Beeld: Getty
Beeld: Getty

Margje (41) werkt tachtig uur per week en laat de dagelijkse verzorging van zoon James (6) aan de au pair over. Andere ouders, haar ex en vriendinnen vinden dit onbegrijpelijk.

De kerstuitvoering, het voorleesontbijt, het schoolreisje naar Artis – deze moeder heeft het allemaal gemist. Ook ben ik nog nooit bij de zwem- en karatelessen geweest. Ik zit voor mijn werk in het buitenland, heb een belangrijke vergadering of kan gewoon geen tijd vrij maken. Als je tachtig uur in de week werkt, moet je ergens op bezuinigen. In mijn geval zijn dat schoolactiviteiten en een stuk van het leven van mijn zoon. In de tweeënhalf jaar dat James op school zit, ben ik hooguit een keer of drie in zijn klas geweest.

 

Au pair

Degene die mij vervangt is Samira, onze au pair. Een schat van een meid die al drie jaar bij ons woont en dol is op James. Zij kent de moeders en vriendjes van James en beheerst de schoolpleindynamiek. Ik heb zelfs een keer een tienminutengesprek aan haar overgelaten. Dat ging prima. Samira en ik praten veel, zij weet wat ik belangrijk vind in de opvoeding en handelt altijd uit mijn naam. Het is dus niet dat ik niet betrokken ben bij mijn zoons leven, ik ben er alleen niet vaak bij.

 

Ontaard

Van Samira weet ik dat er over mij wordt geroddeld op het schoolplein. Als ik weer eens heb verzaakt bij het luizenkammen of niet kom schoonmaken op de vrijdag voor de vakantie. Ik kan wel raden wat ze over me zeggen, want ik krijg ook van alles naar mijn hoofd geslingerd. Dat ik geen kind had moeten nemen als ik er toch niet zelf voor zorg. Dat een zwerfhond meer liefde krijgt. Gemene opmerkingen die me onder de gordel raken. De hele wereld valt over me heen. Een carrière combineren met een kind schijn je alleen te mogen als je parttime werkt of een man bent. Als een moeder niet ’s middags aan de thee zit, is ze ontaard.

 

Rake kritiek

Niet alleen schoolpleinmoeders, ook vriendinnen, kennissen, buren, mijn schoonouders en mijn ex-man vinden dat ik egoïstisch bezig ben. Ze vragen keihard waarom ik eigenlijk een kind heb als ik daar niet voldoende tijd in wil steken. Vooral de kritiek van Bart raakt me. Hij is mijn ex en de vader van James en klaagt tegen zijn ouders en vrienden dat ik James verwaarloos. In een boze bui heeft hij gedreigd de rechtbank te verzoeken om de volledige voogdij. Ik vind het hypocriet dat uitgerekend hij me zo hard veroordeelt. Hij kent mij door en door en weet dat ik nooit de ambitie heb gehad een thuisblijfmoeder te zijn. Bovendien is Bart uit hetzelfde hout gesneden. Ook hij werkt dag en nacht in de advocatuur. Hij zou niet anders willen. Het zou onzinnig zijn als hij de voogdij zou krijgen. Misschien dat hij dan zijn nieuwe vriendin voor ons kind zou laten zorgen, maar ik zie niet in waarom dat beter zou zijn voor James dan onze au pair Samira.

Bart was zelf degene die de mogelijkheid van een au pair opperde toen ik zwanger raakte van James. De eerste drie jaar na zijn geboorte hadden we een inwonende, buitenlandse oppas. De zorg voor James viel anders niet te  combineren met onze overvolle agenda’s.

 

Laatste baby-kans

Ik schaam me er niet voor te zeggen dat ik trots ben op mijn goede baan. Ik heb me gespecialiseerd in arbeidsrecht en heb een baan als corporate lawyer. Bart ontmoette ik op de universiteit. We studeerden, aten en vreeën samen en woonden al snel bij elkaar. Een diepe kinderwens had ik niet, maar een leven zonder kinderen leek me inhoudsloos. Halverwege de dertig realiseerde ik me dat als ik ooit moeder wilde worden, ik daar ruimte voor moest maken. In het tempo waarin ik leefde zouden mijn vruchtbare jaren zo voorbij zijn. Ik grap weleens dat James mijn laatste kans-baby was, want we hebben er uiteindelijk nog anderhalf jaar over gedaan om hem te mogen krijgen.

 

Honderdprocent moeder

Vanaf de eerste seconde dat ik zijn hartje hoorde kloppen, was ik verliefd op James. Ik ben dolgelukkig met hem. Hoe zakelijk ik misschien ook overkom of hoe hard andere mensen mij veroordelen, ik ben honderd procent moeder. Je bent zo gelukkig als je ongelukkigste kind – die vlieger gaat helemaal voor me op. James is vrijwel nooit ziek, maar als hij iets heeft ben ik overbezorgd. Ik bel elk uur naar huis om te horen hoe het gaat en als het kan laat ik op mijn werk alles uit handen vallen.

 

Moederzoonmoment

Met een baan als de mijne kun je niet altijd doen wat je zou willen. Ik reis veel en werk ook ’s avonds. Dat is inherent aan het vak. Als ik niet in het buitenland ben, sta ik om zes uur op, douche, maak James wakker en kleed hem aan. We ontbijten samen en vertellen wat we vandaag allemaal gaan doen. Dat is een heerlijk begin van de dag en een echt moederzoonmoment. Om acht uur zit ik in de auto, James wordt door Samira naar school gebracht. Meestal kom ik pas laat thuis, maar heel soms kunnen we samen eten of kan ik James nog net een nachtzoen geven en voorlezen. Meestal kus ik echter een kind dat diep in slaap is. Dan ga ik even op zijn bed zitten en kijk naar mijn mooie, stoere mannetje. Zes jaar en al zo zelfstandig en wat doet hij het goed. Om het weekend is James bij papa. Dan lees ik verslagen en doe achterstallig werk. Heel af en toe ga ik op stap met vriendinnen.

 

Intens genieten

Het weekend dat James bij mij is, is helemaal voor hem. Op vrijdagavond stop ik op tijd met werken en gaan we samen naar een restaurant. Hij is dol op sushi, dus meestal wordt het een all you can eat-ding. Prima. ’s Nachts kruipt hij bij mij in bed en liggen we heerlijk knus tegen elkaar aan. Op zaterdag bezoeken we een museum of gaan we naar Artis. En als ik het heel bont heb gemaakt op mijn werk, in het buitenland zat en geen avond op tijd ben geweest, neem ik hem mee naar de speelgoedwinkel en mag hij iets leuks uitzoeken. Dan loop ik gerust twee uur met hem in de Bart Smit om net dat ene doosje Lego te vinden. Zondags slapen we uit en drinken koffie bij mijn ouders of een vriendin. Of we houden een pyjama-spelletjesdag. We voeren mooie gesprekken. Mijn laptop blijft dicht. Heerlijk, we genieten allebei intens van die weekenden. 

 

Koken, eten, opruimen, zorgen

Ik geloof dat je niet elke dag mee hoeft te maken van je kind. Hoeveel moeders die elke avond hun kinderen in bed stoppen zijn daadwerkelijk intensief met hun kind bezig? Ik hoor van vriendinnen die wel om vijf uur thuis zijn, dat ze de uren tussen school en bedtijd invullen met koken, eten, opruimen en zorgen. Tijd voor een spelletje met de kinderen of een goed gesprek is er niet. Ook in het weekend zijn veel ouders vaak zo druk dat ze amper weten wat er in hun kind omgaat. 

 

Stabiele factor

Ik breng mijn zoon ’s avonds niet zelf naar bed en als hij valt, wordt hij door Samira getroost en niet door mama. Ik zie niet wat hij daardoor tekort komt. Samira is heel lief voor hem en de stabiele factor in ons gezin. Ze zorgt dat hij gezond eet en uitgebreid in bad gaat, ze is er voor de verhalen over school en vriendjes. Maar ik praat zelf ook veel met James. Hij is pas zes, maar denkt al na over het ontstaan van de aarde, evolutie en planeten. Die gedachten deelt hij met mij, maar we kunnen ook voor de achtentwintigste keer mens-erger-je-niet spelen. Gewoon omdat ik weet dat het hem gelukkig maakt en ik blij word van zijn stralende gezicht als hij me inmaakt.

 

Knoop in mijn maag

Natuurlijk heb ik weleens last van schuldgevoelens. Natuurlijk baal ik die ene keer dat ik een optreden van zijn muziekgroep miste terwijl ik had beloofd erbij te zijn. Maar het kon niet anders: een Amerikaanse klant landde een dag eerder dan gepland en ik moest met hem aan het werk. Ik kon er niet onderuit. Opa en oma zaten in de zaal, dat vond James fijn, maar uiteraard was hij diep teleurgesteld door mijn afwezigheid. Ik hoorde van Samira dat hij na afloop had gehuild. Hij was de hele middag verdrietig en wilde niet slapen voordat mama hem een kus had gegeven, vertelde ze. Op zulke momenten rijd ik met een knoop in mijn maag naar huis. Gelukkig duren zulke verdrietige buien van James nooit lang en is hij over het algemeen een zorgeloos jongetje.

 

Ouderwets of egoïst

Mensen die zo meedogenloos oordelen over mijn invulling van het moederschap, hebben geen idee. Beoordeel het boek op de inhoud, niet op de kaft. Als moeder doe je het nooit goed. Als je niet werkt ben je ouderwets, als je drie dagen werkt doe je je baan maar half en werk je fulltime dagen, dan ben je een egoïst.  James doet het goed op school, heeft vriendjes en is een vrolijk kind met een hard werkende, liefhebbende moeder. En dat die moeder geen tijd heeft om mee te helpen op school, jammer dan.” 

Dit artikel staat in Kek Mama 05-2016

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

producten-kinderfeestje-thuis

Je hoeft echt de deur niet uit om kinderen een onvergetelijke verjaardag te geven: organiseer een paar leuke spelletjes thuis en iedereen is de hele dag zoet. Wel nog even de boel versieren - met deze fijne producten van Xenos, bijvoorbeeld.

Indianenthema

Ga je voor een indianenthema? Trek dan de verkleedkist open, knutsel tooien van karton en tover je huis of tuin met kussens, boomstammen en stokpaarden om tot een indianenparadijs. Deze tipi is hierbij ideaal: leuk voor buiten, maar ook fijn in de slaap- of speelkamer. Zo heb je er na dat ene feestje ook nog wat aan. Tip: je kunt de tent pimpen met textielstiften.

 

Slaapfeestje

Of je gebruikt de tent waarvoor-ie echt bedoeld is. Leg er bijvoorbeeld wat lekkere kussens en plaids in, zet een bak chips neer, draai een leuke film, maak wat kindercocktails en klaar ben je. Zet je breekbaar spul uit het zicht en gebruik je wegwerpservies, dan hoef je je niet druk te maken dat kinderen de woonkamer op stelten zetten.

 

Alsof je op een festival bent

Maak het af met deze lichtjes in de vorm van een ananas en je waant je zowat op Coachella. (Overigens ook leuk om te gebruiken tijdens een tuinfeest of om de slaapkamer van je kind mee op te fleuren.)

 

Bank die tegen een stootje kan

En is het mooi weer? Dan mag een fijne bank in de tuin niet ontbreken. Een die tegen een stootje kan, waar meer dan twee kinderen op passen en er ook nog leuk uitziet (want regent het pijpenstelen, dan kan-ie ook prima in de woonkamer staan met wat plantjes erop): alsjeblieft. Het bankje is door de lokale bevolking in Indonesië gemaakt. Met de hand en van gerecycled hout. 

 

Reis rond de wereld

Met deze kaart kun je alle kanten op: kijk bijvoorbeeld wie als eerste alle landen heeft geraden, geef tijdens het knutselen elk groepje een land als thema of maak met z'n allen een 'reis rond de wereld'. Na afloop kun je de poster gewoon op de kamer van je kind hangen - ziet er nog mooi uit ook.

Anke Laterveer

Anke Laterveer is single moeder van Jakob (8) en Hannah (7). In Kek Mama schrijft ze uitgesproken over wat ze meemaakt.

“Mama, er was iets spannends vandaag!” Het is het eerste wat Jakob roept als hij de school uitstuift. Hannah houdt mijn hand vast en kijkt met grote ogen naar haar broer.
“Wat was er zo spannend?” vraag ik.
“Er is iemand gesignaleerd.”
“O? Wat voor iemand?”
“Een man. In een busje.”
Ik heb al zo’n vermoeden waar dit heengaat. Twee dagen geleden kregen we een mail van de schooldirecteur waarin stond dat er een man was gezien bij twee andere basisscholen. Vanuit een busje had hij kinderen aangesproken en zijn penis laten zien. Maar: geen paniek, gewoon goed om te weten en te bespreken met je kind. Dat doen we al best vaak, dus ik zag geen aanleiding het nog eens te doen.
 

'Wie vergeet er nou zijn broek'

“Wat was er met die man?” vraag ik alsof ik geen idee heb waar dit over gaat.
“Hij was bij een andere school en mama, er was zoiets grappigs.”
“Wat dan?”
“Hij was vergeten zijn broek en onderbroek aan te trekken!”
Jakob valt bijna op de grond van het lachen. “Wie vergeet er nou zijn broek en onderbroek!”
Ook Hannah vindt het hilarisch. Ik lach een beetje mee en zeg dan:
“Jeetje, wat zou jij doen als je die man zou zien?”
“Ik denk lachen.”
“Niet schrikken?”
“Nee, waarom? Ik heb zelf toch ook een piemel?”
“Jawel, maar die laat jij toch ook niet aan iedereen zien? Bovendien is dit een volwassene en die moet al helemaal niet zijn piemel laten zien.”
“Nee, dat is waar. Ik zou lachen, maar ook meteen naar juf gaan hoor, of naar jou. Dat hebben die kinderen ook gedaan en nu zoekt de politie hem.”
“Heel goed. En hebben jullie het verder nog besproken in de klas?”
“Denk je echt dat wij de tijd hebben de hele dag over een man zonder broek te praten? We zijn al groep vijf hè? We hebben wel wat beters te doen.”
Het laat Hannah toch nog niet los.
“Waarom doet iemand dat eigenlijk, mama? Zijn piemel laten zien?”
“Goeie vraag. Wat denken jullie?”
“Ik weet het niet”, zegt ze.
“Misschien wil hij wel piemelmodel worden, maar is hij nog een beetje verlegen”, oppert Jakob. “Daarom doet-ie het stiekem.”
Hannah knikt. Dat klinkt wel logisch.
“Ik weet een oplossing!” roept hij enthousiast. “Als de politie hem vindt, kan hij zijn piemel gewoon aan hen laten zien, en niet meer aan kinderen.”
En dat lijkt me een uitstekend plan.
 

Dit artikel staat in Kek Mama 03-2018.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >