Moeders laten kind meer risico nemen dan vaders

20.07.2018 09:25
moeders kinderen meer risico vaders Beeld: Unsplash

Moeders laten hun kind makkelijker risico’s nemen tijdens het spelen dan vaders. Dat blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL en Stichting Opvoeden.nl.

Laat jij je kind tussen de 5 en 7 jaar een lucifer afsteken? Drie meter naar beneden springen? Een scherp mes gebruiken? Het zijn zomaar wat vragen uit het onderzoek. Wat blijkt: dertig procent van de moeders zegt haar kinderen aan te moedigen risico’s te nemen tijdens het spelen, tegen zestien procent van de vaders.

Op de vraag of ouders hun kind zouden laten doen wat ze zelf vroeger deden, zegt 58 procent van de vaders nee, tegen 41 procent van de moeders. Of het feit dat meisjes doorgaans nu eenmaal minder risicovol spelen hierin meeweegt, vermeldt het onderzoek nog niet. Net zo min als het waaróm vaders minder risico durven nemen bij het spelen.
 

Lees ook
‘Kinderen moeten meer risicovol buitenspelen’ >

 

Gezond

Volgens een onderzoek van TNS-NIPO beseffen ouders dat risicovol spelen belangrijk is voor de ontwikkeling van hun kind, maar in de praktijk zijn ze vaak bang dat hij zich bezeert. Vorig jaar startte VeiligheidNL een campagne om ouders advies te geven over hoe ze ‘risicovol spelen’ vaker in de praktijk kunnen brengen.

Volgens ander, Noors onderzoek is risicovol spelen goed voor kinderen. Het zou zorgen voor meer zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en de sociale vaardigheden en fysieke gezondheid van kinderen bevorderen.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >