Je kind gaat naar de schoolarts: zo werkt dat

28.08.2018 10:05

Als je kind in groep 2 zit, gaat-ie voor het eerst naar de schoolarts. Maar wat houdt dat precies in en waar wordt er dan naar gekeken?

Wanneer naar de schoolarts?

Zodra je kind 4 wordt, gaat hij niet meer naar het consultatiebureau. De schoolarts neemt het stokje dan over en controleert voortaan de ontwikkeling van je kind. Over het algemeen gaat je kind op de basisschool twee keer langs de schoolarts: als je kind vijf jaar is (groep 2) en als je kind negen jaar is (in groep 6, dan volgen de twee BMR-vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond). Er volgt nog een derde bezoekje als je kind veertien jaar is.

 

Wat doet de schoolarts?

Voor het allereerste bezoek aan de schoolarts krijg je een vragenlijst door de GGD toegestuurd. De schoolarts onderzoekt jouw kind op verschillende gebieden: zo worden lengte, gewicht, zicht en gehoor getest. Ook wordt er gekeken naar de spraak en de fijne en grove motoriek, net als de algemene groeicurve van je kind. Ook eventuele gedragsproblemen of moeilijkheden met eten, bedplassen of slapen kunnen worden besproken. De schoolarts heeft dus ook een adviserende rol.

 

Lees ook
6x de meest voorkomende kinderziektes (en wat je ertegen kunt doen) >

 

Mag je het weigeren?

Als ouder moet je toestemming geven voordat de arts jouw kind mag onderzoeken, dit gebeurt dus nooit zonder jouw medeweten. Het bezoeken van de schoolarts is overigens niet verplicht. Wel is het aan te raden, omdat op deze manier eventuele problemen in de ontwikkeling van je kind sneller kunnen worden getackeld. Meestal mag je als ouder mee naar de onderzoeken.

 

Kan een schoolarts jullie doorverwijzen?

Een schoolarts behandelt niet zelf. Wordt er iets geconstateerd dat extra zorg of aandacht nodig heeft, dan verwijst de schoolarts je kind door naar de huisarts, specialist of naar jeugdhulpverlening.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >