‘Mijn schoonvader gaf onze zoon (6) een slokje wijn. Kan dat kwaad?’

12.12.2019 12:22
Els en Do schoonvader zoon slokje wijn Beeld: Shutterstock

Laatst gaf mijn schoonvader onze zesjarige zoon een slokje wijn tijdens een feestje. Ik vond het idioot, hij haalde zijn schouders op en zei dat het geen kwaad kan.

Els en Do: De tantes zijn de auteurs van het boek Geef dat kind een slok jenever. Je zou dus zeggen dat wij het met uw schoonvader eens zijn, maar niets is minder waar. De titel slaat op het feit dat onze voorouders een slokje jenever in ons flesje deden als we niet konden slapen. Ook bonden ze peuters vast om weglopen te voorkomen en zetten ze driftige kinderen in het kolenhok om af te koelen. Met andere woorden: de titel was niet serieus bedoeld.
 

Lees ook
‘Gaan opa en oma oppassen? Vertel ze dan dit’ >

 

Jip en Janneke-champagne

Terug naar de drank. Wij zijn van de blauwe knoop waar het kinderen betreft (niet waar het onszelf betreft). Volgens artsen is elke hoeveelheid alcohol te veel voor kinderen. Ze hebben namelijk minder vocht in hun lichaam dan wij. Een klein bodempje verlaagt het suikergehalte in hun bloed al, en dat is schadelijk. Ze worden er slaperig van, reden waarom onze voorouders die jenever in de flesjes deden, maar alcohol kan ook leiden tot stuipjes en alcoholvergiftiging. En schade aan de hersens en organen. Bovendien: als je kinderen bijbrengt dat drank bij feestelijke gelegenheden hoort, wordt het later moeilijker nee te zeggen tegen alcohol. Laat uw schoonvader uw zoontje dus een glas Jip en Janneke-champagne schenken. Met een lekker suikerrandje.
 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 11-2019.

 

Meer opvoedadvies? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >