Oorpijn bij je kind: zo ontstaat het en dit kun je er aan doen

21.12.2019 12:01
oorpijn kind Beeld: Shutterstock

Oorpijn kan flink zeer doen en je kind kan daardoor niet lekker in z’n vel zitten. Maar wat kan de oorzaak zijn en hoe kun je het leed verzachten? Je leest het hier.

Oorontsteking

Als je kind pijn heeft in zijn oor en regelmatig in of over zijn oor wrijft, moet er een belletje bij je gaan rinkelen. Zeker als die symptomen samen gaan met een ziek gevoel, koorts en weinig trek. De kans is dan groot dat je kind een oorontsteking heeft. Bij peuters kunnen diarree, buikpijn en overgeven dan ook voorkomen.

Een oorontsteking begint vaak met een onschuldige verkoudheid, waardoor de buis van Eustachius dicht gaat en het middenoor wordt afgesloten. De pijn ontstaat omdat bacteriën zich gaan vermenigvuldigen.

Het kan zijn dat een oorontsteking ontstaat na een dagje zwemmen. De kans hierop is groter als je kind heeft gezwommen in stilstaand water zonder chloor, waar veel bacteriën en virussen zitten.

 

Twee tot drie dagen

Als je kind een oorontsteking heeft, gaat de pijn meestal binnen twee tot drie dagen over. Heeft hij er erg veel last van, geef dan een paracetamol. Het is verstandig om contact op te nemen met je huisarts als je kind zieker wordt, slecht drinkt of als de pijn toeneemt.

Is je kind nog geen twee jaar? Ga dan sowieso naar de huisarts. Een middenoorontsteking waar niets aan gedaan wordt, kan dan namelijk leiden tot ernstige complicaties, zoals een hersenvliesontsteking.

Overigens is het niet verstandig om te gaan vliegen met een oorontsteking. De druk in je oren wordt groter tijdens een vlucht en dat kan er voor zorgen dat je kind nog meer pijn heeft. Ook kan er schade ontstaan aan zijn trommelvlies. Dus heeft je kind een oorontsteking en sta je op het punt om te gaan vliegen, stel de reis dan (helaas) even uit.

 

Lees ook:
Eén op de zeven kinderen heeft gehoorschade door te harde muziek >

 

Loopoor

Vaak gaat een middenoorontsteking samen met een loopoor. In dat geval loopt er vocht uit het oor van je kind – dat kan aan één kant zijn, maar ook aan beide kanten. Een loopoor wordt niet altijd verzoorzaakt door een oorontsteking. Het kan bijvoorbeeld ook ontstaan als er buisjes zijn geplaatst in de oren van je kind, of bij een ontsteking van de uitwendige gehoorgang als gevolg van eczeem.
 

Niet zwemmen

Een loopoor geneest meestal vanzelf. Als het langer duurt dan zeven dagen, kan de huisarts antibiotica of oordruppels geven. Zorg er in elk geval voor dat je je kind niet laat zwemmen als hij een loopoor heeft en stop geen watjes in zijn oren. Vermijd ook het gebruik van wattenstaafjes (die kunnen het trommelvlies namelijk beschadigen) en douche zonder zeep.
 

Bron: Thuisarts.nl

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Instagram.