momenten kind prins prinses

Soms zie je ineens trekjes bij je kind die haast vorstelijk zijn te noemen. En dat komt mooi uit, want welk kind wil er nou geen prins of prinses zijn? Op deze momenten zijn ze het zeker.

1. Je kind zwaait vrolijk naar wildvreemden

Laatst nog fietsten jullie door weer en wind naar haar balletles. Jouw dochter zat achterop en ineens merkte je dat de voorbijgangers eerst een beetje verbaasd, maar daarna wel erg vrolijk keken en zelfs naar jullie zwaaiden. Wat bleek? Je dochter wuifde hoffelijk naar iedereen die jullie passeerden. En jij als moeder glom van trots.

 

2. Je kind helpt anderen 

Een ander helpen zit er soms al vroeg in. Toen Kek Mama-redacteur Anne laatst een glas melk omstootte - dit keer deed ze het toch echt zelf - kwam haar driejarige peuterdochter meteen in actie. Ze rende naar de keuken en kwam terug met een doekje: 'Hier mama, is vies! Ikke helpen.' Schoonmaken was nog nooit zo leuk. 

 

3. Je kind komt op voor anderen

Jouw kind heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel. Vorige week was hij jarig en organiseerden jullie het kinderfeestje. Een klasgenootje dat vaak wordt buitengesloten, kreeg van hem wél een uitnodiging.  En toen onlangs zijn zusje in de speeltuin werd gepest door een ouder kind, nam hij het meteen voor haar op - al was de pestkop een kop groter.

 

4. Je kind maakt anderen blij

Goed, soms kan Kek Mama's Anne haar peuter wel achter het behang plakken. Als er eindeloos getreuzeld wordt bij het aantrekken van de schoenen bijvoorbeeld, of als haar dochtertje gilt als een speenvarken omdat ze haar sapje in de verkeerde beker krijgt - hallo, diva. Maar nog veel vaker maakt haar dochtertje haar en anderen meer dan blij. Als ze zomaar op de bejaarde buurman afrent voor een knuffel, tegen haar oma zegt dat zij haar 'aller-, aller-, allerbeste vriend' is en een kushandje gooit naar de kassière in de supermarkt, bijvoorbeeld.

 

5. Je kind verlegt z’n grenzen

Alle begin is moeilijk – en stiekem best eng. Toch laat jouw kind zich daar niet door weerhouden om af en toe nieuwe dingen te proberen. En dus worden er op vakantie surflessen geboekt (waarbij er meer gevallen wordt dan op de plank gestaan), speelt-ie met knikkende knietjes de hoofdrol in een musical en maakt hij met vriendjes een vlog. Gewoon omdat het kan.

 

6. Je kind deelt uit zichzelf

Samen spelen is samen delen, werd er al vanaf de peuterleeftijd tegen je kind gezegd. Toch is dat soms best lastig voor kinderen (eerlijk is eerlijk: zelf deel je ook niet graag je nieuwe, dure schoenen of laatste stuk chocolade). Dus hoe mooi was het toen jouw kind laatst zomaar uit zichzelf zijn nieuwe legoblokken met z'n broertje deelde? En dat er dan even later toch weer ruzie uitbrak over de iPad, ach, dat doet er even niet toe. 

 

De kleine successen van jouw prins of prinses zijn absoluut de moeite waard om te vieren. En precies dát wil de nieuwe campagne van Lu Prince ook in het zonnetje zetten. Bekijk hieronder zeker eens de video. 

 

Kijk op Lu Prince voor meer mooie momenten.

 

Sara van Gorp

Sara van Gorp is moeder van zoons Ko (8) en Toon (4) en hoofdredacteur van Kek Mama.

“Niet op het hoofd slaan!” Ik herinner me mijn jeugd als uiterst harmonieus, maar blijkbaar vond mijn vader het op enig moment toch nodig mijn zusje en mij de grondbeginselen van veilig ruziemaken bij te brengen. Want die zin herinner ik me maar al te goed.
 

Bonje van formaat

Hier thuis blijf ik me erover verbazen hoe krankzinnig snel gezellig klooien kan omslaan in bonje van formaat. Laatst bouwden Ko en Toon samen een hut met hangmat voor diverse knuffels. Ik moest als knecht een laken met een megastapel Donald Ducks op de kast zien te draperen zodat het niet naar beneden zou storten. Maar verder hoorde ik een uur lang enkel gebroederlijk geklets uit hun kamer over waar de slang en Dikkie Dik dan wel moesten liggen. En dan is toch ineens het huis te klein, inclusief heel hard huilen en schreeuwen. Vanwege, ja, waarom eigenlijk.
 

'Ik bén niet schattig'

Zingt Toon vrolijk een liedje in de auto waarop Ko verzucht: “Wat is Toon toch schattig”, is meteen de boot aan. “Ik bén niet schattig, ik ben cool!” Om vervolgens de rest van de rit woest te zijn. Een beetje geholpen door Ko met zijn aanhoudende “Jij bent echt wel schattig hoor”.
 

Een team

Ik weet wel dat het gezond is voor de junioren om thuis te leren ruziemaken, maar man, moet dat met zo veel herrie? Na zo’n vroege ochtend vol mot en gedoe zegt Toon ineens voordat we de deur uitgaan richting school en crèche: “Wij zijn een team hè Ko.” Ik smelt. En gelukkig heeft dat team elkaar nog nooit op het hoofd gemept.
 

Toch maar eens onze opvoedtantes Els & Do om tips vragen. Hun advies in Kek Mama 08-2018 om je kind opdrachten te geven in de supermarkt werkt bij mij in elk geval als een dolle tegen gedrens. Het nummer koop je hier.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderfiets hier op letten
Beeld: Unsplash

Op zoek naar een goede fiets voor je kind? Lees hier waar je allemaal op moet letten: wij hebben de belangrijkste criteria voor aanschaf van een kinderfiets op een rij gezet.

Maat

Bij de fietsenwinkel vind je tientallen fietsen en het is vaak lastig te bepalen welke geschikt is voor je kind. Ga in de eerste plaats af op de leeftijd en lengte van je kind. Kleuters hebben over het algemeen een fiets nodig met een wielmaat van 20 inch. Kinderen van ongeveer 7 tot 14 jaar fietsen op een jeugdfiets met een wielmaat van 20 tot 26 inch. Let op: niet elk merk heeft alle soorten maten, dus ga eerst goed na welke maat je kind nodig heeft.

 

Lees ook:
7 tips om je kind veilig naar school te laten fietsen >

 

Hoogte & breedte

Koop nooit een te grote fiets, met het idee dat hij er dan langer plezier van kan hebben. Een te grote fiets is niet prettig voor je kind en bovendien gevaarlijk. Let erop dat de voeten van je kind plat bij de grond kunnen komen en dat zijn knieën het stuur niet raken. Ook moet het breedte van het stuur even groot zijn als de schouderbreedte van je kind. Kan je kind nog niet zo goed fietsen, dan is het verstandig om het zadel wat lager te zetten. Zorg er dan ook voor dat je de hoogte van het stuur iets aanpast, zodat de zithouding goed blijft.

 

Fietshelm

Valt je kind tijdens het fietsen, dan voorkomt een fietshelm hersenletsel en schade aan het hoofd. De helm zit als een extra laag om het hoofd heen en zorgt voor bescherming. Een fietshelm is niet verplicht, maar wel aan te raden – zeker als je als je kind nog niet zo behendig is in fietsen. Ga je een fietshelm aanschaffen, neem je kind dan mee naar de winkel zodat hij de helm kan passen. Controleer of de helm voldoet aan de Europese norm (CE-markering) en of hij goed aansluit op het hoofd. Je kind moet bij het dragen van de helm nog steeds goed kunnen zien en horen, om veilig te kunnen deelnemen aan het verkeer. Lees hier meer over het dragen van een fietshelm door je kind.
 

Bron: ANWB & Fietsersbond.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >