momenten kind prins prinses

Soms zie je ineens trekjes bij je kind die haast vorstelijk zijn te noemen. En dat komt mooi uit, want welk kind wil er nou geen prins of prinses zijn? Op deze momenten zijn ze het zeker.

1. Je kind zwaait vrolijk naar wildvreemden

Laatst nog fietsten jullie door weer en wind naar haar balletles. Jouw dochter zat achterop en ineens merkte je dat de voorbijgangers eerst een beetje verbaasd, maar daarna wel erg vrolijk keken en zelfs naar jullie zwaaiden. Wat bleek? Je dochter wuifde hoffelijk naar iedereen die jullie passeerden. En jij als moeder glom van trots.

 

2. Je kind helpt anderen 

Een ander helpen zit er soms al vroeg in. Toen Kek Mama-redacteur Anne laatst een glas melk omstootte - dit keer deed ze het toch echt zelf - kwam haar driejarige peuterdochter meteen in actie. Ze rende naar de keuken en kwam terug met een doekje: 'Hier mama, is vies! Ikke helpen.' Schoonmaken was nog nooit zo leuk. 

 

3. Je kind komt op voor anderen

Jouw kind heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel. Vorige week was hij jarig en organiseerden jullie het kinderfeestje. Een klasgenootje dat vaak wordt buitengesloten, kreeg van hem wél een uitnodiging.  En toen onlangs zijn zusje in de speeltuin werd gepest door een ouder kind, nam hij het meteen voor haar op - al was de pestkop een kop groter.

 

4. Je kind maakt anderen blij

Goed, soms kan Kek Mama's Anne haar peuter wel achter het behang plakken. Als er eindeloos getreuzeld wordt bij het aantrekken van de schoenen bijvoorbeeld, of als haar dochtertje gilt als een speenvarken omdat ze haar sapje in de verkeerde beker krijgt - hallo, diva. Maar nog veel vaker maakt haar dochtertje haar en anderen meer dan blij. Als ze zomaar op de bejaarde buurman afrent voor een knuffel, tegen haar oma zegt dat zij haar 'aller-, aller-, allerbeste vriend' is en een kushandje gooit naar de kassière in de supermarkt, bijvoorbeeld.

 

5. Je kind verlegt z’n grenzen

Alle begin is moeilijk – en stiekem best eng. Toch laat jouw kind zich daar niet door weerhouden om af en toe nieuwe dingen te proberen. En dus worden er op vakantie surflessen geboekt (waarbij er meer gevallen wordt dan op de plank gestaan), speelt-ie met knikkende knietjes de hoofdrol in een musical en maakt hij met vriendjes een vlog. Gewoon omdat het kan.

 

6. Je kind deelt uit zichzelf

Samen spelen is samen delen, werd er al vanaf de peuterleeftijd tegen je kind gezegd. Toch is dat soms best lastig voor kinderen (eerlijk is eerlijk: zelf deel je ook niet graag je nieuwe, dure schoenen of laatste stuk chocolade). Dus hoe mooi was het toen jouw kind laatst zomaar uit zichzelf zijn nieuwe legoblokken met z'n broertje deelde? En dat er dan even later toch weer ruzie uitbrak over de iPad, ach, dat doet er even niet toe. 

 

De kleine successen van jouw prins of prinses zijn absoluut de moeite waard om te vieren. En precies dát wil de nieuwe campagne van Lu Prince ook in het zonnetje zetten. Bekijk hieronder zeker eens de video. 

 

Kijk op Lu Prince voor meer mooie momenten.

 

onderzoek-speen-aflikken

Spoel de speen van je kind niet af onder de kraan of kook 'm niet uit, maar lik hem zelf 'schoon'. Dat is het advies van Amerikaanse wetenschappers na recent onderzoek.

 Op die manier zouden namelijk onschuldige mondbacteriën worden overgedragen, waardoor je kind een beter afweersysteem krijgt.

 

Resultaten

Vorige week presenteerden de onderzoekers op een congres van het American College of Allergy, Asthma and Immunology de resultaten van een studie onder 74 moeders en hun baby’s. Wat blijkt? De groep kinderen van wie de moeders het speentje met de mond schoonmaakten, had minder van IgE (een immuunstof) in hun bloed dan de kinderen van de moeders die spenen uitkookten of onder de kraan hielden. Hoe minder van deze stof, hoe beter je lichaam een onderscheid kan maken tussen goede en slechte bacteriën.

 

Lees ook
De beste tips: zo komt je kind van de speen af >

 

'Lui immuunsysteem'

Jasper Buikx, microbioloog van wetenschapsmuseum Micropia, kan zich wel vinden in de resultaten: "De afgelopen eeuw zijn we steeds schoner geworden", zegt hij tegen RTL Nieuws. "We zijn veel zeep en antibiotica gaan gebruiken. Door deze grote hygiëne is ons immuunsysteem lui geworden. Het gevolg van dit luie immuunsysteem is dat ons lichaam op steeds meer gaat reageren. Op gluten, op pollen, noem maar op." Een likje meer of minder aan de speen van je kind, kan volgens de wetenschapper dus echt geen kwaad. "Sterker nog, het is waarschijnlijk gezonder."

Het hele artikel van RTL Nieuws lees je hier.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
tips-10-minutengesprek

Zit je dan, tegenover de juf of meester om in 10 schamele minuten te horen of je kind naar behoren presteert. Hoe zorg je er op zo'n moment voor dat je de tijd goed benut? Kek Mama geeft tips.

Want die paar minuten zijn voorbij voordat je er erg in hebt.

 

1. Bereid het gesprek voor

Door bijvoorbeeld al een paar vragen op papier te zetten of van te voren met je partner en kind te praten over welke zaken besproken moeten worden. Hoe gedraagt mijn kind zich in de klas? Heeft hij veel vriendjes/vriendinnetjes? Durft hij dingen te vragen? Moet ik thuis iets doen om hem ergens bij te helpen? Allemaal zaken die je je af kunt vragen.

 

2. Probeer niet negatief te zijn

Want een goede sfeer zet de toon, ook al heb je misschien wel wat kritische noten te kraken. Geef de leerkracht in kwestie bijvoorbeeld een compliment. Wat ook goed werkt: aan het begin van het gesprek iets benoemen waar je kind van heeft genoten. 

 

3. Schroom niet om door te vragen

Helemaal niet als de juf of meester strooit met vakjargon. Vraag gerust om uitleg als je iets niet begrijpt. Stel ook vragen als je vindt dat de leerkracht te vaag is: wat verstaat de juf er bijvoorbeeld precies onder als je zoon 'heel druk' is?

 

Lees ook
Je kind inschrijven voor de basisschool: zo werkt dat

 

4. Maar wees wel realistisch

Want hoe graag je ook tot in de details wil weten waar je kind mee bezig is, voor een leerkracht die in een week tijd dertig kinderen moet bespreken, is het onmogelijk om alles over iedereen paraat te hebben. En bovendien: je hebt maar 10 minuten.

 

5. Zorg voor tweerichtingsverkeer

De leerkracht vertelt vanuit zijn of haar deskundigheid over je kind, jij kunt hetzelfde doen vanuit jouw deskundigheid als ouder. Jij kent je kind als geen ander: hoe gedraagt je dochter zich thuis? Wat vertelt je zoon over school? Zeg het en laat de leerkracht meedelen in jouw kennis. Zo kom je er sneller achter waar jouw kind behoefte aan heeft.

 

6. Maak een vervolgafspraak

Zijn jullie tijdens het gesprek niet aan alle onderwerpen toegekomen of heb je nog vragen over wat de leerkracht heeft verteld? Dan mag je altijd een vervolgafspraak maken. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >