momenten kind prins prinses

Soms zie je ineens trekjes bij je kind die haast vorstelijk zijn te noemen. En dat komt mooi uit, want welk kind wil er nou geen prins of prinses zijn? Op deze momenten zijn ze het zeker.

1. Je kind zwaait vrolijk naar wildvreemden

Laatst nog fietsten jullie door weer en wind naar haar balletles. Jouw dochter zat achterop en ineens merkte je dat de voorbijgangers eerst een beetje verbaasd, maar daarna wel erg vrolijk keken en zelfs naar jullie zwaaiden. Wat bleek? Je dochter wuifde hoffelijk naar iedereen die jullie passeerden. En jij als moeder glom van trots.

 

2. Je kind helpt anderen 

Een ander helpen zit er soms al vroeg in. Toen Kek Mama-redacteur Anne laatst een glas melk omstootte - dit keer deed ze het toch echt zelf - kwam haar driejarige peuterdochter meteen in actie. Ze rende naar de keuken en kwam terug met een doekje: 'Hier mama, is vies! Ikke helpen.' Schoonmaken was nog nooit zo leuk. 

 

3. Je kind komt op voor anderen

Jouw kind heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel. Vorige week was hij jarig en organiseerden jullie het kinderfeestje. Een klasgenootje dat vaak wordt buitengesloten, kreeg van hem wél een uitnodiging.  En toen onlangs zijn zusje in de speeltuin werd gepest door een ouder kind, nam hij het meteen voor haar op - al was de pestkop een kop groter.

 

4. Je kind maakt anderen blij

Goed, soms kan Kek Mama's Anne haar peuter wel achter het behang plakken. Als er eindeloos getreuzeld wordt bij het aantrekken van de schoenen bijvoorbeeld, of als haar dochtertje gilt als een speenvarken omdat ze haar sapje in de verkeerde beker krijgt - hallo, diva. Maar nog veel vaker maakt haar dochtertje haar en anderen meer dan blij. Als ze zomaar op de bejaarde buurman afrent voor een knuffel, tegen haar oma zegt dat zij haar 'aller-, aller-, allerbeste vriend' is en een kushandje gooit naar de kassière in de supermarkt, bijvoorbeeld.

 

5. Je kind verlegt z’n grenzen

Alle begin is moeilijk – en stiekem best eng. Toch laat jouw kind zich daar niet door weerhouden om af en toe nieuwe dingen te proberen. En dus worden er op vakantie surflessen geboekt (waarbij er meer gevallen wordt dan op de plank gestaan), speelt-ie met knikkende knietjes de hoofdrol in een musical en maakt hij met vriendjes een vlog. Gewoon omdat het kan.

 

6. Je kind deelt uit zichzelf

Samen spelen is samen delen, werd er al vanaf de peuterleeftijd tegen je kind gezegd. Toch is dat soms best lastig voor kinderen (eerlijk is eerlijk: zelf deel je ook niet graag je nieuwe, dure schoenen of laatste stuk chocolade). Dus hoe mooi was het toen jouw kind laatst zomaar uit zichzelf zijn nieuwe legoblokken met z'n broertje deelde? En dat er dan even later toch weer ruzie uitbrak over de iPad, ach, dat doet er even niet toe. 

 

De kleine successen van jouw prins of prinses zijn absoluut de moeite waard om te vieren. En precies dát wil de nieuwe campagne van Lu Prince ook in het zonnetje zetten. Bekijk hieronder zeker eens de video. 

 

Kijk op Lu Prince voor meer mooie momenten.

 

kinderdagverblijven_worden_volgend_jaar_fors_duurder

De kosten voor de kinderopvang gaan flink omhoog: ouders dreigen volgend jaar honderden euro’s meer kwijt te zijn.

Dat blijkt uit cijfers van de brancheorganisatie Kinderopvang.

 

Kwaliteit verbeteren

Om de kwaliteit in de kinderopvang te verbeteren, gaan vanaf 1 januari strengere eisen in voor de opvang van baby's: pedagogisch medewerkers mogen niet langer voor vier nuljarigen tegelijk zorgen, maar maximaal drie. Deze kosten worden doorberekend aan ouders en vooral kleine locaties voelen de veranderingen in de portemonnee.

 

Verhoging toeslagen

Via een verhoging van de kinderopvangtoeslag krijgen ouders wel een deel van die rekening terug, maar toch verwacht de brancheorganisatie dat de prijzen harder zullen stijgen dan de verhoging van de toeslagen. Als de berekeningen van de kinderdagverblijven bewaarheid worden, gaat een gezin met een laag inkomen, dat twee kinderen drie dagen naar de opvang stuurt, er minimaal 800 euro per jaar op achteruit. Voor eenzelfde gezin met een modaal inkomen stijgen de kosten met ruim 900 euro per jaar.

 

Niet pessimistisch

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SWZ) ziet aan eigen berekeningen dat de verhoging van de toeslagen die extra kosten wél dekt en gaat niet uit van zo'n hoge prijsstijging. Ook ouderorganisatie Boink wil nog niet pessimistisch zijn. "We denken dat het effect op de laagste inkomens het grootst is. Dat is ongunstig, want die zijn al ondervertegenwoordigd in de kinderopvang. Maar we weten pas wat ouders gaan betalen als in het eerste kwartaal van 2019 de rekening krijgen."

Bron: AD.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
huiduitslag kinderen
Beeld: Pexels

Roodheid, bultjes, jeuk: daar wordt niemand blij van. Dit moet je weten als je kind last heeft van huiduitslag.

Hoe ziet huiduitslag eruit?

Huiduitslag herken je aan rode vlekken en bultjes over een groter gedeelte van de huid. Soms is het één rode plek en soms meerdere. Soms komt de uitslag slechts op één lichaamsdeel voor, maar in andere gevallen kan het hele lichaam er last van hebben. Huiduitslag kan samen gaan met klachten als pijn, jeuk of koorts. De uitslag trekt vaak vanzelf na een paar dagen weg, maar er kan ook iets ernstigers aan de hand zijn.

 

Lees ook
Zo verandert jouw huid tijdens de zwangerschap >

 

Wat is de oorzaak?

Huiduitslag bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben. Zo is er de typische rode luieruitslag als je kind te lang natte billetjes heeft gehad of niet tegen een bepaald merk luier kan.  Ook kan er sprake zijn eczeem, iets wat vaak voorkomt onder kinderen. Deze droge, schilferige uitslag zie je veel in knieholtes, ellebogen en het gezicht. Een eczeemuitbraak kan te maken hebben met bepaalde voedingsstoffen. Het is altijd slim om een arts hiernaar te laten kijken. De huiduitslag kan ook met kinderziektes te maken hebben, zoals waterpokken, de vijfde of zesde ziekte of roodvonk.

 

Hoe te behandelen?

De behandeling van huiduitslag hangt uiteraard samen met de diagnose. In de meeste gevallen verdwijnt de huiduitslag vanzelf binnen een paar dagen. Tot die tijd kun je de huid hydrateren met een vettige, neutrale crème. Voor veel aandoeningen, zoals de waterpokken, zijn speciale crèmes bij de drogist te koop die meteen de jeukklachten te lijf gaan. Gaat de uitslag niet weg of vertrouw je het niet? Ga dan langs de huisarts.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >