Kinderen en vuurwerk: dit moet je weten

30.12.2023 12:57
Kind met vuurwerk Foto ter illustratie: Unsplash

Jaarlijks belanden een hoop Nederlanders op de Eerste Hulp met oogletsel of andere verwondingen door vuurwerk. Meer dan de helft van deze slachtoffers is minderjarig. Des te belangrijker dus om je kind en jezelf met oud en nieuw – ook als er een vuurwerkverbod geldt – goed te beschermen.

“Iedereen die rond de jaarwisseling naar buiten gaat, zou een vuurwerkbril moeten opzetten”, zei Laura Raimondo, woordvoerder van het Oogfonds eerder tegen Kek Mama.

Omstander

“Mensen onderschatten hoe heftig oogletsel door vuurwerk kan zijn”, vertelde ze verder. “Ik sprak ooit een jongen die toen hij éven naar buiten liep om iets uit te auto te pakken, een babypijltje in zijn oog kreeg. Hij moest maar liefst honderd keer behandeld worden in het ziekenhuis. Je loopt dus niet alleen gevaar als je zélf vuurwerk afsteekt: meer dan de helft van de slachtoffers is omstander.”

Ook dit jaar geldt in zestien gemeenten een vuurwerkverbod, maar zogenoemd fop- en schertsvuurwerk, zoals grondbloemen, sterretjes en trektouwtjes, zijn wel toegestaan. Toch waarschuwde de Brandwondenstichting in het verleden dat dit ‘kindervuurwerk’ niet zo onschuldig is als het lijkt. Het zorgt regelmatig voor ernstige brandwonden.

Lees ook
Laat geworden? 10 manieren om kind en kater te combineren

Risicogroep

Vooral bij tieners valt volgens Raimondo nog veel winst te behalen als het gaat om veilig vuurwerkgebruik: ze vinden een vuurwerkbril niet stoer, willen indruk maken op hun vriendjes en houden zich, als oudejaarsvuurwerk wel is toegestaan, niet aan de afgesproken afsteektijden. Raimondo: “Deze jongeren vormen de grootste risicogroep en daar moeten wij ons goed op richten.”

Tips om het veilig te houden

Groot sier- en knalvuurwerk is dus in zestien gemeenten niet toegestaan, maar om het gebruik van ‘kindervuurwerk’ zo veilig mogelijk te laten verlopen, heeft Raimondo nog enkele tips:

  1. Oogletsel treft jong en oud, dus geef niet alleen je kind een vuurwerkbril, maar zet er zelf ook een op.
  2. Blijf erbij als je kind naar buiten gaat of vuurwerk afsteekt. Niet alleen tijdens, maar ook de dag na de jaarwisseling. Want ook dan vallen er nog veel slachtoffers.
  3. Leg kinderen uit wat de gevaren van vuurwerk of kindervuurwerk (mag worden afgestoken vanaf 12 jaar) zijn, zodat ze het zelf ook begrijpen. Je krijgt maar twee ogen: wees daar zuinig op.
  4. Haal de capuchon van de jas of vouw deze naar binnen. Stop broekspijpen in de schoenen of over de laarzen, zodat vuurwerk niet in de kleding terechtkomt.

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.