Beeld: Getty
Beeld: Getty

Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: juf Carolien en de strenge vader van Omar.

“Let goed op wat juf zegt, Omar. Je moet altijd doen wat ze zegt. Altijd”, zegt vader Abdullah tegen zoon Omar van tien. We zitten met zijn drieën bij het voortgangsgesprek. Omar kan erg stout zijn, maar nu kijkt hij eerbiedig naar me. Er is iets aan de hand met Marokkaanse vaders. Bij het ophalen en brengen zijn ze nog ver in de minderheid – wat overigens ook geldt voor hun Nederlandse seksegenoten – maar bij schoolgesprekken zijn ze van de partij. En ze nemen hun kind mee.

 

Gevoelige toon

Het heeft iets te maken met hun schaamte voor de Marokkaanse crimineeltjes waar zo veel ophef over is. Abdullah zegt:  “Mevrouw, ik wil niet dat hij wordt vergeleken met die rotjongens.” Ik weet maar al te goed dat die rotjongens bestaan. Laatst werd ik door drie leden belaagd toen ik mijn hond uitliet. Ze gooiden een peuk naar hem. “Sorry mevrouw, hij viel zomaar”, zeiden ze. “Rot op”, zei ik.

Ik geef les op een pikzwarte school, maar in de lerarenkamer klagen we vooral over Nederlandse ouders. Die denken dat jij ervoor kunt zorgen dat hun kind op het vwo komt en dat het aan jou ligt als het een vmbo ­advies krijgt. Ze eisen je aandacht op, liefst tijdens het spitsuur ’s morgens vroeg. Marokkaanse ouders wachten na school geduldig of je misschien tijd hebt. Dan vragen ze voorzichtig: “Juf, alleen als het je uitkomt, zou je Fatima dan een keer extra rekenwerk willen geven. Dank je wel.” Voor die toon ben je gevoelig als juf.

 

Slimme vrouwen met humor

Abdullah, de vader van Omar, vertelt me in ons gesprek dat hij een villa opknapt. De eigenaar zei op zijn eerste werkdag: “Ik ben blij dat ik een Marokkaan zie die werkt.” Een dag later belde hij een loodgieter. Die bleek ook Marokkaans. Toen hij daarna een koerier nodig had, kwam er weer een Marokkaan opdagen. Die avond bestelde de huiseigenaar pizza omdat er overgewerkt werd; ook de bezorger was Marokkaans. Toen kregen Abdullah en de huiseigenaar samen de slappe lach. “Ik neem mijn woorden terug”, zei de laatste.

Het tij keert. De schaamtecultuur keert zich tegen de raddraaiers, de hulpverlening pakt ze aan. De vaders komen op school. En de moeders emanciperen. Hun hoofddoeken zijn bedrieglijk. Daarachter gaan vaak slimme vrouwen schuil die perfect Nederlands spreken. Meestal beter dan hun mannen. Ze hebben ook humor.

 

Vaders wil is wet

Gisteren zocht ik de moeder van mijn leerling Fatima tussen vier gesluierde vrouwen die op een muurtje op het schoolplein zaten. Wie van deze pinguïns moet ik nou hebben, dacht ik ontredderd. Ze lachten om mijn verwarring. Fatima’s moeder stelde zich voor, ik zag intelligente ogen, ze sprak onberispelijk Nederlands. Dat vind ik dan leuk. De Marokkaanse vaders willen hun kinderen een goede opleiding geven. Ze weten dat de leden van de Mocro­maffia allemaal te vroeg van school zijn gegaan. “Omar, let je op?”, zegt Abdullah nog eens. “Je moet keihard je best doen. Want dat wil ik.” Vaders wil is wet, denk ik tevreden.

 

Dit artikel staat in Kek Mama 03-2017.

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

positief opvoeden
Beeld: Pexels

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die positief worden opgevoed, een grote kans hebben om zich te ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen met veel zelfvertrouwen. Makkelijk gezegd, maar hoe pak je zoiets aan?

Wij hebben als handvat de vijf basisprincipes op een rij gezet.
 

1. Een veilige en stimulerende omgeving bieden

Een hele logische. Als je kind zich vrij kan bewegen en zich veilig voelt, zal het veel gaan ontdekken en uitproberen. En dit helpt om z'n vaardigheden te ontwikkelen. Wat hierbij heel belangrijk is? Een veilig huis. Berg medicijnen goed op, leg gevaarlijk spul buiten bereik van je kind en zet hekjes voor de trappen. Zo kun jij ook wat meer ontspannen en hoef je geen politieagent te spelen.
 

2. Laten leren door positieve ondersteuning

Je hoeft echt niet elke minuut van de dag met je kinderen te spelen, maar het is wel belangrijk dat je er voor ze bent wanneer ze naar je toe komen voor hulp of om te praten. Daarnaast vinden kinderen het prettig om te horen wat ze goed doen en om aangemoedigd te worden om nieuwe dingen te leren: een schouderklopje op z'n tijd is altijd fijn.
 

Lees ook
Jan legt het nog een keer uit: complimenten >

 

3. Een aansprekende discipline hanteren

Stel duidelijke regels op en leg op een heldere manier uit wat je kind fout doet wanneer hij of zij zich niet aan deze regels houdt. Belangrijk hierbij is: reageer snel en doortastend. Dit zorgt ervoor dat je kind weet wat-ie kan verwachten en zich zeker en veilig voelt. Extra tip: je hoeft niet altijd meteen op elk klein probleem in te gaan. Negeer het gedrag waarvan je denkt dat het eigenlijk aandacht vragen is. Geef het niet te veel aandacht, dan stopt het vanzelf.
 

4. Realistische verwachtingen hebben

Kinderen ontwikkelen zich allemaal op hun eigen manier, én in hun eigen tempo. Je koter moet er dan ook aan toe zijn om iets nieuws te leren. Als je te veel van je kind vraagt, is de kans groot dat hij ongewenst gedrag gaat vertonen. Blijf realistisch en onthoud dat niemand perfect is. Oh, en wees ook niet te streng voor jezelf.
 

5. Goed voor jezelf zorgen

Dit is een hele belangrijke: als je goed voor jezelf zorgt, wordt de opvoeding van je kind daar ook makkelijker en leuker van. Doe eens iets wat je leuk vindt, zonder dat je kinderen erbij zijn en je zult zien dat je rustiger en geduldiger bent wanneer je kind je nodig heeft.

Bron: Positiefopvoeden.nl

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >