Beeld: Getty
Beeld: Getty

Er zijn ouders die de mooiste en duurste kleren voor hun kind kopen, zelfs als zeer rood voor moeten staan. ''Ik zou me rot schamen als mijn kind in neppers zou lopen.''

Het kerstrapport van Maya (6) was niet al te best. Met lezen en rekenen scoorde ze onvoldoende, haar werkhouding kon een stuk beter en ook concentratie bleek niet haar beste kant. Toch prijkten er ook vier kruisjes – de hoogst haalbare score – op het rapport. Die waren voor ‘uiterlijke verzorging’. Onderaan de lijst was ruimte voor een persoonlijke noot van de leerkracht. Naast een aantal aardige opmerkingen over haar gedrag, behulpzaamheid en werkhouding, schreef de juf: ‘Wat zie je er toch elke dag weer geweldig gekleed uit, Maya.’

 

Waardering

Maya’s moeder Evelien (35) straalde van oor tot oor toen ze de opmerking las. Zij ziet de waardering voor haar dochters outfitjes als de kroon op haar werk. “Elke avond kiezen Maya en ik de outfit voor de volgende dag uit: van kleren tot haarspeldjes en schoenen. Ik struin het internet af en we shoppen in de leukste kledingboetiekjes. Alles is even duur, maar ons prinsesje mag wat kosten.”

 

Eerste indruk telt

Evelien vindt het mooi dat haar dochters kledingstijl wordt bewonderd. Volgens haar draait alles om de eerste indruk. Die is belangrijk. Ook als je zes bent. Over de magere kruisjes voor rekenen en taal haalt ze haar schouders op: “Maya is nog zo jong. We hebben het hier niet over de Cito-uitslag, maar over groep drie. Die cijfers haalt ze wel op. Als ik Maya vergelijk met andere kinderen, ziet ze er altijd veel hipper uit. Ik zie af en toe meiden rondlopen in de kleren van hun grote zus. Begrijpelijk als je meerdere kinderen hebt, maar Maya is enig kind en dat maakt dat je toch net iets sneller twee nieuwe winterjassen koopt. Met maar één kind is het financieel makkelijker op te brengen haar eens lekker te verwennen.”

 

'Mijn man vindt het geldverspilling'

Ook Mari-Lise (37) heeft één kind, een zoon die ze graag buitensporig in het nieuw steekt. Als haar man zou weten wat ze allemaal uitgeeft aan kleding en schoenen voor Daniël (9) zou hij een rolberoerte krijgen. “Meestal lieg ik over uitverkoopjes of krijgertjes of een mazzel op Marktplaats, terwijl ik gewoon naar de Bijenkorf ben geweest en de volle mep heb betaald. Ik knip de prijskaarten eraf of was een overhemd voordat ik het in de kast hang, zodat het tweedehands lijkt.” Niet dat haar man Steven gierig is of dat ze het niet kunnen betalen, het gaat hem om het principe. “Hij vindt het zonde om een jongetje van negen in Petit Bateau en Burberry te hullen. Daniël is nog in de groei, een spijkerbroek van € 180 vindt Steven gewoon geldverspilling. Ook omdat Daniël graag voetbalt en de slidings-technieken nog niet helemaal beheerst en dus regelmatig met een gat in zijn knie thuiskomt. Als zo’n broek dan net een maand oud is, doet dat pijn.”

 

Gebrek aan eigen smaak

Haar man heeft natuurlijk groot gelijk, geeft Mari-Lise toe, maar ze kan het gewoon niet laten. “Dat bruine Burberry-ruitje staat Daniël zo goed. Blonde stekels, wit overhemd, jeans met omgeslagen pijpen, bretels en bijpassende sneakers – bij elkaar al snel zevenhonderd euro, maar dan ziet hij er wel uit om op te vreten. Een van mijn vriendinnen probeert me qua kledingstijl na te apen. Maar zij laat alles uit Turkije komen, de namaakvariant van een paar euro. Je ziet van verre dat het nep is. Ik zou me rot schamen als mijn kind er zo bij zou lopen. Het zegt niets over stijl of klasse, eerder over een gebrek aan eigen smaak.”

 

Jurken maken gelukkig

Gebrek aan een eigen smaak kan de dochter van Marcella (43) absoluut niet verweten worden. “Naómi is nu elf, maar als peuter wist ze al wat ze aan wilde. Als tweejarige weigerde ze een broek te dragen. Cirkelrokken moesten het zijn, met tule en kant en strikken. Prinsessenjurken en baljurken van Oilily en Jottum. “Tegenwoordig draagt ze wel af en toe een jeans van Guess maar van een leuke jurk krijgt ze een gigantische smile op haar gezicht. Dan is ze helemaal gelukkig en ik uiteraard ook, want ik wil alles doen om mijn kind blij te maken.”

 

Ontvangst met Prosecco

Marcella gaat al jaren naar dezelfde kinderkledingwinkel waar ze wordt ontvangen met Prosecco. “De eigenaresse appt me zodra de nieuwe zomer- of wintercollectie binnenkomt. Ze houdt een speciaal rekje voor Naómi achter. Naómi beslist zelf wat ze wel of niet mooi vindt. Op zich ben ik geen merkenfreak, maar ik houd wel van kwaliteit. Een T-shirtje is al snel € 90, een jurk kost tussen de € 150 en € 190. Ach, ik kijk niet eens naar de prijs. Ik geef in die winkel zo een maandsalaris uit, ik word niet voor niets ontvangen met bubbelwijn. En dat dus twee keer per jaar, in het voor- en naseizoen. En heel af en toe nog eens als ze iets bijzonders heeft.”

 

Overdressed

Dat haar dochter regelmatig overdressed op school verschijnt en dat mensen dat soms raar vinden, deert Marcella niet. “Ik heb een wasmachine, roep ik altijd. Of ze nu een roze jurk aanheeft of een donkerblauw shirt, wassen moet je toch. Ze ging een keer naar de overblijf, omdat ze dat ook eens mee wilde maken. Normaal vangt mijn moeder haar op, maar haar vriendinnetjes bleven altijd over en gingen daarna met elkaar op het klimrek spelen. Dat wilde ze ook, maar de overblijfmoeders durfden Naómi niet buiten te laten spelen. Ze droeg een witte overgooier met tule en kantjes, een witte legging en een witte bolero. Hoe Naómi ook zei dat ze best vies mocht worden, de overblijfmoeders wilden me bellen voor toestemming. Pas toen ik ze verzekerde dat ik het geen probleem vond, lieten ze haar gaan. Nou ja zeg, ik wil dat mijn kind er goed uitziet, maar ze mag wel kind zijn hoor.”

 

'Er wordt over mij geroddeld'

Marcella weet dat er achter haar rug op het schoolplein wordt geroddeld over de exorbitante kledingstijl van Naómi. “De andere moeders vinden het gekkenwerk dat ik rustig € 2500 aan een wintergarderobe uitgeef. Ik heb dat ooit een keer verteld tijdens een knutselmiddag en toen zag ik allemaal geschokte gezichten. Belachelijk. Ik heb een eigen bloemenzaak die goed draait en kan het makkelijk betalen. Bovendien is het ook een stukje compensatie. Ik werk zes dagen per week, af en toe wil ik mijn dochter verwennen. Vriendinnen gaan heel vaak shoppen, daar heb ik geen tijd voor. Ze vergeten dat elke week iets kopen bij de H&M of Zara ook geld kost. Ik ga liever twee keer per jaar naar die ene winkel, drink mijn wijntje, laat Naómi alles passen en ben weer voor maanden klaar. En aan aparte kleding hangt nou eenmaal een prijskaartje. Ik wil gewoon niet dat ze er hetzelfde uitziet als alle andere kinderen in haar klas.”

 

Kledingbudget

Het Nibud stelt dat kinderen aan kleding tot twaalf jaar gemiddeld € 35 per maand kosten, daarna is het € 50 tot hun achttiende. Lijkt niet heel realistisch. Volgens het CBS besteden stellen met jonge kinderen betrekkelijk veel aan kleren en schoenen. Gemiddeld 7,4% van het huishoudbudget. Bij Tamara (29) en haar vriend Marco (30) ligt dat percentage nog een stuk hoger. “Eerlijk gezegd leven we ruim boven onze stand.” Tamara is zweminstructrice, Marco werkt bij de brandweer. “We verdienen samen best aardig, maar de inkomsten staan niet in verhouding tot de uitgaven aan de kinderen. Onze tweeling Mika en Lars (7) zitten allebei op voetbal en turnen, ik betaal een vermogen aan schoolgeld en dan hebben ze een kledingbudget dat sowieso het dubbele is dan dat van mijn man en mij. Voor de jongens koop ik Vingino, McGregor en Nike, zelf doe ik het met Primark.

 

'De kinderbijslag wordt meteen uitgegeven'

Zodra de kinderbijslag binnenkomt ga ik online om de beste deals te zoeken. Die € 500 is op voor ik het weet. Mika en Lars zijn het eigenlijk niet waard. Lars tekent als het even kan op zijn shirts. Met balpen. Vindt-ie grappig. Mika knipt als hij knutselt per ongeluk in de mouw van zijn shirt en remt op de fiets het liefst met de neuzen van zijn Nikes. Met je rem remmen is zo niet cool.”

 

Hoge levensstandaard

Tamara lacht erom, maar vindt het natuurlijk niet echt leuk. “Ik zou Lars eigenlijk een Zeemannetje of Wibra-shirt aan moeten trekken en Mika gympies van de Schoenenreus, maar daar kan ik op hun school in Amsterdam-Zuid niet mee aankomen. Dan worden ze gepest en dat lijkt me vreselijk. De levensstandaard is hier hoog. Kinderen worden gebracht met Range Rovers en Tesla’s en hullen zich in de laatste mode. Wie niet de allernieuwste Nike Air Max draagt, telt niet mee. Dat zijn schoenen van € 145 waar ze met een beetje pech een half seizoen mee doen. En dan hebben wij ook nog een tweeling. De jongens groeien tegelijk uit hun kleren. Om het nog enigszins betaalbaar te houden sla ik mijn slag in de uitverkoop of outletcenters, af en toe zoek ik op Marktplaats naar tweedehands merkkleding. En als het echt niet anders kan, staan we die maand maar even rood.”

Dit artikel staat in Kek Mama Geldspecial

kind vermaakt zichzelf
Beeld: Unsplash

Hallo zeg, Joan is geen animatieteam voor kinderen die zich vervelen. Haar zoon moet echt heel ziek zijn, wil ze een potje met hem kwartetten.

Wachtend op het schoolplein raak ik in gesprek met de moeder van Fien, een klasgenoot van Callum. Uit beleefdheid informeer ik naar haar plannen voor de meivakantie. En krijg een dagbesteding voorgeschoteld waar menig animatieteam jaloers op zou zijn. Ze gaan naar het filmmuseum en Nemo. Ze heeft een dj­-workshop geregeld. Ze is van plan Fien pasta te leren koken. Ze doen met zijn tweetjes mee met de zwemvierdaagse, hebben twee moederdochter­-tennisclinics geboekt en uiteraard het gebruikelijke programma: verven, knutselen en koekjesbakken. En wij? Ook zulke leuke plannen?
 

'We zijn ons nog aan het oriënteren'

Eerlijk gezegd heb ik daar nog geen seconde over nagedacht. Bij twee weken vrij denk ik vooral aan ultieme rust. Beetje uitslapen, rustig de dag opstarten en dan kijken op welke momenten ik nog kan werken. Met wat geluk is het mooi weer en speelt Callum buiten. Bij hevige plensbuien gaan we een keer naar de bioscoop, maar ik weet niet eens of er iets draait. Ik hou het dus maar op: “We zijn ons nog aan het oriënteren.” Dat klinkt in ieder geval een stuk beter dan: “Ik heb niks gepland.”
 

Moedergen

Al komt het daar wel op neer. Ik ben namelijk niet zo’n entertainmentmachine. Ik mis de moederdeugd waarbij je dolgelukkig wordt van een middagje fröbelen of kwartetten met je kroost. Of van dekens en lakens een spannende hut maken. Dat moedergen heb ik nooit gehad. Ook niet toen Callum jonger was. Ik vond het heerlijk naar hem te kijken als hij met zijn kleine knuistjes een blokkentoren stapelde. Maar dan vanaf de bank met een espresso erbij.

En dat is altijd zo gebleven, ook nu hij zeven is. Ik voel me niet geroepen mee te klimmen op een klimrek, in zandbakken te grutten of deel te nemen aan watergevechten. Ik moedig hooguit aan en cater met liefde limonade en koekjes. ’s Zomers wil ik met alle plezier een zwembad opblazen, vullen met emmers lauw water en de hele collectie zwemattributen oppompen, maar dan houdt het op.

Van de Xbox weet ik alleen hoe hij aangaat, maar ik heb geen idee hoe ik een voetbalpoppetje naar voren kan bewegen, laat staan een bal schieten, dus dat hele Fifa18 is niet aan mij besteed. En ik mis het geduld om urenlang Muizenval, Toren van Pisa of Bunny Hop te spelen. Als een toren instort ben ik er meteen klaar mee en ik erger me nogal snel als ik niet win. En laten we het alsjeblieft niet hebben over Legopakketten in elkaar zetten, Callums grote passie.
 

Lego

Callum is dol op Lego Ninjago. Sinds zijn vijfde prutst hij de ingewikkeldste bouwwerken in elkaar. Hij bestudeert secuur gebruiksaanwijzingen die door de gemiddelde Ikea-klant als hogere wiskunde zouden worden betiteld. Af en toe wenst hij daar hulp of aanmoediging bij. Al was het maar omdat sommige priegelsteentjes echt lastig klemmen of hij net dat ene rode blokje niet kan vinden.

Of ik wil zoeken? Alvast een vliegtuigje in elkaar wil zetten? De vleugels van de adelaar maken? Zo’n taak schuif ik direct door naar mijn vriend, met de zeer vrouwonvriendelijke boodschap ‘moeders kunnen niet bouwen’. Voordat ik nu een feministische lawine over me heenkrijg: ik voed Callum verder reuze genderneutraal op. Hij leerde al jong dat vrouwen gelijk zijn aan mannen en we verdelen hier in huis keurig alle huishoudelijke taken, ongeacht de sekse. Maar als het om Lego gaat, komt dit politiek incorrecte statement me persoonlijk gewoon goed uit.
 

Sámen delen, sámen spelen

Gek genoeg heb ik wel engelengeduld als het op knuffelen aankomt. Lekker met Callum in bed tutten, samen in bad en stoeien op de bank. Ik ga ook graag mee als hij moet voetballen. Ik sla geen training over, juich om elk balcontact en mis niks, ook niet die uitwedstrijd om kwart over acht ’s ochtends. En voorlezen vind ik een feestje. Zowel voor het slapengaan of op de bank, als we net uit de bieb komen.

Niets zo leuk als mijn favoriete jeugdboeken opnieuw lezen en mijn kind enthousiasmeren voor taal. Maar daar houdt het qua ouderparticipatie wel bij op. Tot ongenoegen van mijn zoon, die heilig gelooft in het credo sámen delen, sámen spelen. Callum kan na zo’n zaterdagochtend, waarop ik in de stromende regen een uur heb gekeken naar een horde jonge hondjes en een bal, doodleuk vragen wat we straks gaan doen, als we thuis zijn. Nou, ik weet niet wat jij gaat doen, maar ik ga koffiedrinken en de krant lezen, denk ik dan. Of domweg candy crushen op de bank. In ieder geval schakel ik mezelf de rest van de dag uit. Even alleen met mijn eigen gedachten. En dat kan het beste als hij in zijn speelhoek Lego bouwt of Pokémonplaatjes op sterkte sorteert.
 

Uitzondering

De enige uitzondering maak ik als Callum ziek is. Een paar werken geleden had hij hoge koorts, hoofd­ en keelpijn en kon hij geen hap door zijn keel krijgen. Heel aandoenlijk en mijn hart brak. Ik wist niet hoe snel ik het hele arsenaal aan familiespellen en Beyblades (soort tollen, google maar) tevoorschijn moest halen. Ik was dolgelukkig dat ik hem kon afleiden met 45 potjes Pesten en Beyblade­gevechten. Maar man, wat was ik blij toen hij beter was en weer lekker buiten kon spelen met de jongens uit de buurt.

Dat zie ik toch het liefst, een kind dat met vriendjes buiten aan het schooieren is en zichzelf goed kan vermaken. Natuurlijk lukt dat niet elke dag. Zeker als zijn twaalfjarige stiefzus hier is, hoor ik regelmatig de woorden ‘ik verveel me’ rondzingen. Prima, niks mis mee. Heb ik vroeger ook veelvuldig gedaan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat verveling fantastisch is voor de creativiteit. Kinderen hebben meer tijd nodig om prikkels te verwerken dan volwassenen. Dus als je kind zich verveelt of alles saai vindt, schijnt dat heel nuttig te zijn. Saai betekent namelijk rust en oplaadtijd voor de hersenen.
 

Zichzelf vermaken

Als je continu je kind entertaint of ideeën aandraagt om ergens mee te spelen, worden de hersenen niet voldoende gestimuleerd en dus lui, stellen experts. Kinderen leren zo niet om zichzelf te vermaken. Peter Gray, hoogleraar psychologie aan het Amerikaanse Boston College, maakt het nog bouder. Volgens hem moeten ouders die constant meespelen als er een vriendje komt, niet gek opkijken als hun kind narcistisch wordt. Hij stelt in zijn boek Free to learn dat ouders hun kinderen zelf moeten laten aanmodderen. Door je afzijdig te houden, geef je ze de kans hun empathisch vermogen te ontwikkelen. Ze weten dat vriendjes zomaar kunnen afhaken, als er geen ouder is die ingrijpt, dus zijn ze automatisch socialer.

Ik kan me ook niet herinneren dat mijn moeder marathonsessies touwtjespringen of knikkeren met mij hield of fijn mee kwam spelen met de Barbies. Noch de moeders van mijn vriendinnen. Ik weet ook niet wat ze wel deden. Het huishouden? Koffiedrinken? In mijn herinnering stond mijn moeder altijd op de tennisbaan, maar dat kan ik mis hebben.
 

Lees ook
VIDEO: dit doen moeders dus de hele dag >

 

De hele dag bezig met hun kind

Schijnbaar zijn de moeders in mijn omgeving allemaal reuze productief. Zeker degenen die maar één kind hebben, zijn de hele dag bezig om het hun kind naar de zin te maken. De moeders van Callums vriendje Bas gaat gerust met vier jongens tegelijk naar het bos om daar een speurtocht uit te zetten. Zomaar, omdat het woensdagmiddag is. Ik moet er niet aan denken.

Of lijkt dat maar zo, dat al die moeders hele dagen meespelen? Als ik de moeders van Callums voetbalelftal ernaar vraag, blijkt dat zij ook niet als animatieteam fungeren. Lucie doet zelfs helemaal niets. “Ben je gek, hooguit eens per jaar een bordspel, met Kerst. Verder vermaakt hij zich maar met zijn iPad of Playmobil.” Lian haat de Playstation waarmee haar zoon zich dagelijks amuseert. “Al die vreselijke autorace­games. Ik ga echt geen wedstrijdje met hem spelen hoor. Ter compensatie ga ik naast hem op de bank zitten als hij gamet, beetje Facebooken en appen met vriendinnen. Vindt hij ook reuze gezellig.” En Fatima, moeder van vier zonen en een dochter, is nog resoluter: “Nee hoor, spelletjes doen ze maar samen; genoeg broers, zeg ik altijd. Ik speel thuis al zo vaak voor scheidsrechter, dat vind ik voldoende.”

Hoe meer ik doorvraag, hoe meer eerlijke antwoorden ik krijg. Mijn collega Sophie biecht op dat ze soms wel erg lang doet over het zoeken naar de vingerverf in de hoop dat de kinderen inmiddels allang zijn vergeten wat ze zouden gaan doen.
 

Qualitytimen

Gesterkt door deze verhalen (maar ook met een tikkie schuldgevoel, want het is toch wel erg dat mijn zoon eerst ziek moet worden voor ik een keer met hem wil qualitytimen) besluit ik in de meivakantie toch iets met hem te gaan doen. En zo komt het dat ik na twee weken op het schoolplein bewust de moeder van Fien opzoek. Ik kan haar trots vertellen dat ik met Callum ben gaan midgetgolfen, dat ik een keer popcorn (magnetron, maar toch) met hem heb gemaakt en ook naar Nemo ben geweest. Dat Callum daar vervolgens als een haas op leeftijdsgenootjes afging met wie hij in de bellenblaasmachine kroop, waarop ik de hele middag op een bankje op mijn iPhone kon turen, is een detail dat ik wijselijk verzwijg.
 

Dit artikel staat in Kek Mama 07-2018 en is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fotoserie-babys-lijken-oud

De baby's uit onderstaande fotoserie zijn nog geen paar maanden oud, toch lijken ze al behoorlijk op leeftijd. Maar dat maakt ze ook wel weer behoorlijk lief.

Goed om te weten: de foto's zijn allemaal ingezonden door de trotse ouders zélf - van babyshaming is dus weinig sprake ;-).

 

Net Gordon Ramsay

 

En zei iemand Danny Devito?

 

Je ziet 'm nog net niet aan de bar van een Engelse Pub hangen

 

Lees ook
Ja, deze babynamen werden vorig jaar écht gegeven >

 

Samen met z'n concullega

 

Hij is al die aandacht nu al zat

 

Net als deze baby

 

En je dacht dat die new born shoot zo schattig zou worden...

 

Nu al wijzer dan z'n vader

 

Dus... En waar was jij gisteravond?

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >