Is jouw kind nog niet zindelijk ’s nachts? Lees dan déze tips

29.09.2020 13:15
kind_zindelijk_s_nachts

Een kwart van de vierjarigen is overdag zindelijk, maar heeft in de nacht nog regelmatig een ongelukje. Is dat bij jouw kind ook het geval? Wie weet kunnen deze tips je een handje helpen.


Drinken

Probeer je kind overdag voldoende te laten drinken, zodat hij weet hoe het voelt als hij regelmatig moet plassen. Dat 's avonds drinken bedplassen stimuleert, is een fabel. Je kind kan in de avond prima nog wat drinken als-ie dorst heeft (zo traint hij z'n blaas), maar wel is het verstandig om cola of thee de vermijden. Deze drankjes bevatten cafeïne en theïne die zowel de blaas als de nieren prikkelen. Ook ijskoude dranken kun je beter niet geven.

 

Voorbereidingen

Voorkomen is beter dan genezen. Schaf daarom een waterdichte matrasbeschermer aan, zet een potje bij het bed als het toilet te ver weg is en laat altijd een klein lichtje aan zodat je kind de weg naar de wc makkelijk kan vinden. Heeft je kind toch een ongelukje 's nachts? Zorg er dan voor dat er een nieuw setje kleding en beddengoed klaarligt. Scheelt je een hoop gedoe zo diep in de nacht.

 

Lees ook
Zóveel luiers gebruikt een kind gemiddeld voor het zindelijk is >

 

Bedritueel

Tanden poetsen, omkleden, boekje lezen, en… Even plassen, ook als je kind aangeeft dat-ie eigenlijk niet moet. Zo zorg je ervoor dat plassen voor het slapen gaan een vast ritueel wordt. Ook zodra je kind wakker wordt is het goed om gelijk op de wc te gaan zitten. 

 

Belonen

Vier droge nachten uitbundig. Natuurlijk hoef je niet elke ochtend met een fanfare de slaapkamer binnen te lopen, maar een stickertje voor elke droge nacht kan bijvoorbeeld al erg leuk zijn. Is het stickervel vol? Dan mag je kind iets moois uitzoeken. Oh, en vergeet natuurlijk niet te strooien met complimenten.

Straffen of boos worden werkt averechts, omdat je er hierdoor enorm veel druk op legt voor je kind. En daarbij: sommige kinderen zijn nu eenmaal iets later met zindelijk worden – helemaal niet erg.

 

Plaswekker

Het is geen must, maar sommige ouders zweren bij een plaswekker. Deze gaat af zodra er een beetje urine in het broekje van je kind komt, zodat hij nog op tijd naar de wc kan lopen. Wij zetten hier een aantal plaswekkers voor je op een rij.

Bron: Edet / OvN

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >