Leren lezen: met deze tips help je je kind een handje

16.03.2020 10:52
tips-kind-leren-lezen

Crèches en scholen sluiten drie weken hun deuren in de strijd tegen het coronavirus. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind zich niet gaat vervelen én ook nog wat bijleert? Met deze tips help je ‘m een handje met (leren) lezen.

De meeste kinderen leren lezen in groep 3, maar je kunt natuurlijk al eerder beginnen met oefenen als je merkt dat je kind er behoefte aan heeft. En dat is nog hartstikke gezellig ook.

 

1. Lees voor

Van Rupsje Nooitgenoeg tot aan Jip en Janneke: voorlezen is enorm goed voor de taalontwikkeling van je kind. Hij leert zo nieuwe woorden en dat is goed voor z’n woordenschat. Voorlezen blijft trouwens belangrijk, ook als je kind allang zelf kan lezen. Door een boek erbij te pakken voor het slapengaan stimuleer je kinderen om zelf ook te gaan lezen. Dat is weer goed voor de schoolprestaties.

 

2. Oefen letters

Je hoeft echt  geen twintig boeken per dag te verslinden, letters zijn overal: in de supermarkt, in de trein of tijdens een autoritje op de snelweg. Ga samen alle fruitsoorten in de supermarkt af oefen met plaatsnamen op verkeersborden. En misschien herkent je kind al een paar letter(s) op z’n gloednieuwe T-shirt? Andere tip: zet de ondertiteling aan als je kind naar z’n lievelingsserie kijkt en stimuleer ‘m om mee te lezen.

 

Lees ook
Onderzoek: jongens leren beter lezen in een klas met meer meisjes >

 

3. Ga naar de bieb

Nergens zoveel boeken als in de bibliotheek, dus maak er eens per week vaste prik van en struin samen de schappen af naar nieuw leesvoer. Laat je kind zelf z’n boeken uitkiezen en plan meteen een half uurtje (voor)lezen in bij thuiskomst. Als je maar genoeg aanbod hebt, blijft lezen ook interessant voor je kind. Nu de meeste bibliotheken dicht zijn, kun je via de online bibliotheek een e-book bestellen.

 

4. Doe een spelletje

Gouden combi: leren lezen met een spelletje. Neem bijvoorbeeld een tijdschrift, knip daar samen letters uit en plak ze op een groot vel papier. Of als je kind al wat verder is met lezen: speel ‘dobbelsteenlezen’. Het aantal ogen dat wordt gegooid, geeft aan hoe of door wie er gelezen wordt. Dit spel kun je vervolgens uitbreiden met ‘dobbelsteenlezen met intonatie’. Voorbeeld: gooi je één? Lees dan blij. Gooi je zes? Lees dan eng.

 

5. Hou de leeskilometers bij

En dit kan op allerlei manieren. Door een vakje in te kleuren, bijvoorbeeld. Of door stickers te plakken voor elke keer dat je kind een stuk gelezen heeft. Belonen werkt stimulerend en maakt lezen extra leuk.

Bron: wijzeroverdebasisschool.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >