De juf
Beeld: Getty

Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: juf Carolien en de strenge vader van Omar.

“Let goed op wat juf zegt, Omar. Je moet altijd doen wat ze zegt. Altijd”, zegt vader Abdullah tegen zoon Omar van tien. We zitten met zijn drieën bij het voortgangsgesprek. Omar kan erg stout zijn, maar nu kijkt hij eerbiedig naar me. Er is iets aan de hand met Marokkaanse vaders. Bij het ophalen en brengen zijn ze nog ver in de minderheid – wat overigens ook geldt voor hun Nederlandse seksegenoten – maar bij schoolgesprekken zijn ze van de partij. En ze nemen hun kind mee.
 

Gevoelige toon

Het heeft iets te maken met hun schaamte voor de Marokkaanse crimineeltjes waar zo veel ophef over is. Abdullah zegt:  “Mevrouw, ik wil niet dat hij wordt vergeleken met die rotjongens.” Ik weet maar al te goed dat die rotjongens bestaan. Laatst werd ik door drie leden belaagd toen ik mijn hond uitliet. Ze gooiden een peuk naar hem. “Sorry mevrouw, hij viel zomaar”, zeiden ze. “Rot op”, zei ik.

Ik geef les op een pikzwarte school, maar in de lerarenkamer klagen we vooral over Nederlandse ouders. Die denken dat jij ervoor kunt zorgen dat hun kind op het vwo komt en dat het aan jou ligt als het een vmbo ­advies krijgt. Ze eisen je aandacht op, liefst tijdens het spitsuur ’s morgens vroeg. Marokkaanse ouders wachten na school geduldig of je misschien tijd hebt. Dan vragen ze voorzichtig: “Juf, alleen als het je uitkomt, zou je Fatima dan een keer extra rekenwerk willen geven. Dank je wel.” Voor die toon ben je gevoelig als juf.
 

Lees ook
Samen opvoeden: 'hij is de softie, ik de bitch' >

 

Slimme vrouwen met humor

Abdullah, de vader van Omar, vertelt me in ons gesprek dat hij een villa opknapt. De eigenaar zei op zijn eerste werkdag: “Ik ben blij dat ik een Marokkaan zie die werkt.” Een dag later belde hij een loodgieter. Die bleek ook Marokkaans. Toen hij daarna een koerier nodig had, kwam er weer een Marokkaan opdagen. Die avond bestelde de huiseigenaar pizza omdat er overgewerkt werd; ook de bezorger was Marokkaans. Toen kregen Abdullah en de huiseigenaar samen de slappe lach. “Ik neem mijn woorden terug”, zei de laatste.

Het tij keert. De schaamtecultuur keert zich tegen de raddraaiers, de hulpverlening pakt ze aan. De vaders komen op school. En de moeders emanciperen. Hun hoofddoeken zijn bedrieglijk. Daarachter gaan vaak slimme vrouwen schuil die perfect Nederlands spreken. Meestal beter dan hun mannen. Ze hebben ook humor.
 

Vaders wil is wet

Gisteren zocht ik de moeder van mijn leerling Fatima tussen vier gesluierde vrouwen die op een muurtje op het schoolplein zaten. Wie van deze pinguïns moet ik nou hebben, dacht ik ontredderd. Ze lachten om mijn verwarring. Fatima’s moeder stelde zich voor, ik zag intelligente ogen, ze sprak onberispelijk Nederlands. Dat vind ik dan leuk. De Marokkaanse vaders willen hun kinderen een goede opleiding geven. Ze weten dat de leden van de Mocro­maffia allemaal te vroeg van school zijn gegaan. “Omar, let je op?”, zegt Abdullah nog eens. “Je moet keihard je best doen. Want dat wil ik.” Vaders wil is wet, denk ik tevreden.

 

Dit artikel staat in Kek Mama magazine en is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

nipt-zwangere-vrouwen

Door de NIPT kun je tijdens je zwangerschap zien hoe groot de kans is dat jouw baby het down-, edwards- of parausyndroom heeft. Maar hoe werkt zo'n test precies? Wanneer kun je 'm doen? En wordt-ie ook vergoed? Wij zochten het voor je uit. 

Want waar de test lange tijd alleen beschikbaar was voor zwangeren met een verhoogde kans op een kind met een chromosoomafwijking, mag sinds april 2017 iedere vrouw er gebruik van maken. Als je er behoefte aan hebt, dan. En als je betaalt, want vrijwillige deelname kost € 175 en wordt niet vergoed door de zorgverzekering.

 

DNA

NIPT betekent 'Niet-Invasieve Prenatale Test' en is een onderzoek dat bestaat uit het afnemen van een paar buisjes bloed. Hierin zit erfelijk materiaal (DNA) van de placenta dat bijna altijd hetzelfde is als dat van je kind. Zo kan het laboratorium dus, veilig én zonder het risico op een miskraam, onderzoeken of jouw baby het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Wel goed om te weten: je kunt de test pas laten doen vanaf elf weken zwangerschap. 

 

Nevenbevindingen

Het laboratorium kan terwijl ze de NIPT uitvoeren ook zien of je kind andere (zeldzame) chromosoomafwijkingen heeft: die worden nevenbevindingen genoemd. Je mag zelf beslissen of je deze wilt weten en kunt dan ook kiezen uit twee mogelijkheden:

  1. Je wilt je kind alleen laten screenen op down-, edwards- en patausyndroom. Het laboratorium weet dan ook niet of er nevenbevindingen zijn.
  2. Je wilt je kind laten screenen op down-, edwards- en patausyndroom én je wil weten of het laboratorium nevenbevindingen heeft gevonden.

 

Lees ook
Extreme zwangerschapsmisselijkheid: ‘Zelfs een slokje water kwam er meteen weer uit’ >

 

Uitslagen

Na tien dagen krijg je de uitslag van je gynaecoloog of verloskundige. Als je ervoor hebt gekozen ook nevenbevindingen te willen horen en het laboratorium heeft deze gevonden, dan word je meestal gebeld door het Centrum voor Prenatale Diagnostiek of een polikliniek klinische genetica van een universitair ziekenhuis. De uitslagen die je kunt krijgen zijn: 

 

‘U bent waarschijnlijk niet zwanger van een kind met down-, edwards- of patausyndroom.’

Deze uitslag klopt bijna altijd: minder dan één op de duizend zwangere vrouwen blijkt achteraf toch zwanger van een kind met down-, edwards- of patausyndroom. Bij deze uitslag krijg je geen vervolgonderzoek.

 

‘U bent mogelijk zwanger van een kind met down-, edwards- of patausyndroom.’

  • Bij 75 van de 100 vrouwen die de uitslag krijgen dat ze mogelijk zwanger zijn van een kind met downsyndroom, klopt dat inderdaad; 25 vrouwen zijn dus niet zwanger van een kind met downsyndroom.
  • Bij 24 van de 100 vrouwen die de uitslag krijgen dat ze mogelijk zwanger zijn van een kind met edwardssyndroom, klopt dit inderdaad; 76 vrouwen zijn dus niet zwanger van een kind met edwardssyndroom.
  • Bij 23 van de 100 vrouwen die de uitslag krijgen dat ze mogelijk zwanger zijn van een kind met patausyndroom, klopt dit inderdaad; 77 vrouwen zijn dus niet zwanger van een kind met patausyndroom.

Als je echt zekerheid wilt hebben, kun je alsnog een vlokkentest of vruchtwateronderzoek laten doen.

 

‘Er is een nevenbevinding gevonden.’

Je krijgt dan uitleg over wat precies er is gevonden en wat dit mogelijk voor jou en/of voor je kind betekent. Je krijgt hiervoor een uitnodiging voor een gesprek op een polikliniek klinische genetica van een universitair ziekenhuis, waarin je meer informatie over de nevenbevinding krijgt en wat de mogelijkheden zijn.

 

‘Er is geen nevenbevinding gevonden.’

Als er in de uitslag niets staat over nevenbevindingen, dan betekent dit dat er ook geen nevenbevindingen zijn gevonden.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
longontsteking-kinderen-symptomen-behandeling

In Nederland krijgen elk jaar gemiddeld 25.000 kinderen een longontsteking. Vaak is die na een week of twee wel genezen, maar het kan ook maanden duren voordat een kind weer de oude is.

'Op tijd behandelen voorkomt erger', zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. In onderstaande antwoorden lees je hoe.

 

Wat is een longontsteking? 

Longontsteking is een ontsteking van de longen door een virus of bacterie en komt bij kinderen redelijk vaak voor. De kans om het te krijgen is het grootst bij baby's jonger dan één jaar, omdat hun afweer nog in ontwikkeling is. Zowel één als beide longen kunnen ontstoken zijn: wanneer beide longen ontstoken zijn, spreek je van een dubbele longontsteking.

 

Wat is de oorzaak? 

Meestal een virus of bacterie. Een gewone griep of verkoudheid, bijvoorbeeld. Tegenwoordig worden kinderen op het consultatiebureau ingeënt voor de pneumokokken bacterie. Hierdoor is de kans op een longontsteking door deze bacterie veel kleiner geworden. Wel heeft je kind meer kans op een longontsteking als hij een afweerstoornis, cystic fibrosis, PCD, een ontwikkelingsachterstand of last van spierzwakte heeft.

Oh, en dat je ziek kunt worden van kou is trouwens een fabel: virussen en bacteriën zijn altijd actief, of het nu warm of koud is, maar in de wintermaanden zitten we veel meer binnen (met ramen gesloten) en dichter op elkaar. De kans dat virussen aan elkaar worden overdragen, is daardoor groter.

 

Lees ook
VIDEO: dit is het verschil tussen griep en verkoudheid >

 

Wat zijn de symptomen? 

Eigenlijk krijgen kinderen vergelijkbare klachten als bij griep, maar dan een tikkie heftiger. Een paar voorbeelden: benauwd, kortademig, ophoesten van slijm (soms met wat bloed), moe, rillen en koorts.

 

Hoe behandel je een longontsteking?

Vermoed je dat je kind een longontsteking heeft, neem dan contact op met de huisarts. In de meeste gevallen schrijft hij of zij dan een antibioticakuur voor. Althans, als de oorzaak een bacteriële infectie is. Aan een virale infectie kan de huisarts weinig doen en dan is het een kwestie van uitzieken. Bij koorts of pijn mag je doorgaans gerust een pijnstiller geven.

Zijn de klachten na drie dagen antibiotica nog niet minder of wordt je kind steeds zieker? Bel dan de huisarts nog een keer. Bij een ernstige longontsteking wordt een kind opgenomen in het ziekenhuis. Daar krijgt-ie een hogere dosis antibiotica toegediend via pillen of een infuus.

 

Wat kun je zelf doen?

De kuur afmaken, je kind goed laten uitrusten én veel laten drinken: voor baby's tot zes maanden geldt ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht per dag, borstvoeding kan op verzoek. Baby's van zes maanden en ouder hebben per dag ongeveer 100 ml nodig per kilo lichaamsgewicht. Kinderen vanaf één jaar zes tot zeven bekertjes per dag van ongeveer 75 ml. Gaat drinken moeizaam? Probeer eens thee zonder suiker, diksap of dunne pap - dan krijgen ze toch het nodige vocht binnen.

 

Bron: Longfonds

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >