momenten kind prins prinses

Soms zie je ineens trekjes bij je kind die haast vorstelijk zijn te noemen. En dat komt mooi uit, want welk kind wil er nou geen prins of prinses zijn? Op deze momenten zijn ze het zeker.

1. Je kind zwaait vrolijk naar wildvreemden

Laatst nog fietsten jullie door weer en wind naar haar balletles. Jouw dochter zat achterop en ineens merkte je dat de voorbijgangers eerst een beetje verbaasd, maar daarna wel erg vrolijk keken en zelfs naar jullie zwaaiden. Wat bleek? Je dochter wuifde hoffelijk naar iedereen die jullie passeerden. En jij als moeder glom van trots.

More content below the advertising

 

2. Je kind helpt anderen 

Een ander helpen zit er soms al vroeg in. Toen Kek Mama-redacteur Anne laatst een glas melk omstootte - dit keer deed ze het toch echt zelf - kwam haar driejarige peuterdochter meteen in actie. Ze rende naar de keuken en kwam terug met een doekje: 'Hier mama, is vies! Ikke helpen.' Schoonmaken was nog nooit zo leuk. 

 

3. Je kind komt op voor anderen

Jouw kind heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel. Vorige week was hij jarig en organiseerden jullie het kinderfeestje. Een klasgenootje dat vaak wordt buitengesloten, kreeg van hem wél een uitnodiging.  En toen onlangs zijn zusje in de speeltuin werd gepest door een ouder kind, nam hij het meteen voor haar op - al was de pestkop een kop groter.

 

4. Je kind maakt anderen blij

Goed, soms kan Kek Mama's Anne haar peuter wel achter het behang plakken. Als er eindeloos getreuzeld wordt bij het aantrekken van de schoenen bijvoorbeeld, of als haar dochtertje gilt als een speenvarken omdat ze haar sapje in de verkeerde beker krijgt - hallo, diva. Maar nog veel vaker maakt haar dochtertje haar en anderen meer dan blij. Als ze zomaar op de bejaarde buurman afrent voor een knuffel, tegen haar oma zegt dat zij haar 'aller-, aller-, allerbeste vriend' is en een kushandje gooit naar de kassière in de supermarkt, bijvoorbeeld.

 

5. Je kind verlegt z’n grenzen

Alle begin is moeilijk – en stiekem best eng. Toch laat jouw kind zich daar niet door weerhouden om af en toe nieuwe dingen te proberen. En dus worden er op vakantie surflessen geboekt (waarbij er meer gevallen wordt dan op de plank gestaan), speelt-ie met knikkende knietjes de hoofdrol in een musical en maakt hij met vriendjes een vlog. Gewoon omdat het kan.

 

6. Je kind deelt uit zichzelf

Samen spelen is samen delen, werd er al vanaf de peuterleeftijd tegen je kind gezegd. Toch is dat soms best lastig voor kinderen (eerlijk is eerlijk: zelf deel je ook niet graag je nieuwe, dure schoenen of laatste stuk chocolade). Dus hoe mooi was het toen jouw kind laatst zomaar uit zichzelf zijn nieuwe legoblokken met z'n broertje deelde? En dat er dan even later toch weer ruzie uitbrak over de iPad, ach, dat doet er even niet toe. 

 

De kleine successen van jouw prins of prinses zijn absoluut de moeite waard om te vieren. En precies dát wil de nieuwe campagne van Lu Prince ook in het zonnetje zetten. Bekijk hieronder zeker eens de video. 

 

Kijk op Lu Prince voor meer mooie momenten.

 

voordelen-tweede-kind

Je staat dan misschien zo nu en dan 'in de schaduw' van je oudere broer of zus en krijgt vaker afdankertjes, maar er zitten ook een heleboel voordelen aan het tweede kind zijn. Blogger Rochaun Meadows-Fernandez somt ze op.

1. Je leert van ervaringen

"En dus niet op de harde manier - die zes maanden durende straf van je oudere broer of zus, daar zit je immers zelf écht niet op te wachten. Natuurlijk krijg je ook je rebelse fase, maar het motiveert je wel om innovatief te zijn (en om nieuwe manieren te vinden om de regels alsnog te overtreden)."

More content below the advertising

 

2. Je wordt altijd beschermd

"Op school voel je je onaantastbaar, want je hoeft maar één woord te zeggen of je oudere broer of zus komt in actie."3. Je kunt hun spullen gebruiken

"Boeiend als die outfit van je zus van vorig seizoen is, voor jou is-ie nieuw. Daarbij weet iedereen dat je altijd de nieuwste muziek hebt en slechts een muur verwijderd bent van de beste gadgets."

 

Lees ook
Opvoedtip: zo ga je om met ruzies tussen broers/zussen >4. Je ouders zijn milder voor jou

"Hoewel je misschien wat creatiever moet zijn met het overtreden van de regels, zijn je ouders met 'de jongste' vaak stukken milder. Want de oudste overtreffen? Dat gaat je toch niet lukken."5. Jij bent nooit eindverantwoordelijk

"En vooral niet als er iets misgaat. Als jij en je broer of zus vechten, heb jij bijvoorbeeld veel minder kans om in de problemen te raken - zelfs als jij de eerste duw gaf."6. Je weet niet hoe het is om zonder een broer of zus te leven

"En dat is het allermooiste: je bent nooit alleen. Je hebt altijd iemand die op je let, iemand om mee te praten en iemand om steun bij te vinden."

Bron: Scary Mommy
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
kindgebonden-budget

Door een fout bij de Belastingdienst zijn honderdduizenden ouders gedupeerd: zij kregen geen kindgebonden budget, terwijl ze er wel recht op hadden. Het goede nieuws is dat het kabinet het deels zal nabetalen.

Minder leuk voor hen, want dat gaat een tegenvaller opleveren tussen de 375 miljoen en 445 miljoen euro.

More content below the advertising

 

600 euro per jaar

Rest nog wel de vraag: hoe heeft het zover kunnen komen? Komt-ie: de toeslag werd stopgezet als ouders teveel verdienden, maar zou automatisch hervat moeten worden als er weer aan de voorwaarden van de toeslag werd voldaan. Dat is alleen niet gebeurd. Vóór 2015 liepen ouders daardoor elk jaar gemiddeld 600 euro mis. Vanaf 2015 is dat ongeveer 1000 euro. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zijn sinds 2008 ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd.

 

Lees ook
Het kindgebonden budget: hoe werkt het?

 

Het wordt onderzocht

Het kabinet zal de bedragen die vanaf 2013 te weinig zijn betaald alsnog uitkeren - gewoonlijk vervallen na vijf jaar bedragen waar mensen recht op hadden. Op dit moment wordt onderzocht hoe de terugbetaling moet worden geregeld en hoeveel tijd in beslag gaat nemen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >