opvoedadviezen zelf opvoeden
Beeld: Pexels

Als je een kind hebt, bemoeit ineens iedereen zich met je. Van schoonmoeders tot wildvreemde vrouwen bij de kassa.

Carla (40) is er helemaal klaar mee: “Het spreekwoord de beste stuurlui staan aan wal had ik hoogstpersoonlijk kunnen bedenken met drie jongens van acht, negen en elf. Iedereen bemoeit zich met de opvoeding. Mijn moeder en schoonmoeder, tantes en de onbekende dame in de supermarkt – want opvallend genoeg zijn het altijd vrouwen.

‘Pak die speen lekker af, binnen drie dagen is-ie hem vergeten.’ Zat ik een week met een hysterisch kind. Of: ‘Je moet je kinderen niet van die gewelddadige games laten spelen, worden ze hartstikke hyper van.’ Maar als ik de Playstation uitgooide, zat ik de hele woensdagmiddag met drie stuiterballen. ‘Je geeft toch wel een halfjaar borstvoeding hè?’ ‘Laat hem gewoon een uurtje huilen, dan slaapt hij vanzelf wel door.’ ‘Je moet ze geen pistooltjes geven, daar worden ze agressief van. En geen suiker, want dat maakt ze druk.’
 

'Ik kan het príma zelf, dat opvoeden'

Toedeledoki met al je wijsheden. Ik lach vriendelijk, bedank voor de tip, en bepaal het vervolgens lekker zelf. Ik heb drie heerlijke kerels die het goed doen op school. Ze hebben niet buitensporig veel botbreuken opgelopen en zijn lief voor hun medemens. Ik kan het príma zelf, dat opvoeden, zonder al die oma’s en aanverwante bemoeiallen.”

Voor Joyce (38) blijft het elke keer weer slikken wanneer haar schoonmoeder op visite komt. “Bij ongeveer alles wat mijn kinderen doen, zegt ze tegen mijn man: ‘Nou, Peter, zo hebben we jou niet opgevoed.’ Ze zegt het als de kinderen ons tutoyeren. Als ze zelf iets te drinken pakken. Als ze even op de iPad zitten... Om gek van te worden.”
 

Bemoeizuchtige nicht

Ook Marloes (33) telt geregeld tot tien tijdens familiebezoek. “Ik heb een nichtje dat bij alles zegt: ‘Nou, dat hoeft die van mij niet te proberen.’ Wanneer mijn tweejarige zoon met eten gooit. Onder de chocola zit. Op z’n stoel staat of me slaat. Oké, dat laatste mag natuurlijk ook niet, maar ik zet hem niet meteen voor straf buiten in de tuin met de schuifpui dicht, zoals zij.”

“Of zoals mijn schoonzus die bij me kwam kramen”, vult Margit (39) aan. “Heel lief natuurlijk, maar achteraf had ik nooit op haar aanbod moeten ingaan. Ik werd net wakker uit mijn middagslaapje toen ik ijverig heen-en-weer geloop op de bovenverdieping hoorde. Bleek ze alle babykleertjes opnieuw gewassen te hebben. ‘Ze stikten van de wasverzachter’, zei ze moederlijk. ‘Weet je wel hoe slecht dat is voor de huid van je baby?’ Tot overmaat van ramp had ze nog een truitje verziekt ook.”
 

Babyfoon bij de buren

Marloes weet er alles van: “Een buurvrouw met nul kinderen beweerde dat ik mijn huilende babydochter gewoon moest negeren ’s nachts, dan zou ze vanzelf wel doorslapen. Excuse me? Neem een kind, en wallen, en chronisch slaapgebrek en dan heb je recht van spreken.”

“Breek me de bek niet open”, zegt Christa (36). “Mijn zusje vond het onbegrijpelijk dat ik mijn peuterzoon niet gewoon liet slapen met de babyfoon bij de buren terwijl ik naar haar feestje kwam. Dertig kilometer verderop.”
 

Kipnuggets zonder bestek

Merel (28) dacht dat ze zo ongeveer het doodvonnis van haar babyzoon had getekend toen haar schoonzus het tijdens een bezoekje op een hysterisch gillen zette. “‘Wat doe jíj nou?’, riep ze, ‘geef jij je kind een wórtel?’ Die wortel was gekookt en zo zacht dat-ie bijna als puree in zijn knuistje verdween. Mijn schoonzus rukte de wortel resoluut uit zijn handen en keek me berispend aan. Levensgevaarlijk, oordeelde ze. Wist ik wel hoeveel kleine kinderen stikten?” 

Don (34): “Een buurvrouw die de deur bij ons platloopt omdat onze kinderen samen spelen, rukte een tijdje geleden het bordje van mijn tweejarige zoon uit zijn handen. De reden: hij at zijn kipnuggets met zijn vingers. Foeterend stopte ze hem een vork en mes toe. ‘Zo. Nu kun je verder eten’, zei ze.”

Eef (38) kreeg de volle laag van haar vegetarische (én kinderloze) vriendin, toen ze haar zoon op zijn eerste verjaardag een knakworstje gaf. “Alsof ik hem veranderde in een of andere moordmachine. Dat ongerepte lijfje, voerde ik dat nou echt een dood beest? Houd zelf lekker eerst even een kind in leven.”
 

Lees ook
'Opvoeden? Ik doe maar wat' >

 

IJskoude blik

Toch zijn ongevraagde adviezen wel wat meer dan alleen irritant. Zoals bij Rosalie (39). “Mijn zoon van acht concentreert zich slecht. Best onhandig in groep vijf, dus lieten man en ik een pedagogisch rapport opstellen. De uitkomst was overduidelijk: niks aan de hand.

En toch sprak zijn juf na het lezen van het rapport de legendarische woorden: ‘Het is echt beter als je naar medicatie gaat kijken. Daar wordt hij veel gelukkiger van.’ Hoorde ik dit nou goed? Was de juf opeens ook psychiater? Ik heb het gemeld bij de directie en de onderwijsinspectie.” Niet de beste manier om de sfeer goed te houden, ontdekte Rosalie. “Sindsdien begroet de juf me met een ijskoude blik en negeert ze me straal. Ik voel me allesbehalve welkom in haar klas. Heel ongezellig. Zo had ik me deze periode in het leven van mijn kind niet voorgesteld.”
 

'Die vrouw tilde gewoon mijn dochter op'

Soms kan ongevraagde bemoeienis gelukkig wél goed uitpakken, ontdekte Dunya (34). “Amra was drie jaar oud en een zeer temperamentvolle peuter. Tijdens een dagje in de dierentuin zat ze in haar wandelwagen op het terras en begon ze vreselijk te gillen. Gáán we weer, dacht ik. Wil ze natuurlijk weer ketchup bij haar frietjes in plaats van mayo.

Toen ik op zoek ging naar een zakje ketchup zag ik dat een oudere dame haar losgespte uit de kinderwagen. ‘Hallo, wilt u van mijn dochter afblijven?’, riep ik geschrokken. Ik trok een sprint naar het tafeltje. De vrouw had Amra al in haar armen. ‘Kijk dan,’ zei ze, ‘er zat een wesp tussen haar beentje en de zitting. Ze is gestoken.’ Ik kon wel door de grond zakken.”
 

'Hij at kattenbrokjes'

“Herkenbaar”, grijnst Mariëlle (32). “Ik zat lekker aan de wijn op een borrel bij de buren, toen een onbekende vrouw met mijn zoon van anderhalf kwam aanlopen. ‘Je moet hem niet alleen in de tuin laten,’ zei ze, ‘je weet nooit wat-ie in zijn handen krijgt.’ Wat was dit nou weer voor irritant mens? Mijn kind zag er toch stralend uit? Al snel begreep ik waarom: hij bleek zojuist een bakje kattenbrokjes verorberd te hebben.”
 

Gewoon oplettendheid

Saskia (43) ziet bemoeizucht dan ook maar gewoon als oplettendheid. “Wist ik veel dat een kind van één jaar waxinelichtjes eet. Ik had hem het hele kaarsenplateau laten eten als mijn zus destijds niet belerend had gezegd dat het heel onverantwoord was kaarsen op de salontafel te laten staan als er een dreumes door de kamer scharrelde. Op dat moment had hij de eerste hap al bijna genomen. En als mijn buurvrouw het niet raar had gevonden dat ik mijn tienjarige zoon nog steeds niet alleen naar school liet fietsen, was hij als twaalfjarige nooit klaar geweest voor de middelbare school.

Soms zijn die ongevraagde adviezen best waardevol. Zolang je het gros maar gewoon vrolijk in de wind blijft slaan, want van een hapje kaarsvet is nog geen kind doodgegaan, denk ik. Wat ze ook zeggen: mama knows best. Meestal.”

 

Dit artikel staat in Kek Mama Magazine en is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

leukste-aanbod-kinderseries-netflix

Netflixen: heerlijk op een luie zondag, maar ook een handige manier om die regenachtige herfstdagen door te komen. Daarom zetten wij een paar fijne kinderseries voor je op een rij.

1. Wanda en de alien (Nederlands gesproken)

Wanda is een lief konijn dat in haar huis onder de boom voor haar familie zorgt. Als een buitenaards vriendje vanuit de ruimte met haar komt spelen, leert ze heel veel bij. Voor alle leeftijden.
 

2. Inspector Gadget


Inspector Gadget is terug en wordt geconfronteerd met zijn aloude vijand, de slechte Dr. Claw, die zijn misdaadorganisatie M.A.D opnieuw heeft geactiveerd. Leeftijd: 6 +
 

3. Skylanders Academy

In deze animatieserie reis je door het immense universum van Skylander waar een ongedisciplineerde bende vrienden, helden met unieke talenten, het kwaad bestrijden. Leeftijd: 6+

 

Lees ook
Éven rust: 7x Netflix-films en series voor volwassenen >


 

4. Kong: koning van de apen

In 2050 wil een kwaadaardige wetenschapper een leger van robotdinosaurussen vrijlaten. Kong en zijn vrienden moeten de boel redden. De trailer is in het Engels, maar op Netflix is-ie ook in het Nederlands te zien. Leeftijd: 6+
 

5. Mia and Me

Door een mysterieus geschenk van haar overleden ouders wordt de 12-jarige Mia naar een betoverende wereld van elven, eenhoorns en de boze koningin Panthea gestuurd (Ook Nederlands ingesproken.) Leeftijd: 6+
 

6. Buurman & Buurman

Twee charmant-onhandige buren werken zich door veel zelfveroorzaakte problemen, en komen altijd tot een oplossing, maar niet altijd op de makkelijkste manier. Voor alle leeftijden
 

7. Sprookjes 2.0 met Masha's verhalen

In deze animatieserie deelt Masha haar eigen versie van sprookjesverhalen door de details net een beetje om te draaien. (Ook Nederlands ingesproken.) Voor alle leeftijden
 

8. Pokémon de serie

Deze serie blijft bij jong en oud populair op Netflix. Nieuwe avonturen en dromen voeren Ash en Pikachu naar Kalos, waar ze nieuwe vrienden maken, nieuwe Pokémon tegenkomen én intrigerende mysteries ontrafelen. Leeftijd: 6+
 

9. LEGO friends: de kracht van vriendschap

Vijf vriendinnen beleven samen avonturen in het stadje waar ze wonen. Knotsgekke belevenissen, liefde en blunders: alles is leuker met vrienden in de buurt. Leeftijd: 6+
 

10. Rupsje Nooitgenoeg

Deze serie, verteld door Carice van Houten, bestaat uit vijf grappige verhalen die ouders helpen hun kinderen (heel handig) in bed te krijgen. Voor alle leeftijden.
 

11. Nijntje

Netflix heeft een groot aanbod aan nijntje-filmpjes. In de 3D-serie laat de vormgeving van nijntje en haar vriendjes volledig tot zijn recht komen. Ook geven de video's kinderen de ruimte om zelf nijntje-verhalen te verzinnen. Voor alle leeftijden.
 

12. Beat Bugs

Met een beetje hulp van rocklegendes leren vijf vriendelijke beestjes belangrijke lessen over de wereld om hen heen, veilig in hun eigen achtertuin. (ook Nederlands gesproken) Leeftijd: 6+


13. Barbapapa

Een serie over leuke figuurtjes die elke vorm kunnen aannemen. Waarschuwing vooraf: de titelsong zit na één keer luisteren ongeveer een week in je hoofd. Alle leeftijden.


14. Robocar Poli

Wanneer Bezemstad wordt getroffen door rampspoed, staan superpolitieauto Poli, brandweerwagen Roy en hun vrienden van het reddingsteam klaar om iedereen te redden (ook Nederlands gesproken). Alle leeftijden.


15. Groentesprookjes in de stad

Pratende groenten die avonturen beleven in de stad of in hun eigen achtertuin: er is geen trailer van verschenen, maar hij is 't kijken waard en zelfs leuk voor volwassenen. Alle leeftijden.

 

16. Lilo & Stitch

Het Hawaïaanse meisje Lilo adopteert een vreemd hondje: een aliën, en bouwt een bijzondere vriendschap met hem op. Door de vrolijke muziek ideaal voor de zomervakantie. Leeftijd: 5-7 jaar.

 

17. Madagascar

Vier verwende dieren uit de Central Park Zoo in New York, lijden onverwacht schipbreuk op het exotische eiland Madagascar. Dan pas ontdekken ze de échte jungle, met hilarische gevolgen van dien. Leeftijd: vanaf 6 jaar.

 

18. Blue Planet

De prachtige natuurseries van David Attenborough: we zijn er dol op. Kies voor Blue Planet met Nederlandse ondertiteling en je kind ontdekt alles uit de onderzeewereld. Leuk én leerzaam. Alle leeftijden.

 

19. Puffin Rock

Het leven is heerlijk op het mooie Puffin Rock, waar de jonge Oona, haar babybroertje Baba en hun vrienden alles leren over de natuur, vriendschap en familie. Alle leeftijden.

Gebruik je Netflix in de herfstvakantie in het buitenland? Lees dan even dit.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

aan wintertijd wennen kind
Beeld: Pixabay

De overgang van zomer- naar wintertijd (de klok gaat een uur terug) kan er voor kinderen flink inhakken. Daarom een paar handige tips.

Opdat je kind niet al om 5 uur 's ochtends naast je bed staat.

 

Langzaam wennen

Probeer een paar dagen voordat de wintertijd ingaat de bedtijd van je kind elke dag met 5 à 10 minuten te verlengen. Je past op deze manier het slaapschema stukje bij beetje aan en zo wennen kinderen makkelijker aan het nieuwe ritme - en slapen ze misschien toch dat uurtje langer door. De maaltijden steeds een paar minuten uitstellen kan trouwens ook helpen.

 

Lekker donker

 

Kinderen worden vaak wakker omdat het licht wordt in de kamer, maar met goede gordijnen kun je het langer donker houden.

 

Lees ook
Zomertijd: hoe bereid je je kind erop voor? >

 

Hou het rustig

Ga tegen de avond niet nog allerlei (drukke) fratsen uithalen om je kind nog vermoeider te maken: hou het rustig, praat met een zachte stem en dim die lampen in de woon- en slaapkamer. Die hysterische kiekeboe-spelletjes kunnen morgen weer.

 

Iets langer in bed blijven

Is je kind oud genoeg, spreek dan samen af dat hij nog een tijdje rustig in bed blijft liggen als-ie vroeg wakker wordt. Laat 'm een boekje lezen, muziek luisteren of een simpel spelletje doen. Zo dendert je kind niet meteen de slaapkamer uit, maar hoeft hij ook niet meer verplicht z'n ogen dicht te doen - en jij pakt mooi nog wat extra slaap mee.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >