Promotie
melkweetjes op een rij

Het is ons met de paplepel ingegoten: melk is goed voor elk. Maar hoeveel moet je dan drinken en waarom past het in een uitgebalanceerd dieet?

Goede start 

Een bruine boterham met kaas en een glas melk, het is een typisch Nederlands ontbijt. De voedingsstoffen in de melk en het brood brengen de spijsvertering op gang en geven je genoeg energie voor een nieuwe dag. 
 

Article continues after the ad

Nog eentje dan

Het Voedingscentrum adviseert 2 glazen melk per dag voor kinderen tot 8 jaar. Vanaf 9 jaar is het advies 3 glazen melk per dag, ook voor volwassenen. Kies bij voorkeur voor halfvolle of magere melk. 
 

Zit dat er allemaal in?

Melk bevat essentiële stoffen, zoals eiwitten, calcium en vitamine A, B2 en B12 – allemaal voedingstoffen die nodig zijn om te groeien. Calcium en fosfor zorgen voor sterken botten en tanden, vitamine B12 is goed voor de hersenen en het bloed en melkeiwitten zijn belangrijk voor de spieren. 
 

Naar buiten!

Om de calcium uit melk op te nemen heeft het lichaam vitamine D nodig. Dit is de enige vitamine die het lichaam zelf aanmaakt via de huid, onder invloed van de zon. Ga dus lekker naar buiten en zoek het zonlicht op. Voor kinderen tot vier jaar geldt overigens het advies om extra vitamine D te geven.
 

Vet, vetter, vetst

De hoeveelheid vet in verschillende soorten melk is wettelijk vastgelegd. Gemiddeld bevat de melk van een koe ruim 4 procent vet. Door die in een speciale machine te ontromen, wordt er vet verwijderd. In volle melk moet minimaal 3,5 procent vet zitten en in magere melk maximaal 0,5 procent vet. Van het verwijderde vet wordt boter of slagroom gemaakt.
 

Hoera 1 jaar

Vanaf een maand of 8 kun je je kind af en toe een klein slokje melk geven of een paar hapjes yoghurt, zodat het vast aan de smaak kan wennen. Na de eerste verjaardag kun je overstappen op halfvolle melk.
 

Wist je dat.. 

Het elk jaar op 1 juni Wereldmelkdag is. Dan worden er ook in Nederland allerlei leuke activiteiten georganiseerd die te maken hebben met melk. En natuurlijk mag je dan ook proeven!

Meer weten over melk? Ga naar allesbegintmetmelk.nl

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >