Beeld: Getty
Beeld: Getty

Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: leerling Seid maakte een bombardement van IS mee.

“Au!” roept Maartje. Buurman Seid heeft haar gestompt. Omdat ze per ongeluk zijn tafel aanraakte. Sinds de zomer is Seid vaker agressief om niets. Vorig jaar was hij een springerig vrolijk joch. Nu is hij lusteloos ziet hij lijkbleek, heeft hij kringen onder zijn ogen. Op de eerste schooldag vroeg ik de kinderen een tekening te maken van de vakantie. Seid leverde er twee in. Op de ene straalde een felle zon over een blauwe zee, met de tekst: bij mama. Op de andere was alles zwart, op wat geel licht rond een lampje na. Bij papa, schreef hij erbij. Ik vroeg Seid waarom het zo donker was geweest bij papa. “We gingen kamperen”, zei hij. Waarom zie ik dan nergens een tent, dacht ik.

 

Bombardement van IS

In mijn achterhoofd ging een rood lichtje branden. Ik wist dat Seid twee weken bij zijn Iraakse vader had gelogeerd – zijn ouders zijn gescheiden. Na school schoot ik zijn moeder aan, een lieve, nerveuze Nederlandse. Zij vertelde dat Seid in Bagdad een bombardement van IS had meegemaakt. Hij en zijn vader waren in de auto op weg naar zijn oom op de camping toen er een bomalarm afging. Ze moesten meteen de auto uit en de greppel in, maar de auto had een kinderslot, zodat Seid er niet uit kon. Zijn vader ontdekte dat pas toen hij al in de greppel lag. Hij kroop terug om het portier te openen. Al die tijd dacht Seid dat hij doodging.

 

Veel nachtmerries

Na zijn terugkeer in Nederland had Seid een week bij zijn Nederlandse grootouders in Roermond gelogeerd. Die hadden hem afgezet bij zijn tante in Scheveningen, waar hij een week aan het strand speelde met zijn neefjes. Vervolgens had zijn moeder hem opgehaald om drie weken door Spanje te trekken.

Seid had wel veel nachtmerries gehad, vertelde zijn moeder. Maar ze had gedacht dat het wel weer goed zou komen als de school weer zou beginnen en alles weer normaal werd. IJdele hoop, bleek de volgende weken. Seid was een ander jongetje geworden.  Zijn nachtmerries namen niet af, eerder toe. Na overleg met zijn ouders – met de vader via Skype – is hij nu in therapie voor post traumatische stressstoornis bij kinderen. We zijn er nog lang niet, stel ik vandaag somber vast.

 

Ontnomen vrolijkheid

Intussen kan ik niet meer naar het journaal kijken. Ik zie overal kleine Seids. De een wordt weggedragen uit de puinhopen in Syrië, de ander spoelt aan bij Lesbos. Voor mijn Seid duurde de oorlog slechts twee weken. Dat was genoeg om hem zijn vrolijkheid te ontnemen. Hoeveel nachtmerries moeten kinderen in oorlogsgebieden niet hebben? Een liedje van Boudewijn de Groot dreint door mijn hoofd: Welterusten, meneer de president. Droom maar niet  te veel van al die dode mensen, droom maar fijn van overwinning en van macht, denk maar niet aan al die vredeswensen, meneer de president, slaap zacht.

 

Dit artikel staat in Kek Mama 12-2016.

leukste-aanbod-kinderseries-netflix

Netflixen: heerlijk op een luie zondag, maar ook een handige manier om die regenachtige herfstdagen door te komen. Daarom zetten wij een paar fijne kinderseries voor je op een rij.

1. Wanda en de alien (Nederlands gesproken)

Wanda is een lief konijn dat in haar huis onder de boom voor haar familie zorgt. Als een buitenaards vriendje vanuit de ruimte met haar komt spelen, leert ze heel veel bij. Voor alle leeftijden.
 

2. Inspector Gadget


Inspector Gadget is terug en wordt geconfronteerd met zijn aloude vijand, de slechte Dr. Claw, die zijn misdaadorganisatie M.A.D opnieuw heeft geactiveerd. Leeftijd: 6 +
 

3. Skylanders Academy

In deze animatieserie reis je door het immense universum van Skylander waar een ongedisciplineerde bende vrienden, helden met unieke talenten, het kwaad bestrijden. Leeftijd: 6+

 

Lees ook
Éven rust: 7x Netflix-films en series voor volwassenen >


 

4. Kong: koning van de apen

In 2050 wil een kwaadaardige wetenschapper een leger van robotdinosaurussen vrijlaten. Kong en zijn vrienden moeten de boel redden. De trailer is in het Engels, maar op Netflix is-ie ook in het Nederlands te zien. Leeftijd: 6+
 

5. Mia and Me

Door een mysterieus geschenk van haar overleden ouders wordt de 12-jarige Mia naar een betoverende wereld van elven, eenhoorns en de boze koningin Panthea gestuurd (Ook Nederlands ingesproken.) Leeftijd: 6+
 

6. Buurman & Buurman

Twee charmant-onhandige buren werken zich door veel zelfveroorzaakte problemen, en komen altijd tot een oplossing, maar niet altijd op de makkelijkste manier. Voor alle leeftijden
 

7. Sprookjes 2.0 met Masha's verhalen

In deze animatieserie deelt Masha haar eigen versie van sprookjesverhalen door de details net een beetje om te draaien. (Ook Nederlands ingesproken.) Voor alle leeftijden
 

8. Pokémon de serie

Deze serie blijft bij jong en oud populair op Netflix. Nieuwe avonturen en dromen voeren Ash en Pikachu naar Kalos, waar ze nieuwe vrienden maken, nieuwe Pokémon tegenkomen én intrigerende mysteries ontrafelen. Leeftijd: 6+
 

9. LEGO friends: de kracht van vriendschap

Vijf vriendinnen beleven samen avonturen in het stadje waar ze wonen. Knotsgekke belevenissen, liefde en blunders: alles is leuker met vrienden in de buurt. Leeftijd: 6+
 

10. Rupsje Nooitgenoeg

Deze serie, verteld door Carice van Houten, bestaat uit vijf grappige verhalen die ouders helpen hun kinderen (heel handig) in bed te krijgen. Voor alle leeftijden.
 

11. Nijntje

Netflix heeft een groot aanbod aan nijntje-filmpjes. In de 3D-serie laat de vormgeving van nijntje en haar vriendjes volledig tot zijn recht komen. Ook geven de video's kinderen de ruimte om zelf nijntje-verhalen te verzinnen. Voor alle leeftijden.
 

12. Beat Bugs

Met een beetje hulp van rocklegendes leren vijf vriendelijke beestjes belangrijke lessen over de wereld om hen heen, veilig in hun eigen achtertuin. (ook Nederlands gesproken) Leeftijd: 6+


13. Barbapapa

Een serie over leuke figuurtjes die elke vorm kunnen aannemen. Waarschuwing vooraf: de titelsong zit na één keer luisteren ongeveer een week in je hoofd. Alle leeftijden.


14. Robocar Poli

Wanneer Bezemstad wordt getroffen door rampspoed, staan superpolitieauto Poli, brandweerwagen Roy en hun vrienden van het reddingsteam klaar om iedereen te redden (ook Nederlands gesproken). Alle leeftijden.


15. Groentesprookjes in de stad

Pratende groenten die avonturen beleven in de stad of in hun eigen achtertuin: er is geen trailer van verschenen, maar hij is 't kijken waard en zelfs leuk voor volwassenen. Alle leeftijden.

 

16. Lilo & Stitch

Het Hawaïaanse meisje Lilo adopteert een vreemd hondje: een aliën, en bouwt een bijzondere vriendschap met hem op. Door de vrolijke muziek ideaal voor de zomervakantie. Leeftijd: 5-7 jaar.

 

17. Madagascar

Vier verwende dieren uit de Central Park Zoo in New York, lijden onverwacht schipbreuk op het exotische eiland Madagascar. Dan pas ontdekken ze de échte jungle, met hilarische gevolgen van dien. Leeftijd: vanaf 6 jaar.

 

18. Blue Planet

De prachtige natuurseries van David Attenborough: we zijn er dol op. Kies voor Blue Planet met Nederlandse ondertiteling en je kind ontdekt alles uit de onderzeewereld. Leuk én leerzaam. Alle leeftijden.

 

19. Puffin Rock

Het leven is heerlijk op het mooie Puffin Rock, waar de jonge Oona, haar babybroertje Baba en hun vrienden alles leren over de natuur, vriendschap en familie. Alle leeftijden.

Gebruik je Netflix in de herfstvakantie in het buitenland? Lees dan even dit.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

aan wintertijd wennen kind
Beeld: Pixabay

De overgang van zomer- naar wintertijd (de klok gaat een uur terug) kan er voor kinderen flink inhakken. Daarom een paar handige tips.

Opdat je kind niet al om 5 uur 's ochtends naast je bed staat.

 

Langzaam wennen

Probeer een paar dagen voordat de wintertijd ingaat de bedtijd van je kind elke dag met 5 à 10 minuten te verlengen. Je past op deze manier het slaapschema stukje bij beetje aan en zo wennen kinderen makkelijker aan het nieuwe ritme - en slapen ze misschien toch dat uurtje langer door. De maaltijden steeds een paar minuten uitstellen kan trouwens ook helpen.

 

Lekker donker

 

Kinderen worden vaak wakker omdat het licht wordt in de kamer, maar met goede gordijnen kun je het langer donker houden.

 

Lees ook
Zomertijd: hoe bereid je je kind erop voor? >

 

Hou het rustig

Ga tegen de avond niet nog allerlei (drukke) fratsen uithalen om je kind nog vermoeider te maken: hou het rustig, praat met een zachte stem en dim die lampen in de woon- en slaapkamer. Die hysterische kiekeboe-spelletjes kunnen morgen weer.

 

Iets langer in bed blijven

Is je kind oud genoeg, spreek dan samen af dat hij nog een tijdje rustig in bed blijft liggen als-ie vroeg wakker wordt. Laat 'm een boekje lezen, muziek luisteren of een simpel spelletje doen. Zo dendert je kind niet meteen de slaapkamer uit, maar hoeft hij ook niet meer verplicht z'n ogen dicht te doen - en jij pakt mooi nog wat extra slaap mee.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >