Leren praten: hoe werkt dat bij kinderen?

21.01.2019 08:39
leren-praten

Waar je baby met een paar maanden vooral ‘gaga’ en ‘goegoe’ roept, kunnen de meeste kinderen rond hun eerste verjaardag al een paar woordjes. Maar hoe werkt dat precies, die taalontwikkeling?

Wij vertellen het je. 

 

In jouw buik

Hoewel je kind in je buik nog ver afgezonderd is van de buitenwereld, wordt z’n gehoor al behoorlijk ontwikkeld; vanaf week 21 kan-ie jouw stem duidelijk horen. Na de geboorte verloopt de taalontwikkeling min of meer in vaste stappen, maar wel verschilt het tempo van deze stappen per kind – dat het ene kind al met 1 jaar de oren van je hoofd kletst en het andere pas rond z’n tweede verjaardag het eerste woordje zegt, is dan ook niet zo gek. 

 

Lees ook
‘Aan alle ouders: stop met het praten voor je kinderen’ >

 

De stappen: 

1. Huilen

Als baby’s net zijn geboren, is dit de enige manier om iets duidelijk te maken. Hij heeft honger, een vieze luier – nou ja, je kent het wel.

 

2. Met klanken spelen – vanaf 3 maanden

Je kunt geen zinnig woord van maken, maar ‘Ah’, ‘Eh’, Oh’ en ‘Uh’ zijn wel al de eerste tekenen dat-ie z’n taalvaardigheid aan het ontwikkelen is. Deze klanken zijn overigens niet alleen belangrijk om te communiceren, ze zorgen er ook voor dat de lippen, tong en mondspieren worden getraind.

 

3. Brabbelen – vanaf 6 maanden

Rond deze tijd gaat je baby klinkers en medeklinkers combineren. Niet dat je er al iets uit kunt halen, maar ‘dadada’ lijkt al steeds meer op geklets. 

 

4. De eerste woordjes – tussen de 10 en 14 maanden

Vaak is dat een simpel woordje als ‘papa’, ‘mama’ of ‘bal’.

 

5. Korte zinnen – tussen de 1,5 en 2 jaar oud

De zinnen bestaan vaak uit niet meer dan twee of drie woorden. Daarom is het in deze fase belangrijk dat je je kind stimuleert om de zin compleet te maken. Dus wanneer je kind ‘papa lief’ zegt, kun je reageren met: ‘Ja, papa is lief.’ Voorlezen wordt op deze leeftijd trouwens ook steeds leuker. 

 

6. Langere zinnen – vanaf 2 jaar

De woordenschat van je kind is op deze leeftijd al flink opgekrikt en je zult merken dat er zinnen van drie, vier en soms wel vijf woorden ontstaan.

 

Stimuleren

Om de taalvaardigheid te stimuleren, werkt het heel goed om veel tegen je kind te praten. Ook voorlezen, taalspelletjes doen en samen rijmpjes verzinnen maken het praten na verloop van tijd makkelijker. Praat je kind veel? Luister dan aandachtig naar z’n verhaal. Praat je kind weinig? Overspoel ‘m dan niet mer vragen en vertel bijvoorbeeld wat jíj die dag hebt meegemaakt. Zo kan hij of zij daar weer op reageren.

 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >