Handige tips om je baby te laten slapen als een roos

11.06.2019 14:35
kind slapen

Urenlang wiegen, speen in, speen uit of op je tenen door het huis lopen: een baby in slaap brengen (en houden) kan een uitdaging zijn. Behoorlijk frustrerend, en daarom hebben we een paar handige tips voor je.

1. Herken vermoeidheidssignalen

Altijd lastig in het begin, helemaal omdat ieder kind anders reageert op vermoeidheid, maar na een tijd heb je het echt wel door. Wrijft je baby in z’n ogen, krijgt hij rode konen, trekt hij aan z’n oren of wordt-ie huilerig? Negeer het niet, gewoon hup: gelijk in bed leggen. Wakker maar moe, is het devies. Het kost wat tijd, maar uiteindelijk leert je kind op deze manier zelf in slaap vallen.
 

2. Stel een routine in

Herkenbaarheid is voor baby’s heel belangrijk: ze zijn gevoelig voor patronen, zeker vanaf een maand of drie. Denk aan vaste ‘rituelen’ zoals elke avond een bepaalde knuffel erbij pakken, een badje, massage of muziekje voor het slapen gaan. Tip: kamille en lavendel als badolie of bodylotion hebben een kalmerend effect.
 

Lees ook
Dit wil je voor je kind: handige slaaptrainers >

 

3. (Enige vorm van) regelmaat

De vlieger dat een baby die overdag weinig slaapt ‘s nachts beter slaapt, gaat niet op. Integendeel: een baby reageert het best op een regelmatig slaappatroon, op een vaste tijd. Ook overdag. Want toegegeven: wij worden er ook niet gezelliger op als we wakker moeten blijven, terwijl we eigenlijk moe zijn.
 

4. Geen drukke bedoening meer

Ga tegen de avond niet nog allerlei (drukke) fratsen uithalen om je baby nog vermoeider te maken: hou het rustig, praat met een zachte stem en demp het licht. Die hysterische kiekeboe-spelletjes kunnen morgen weer.
 

5. Maar het hoeft niet muisstil

En daarmee bedoelen we: ga niet op je tenen lopen en fluisteren omdat je bang bent dat je baby wakker wordt. Leer je kind om te slapen met achtergrondgeluiden. Vanuit de buik is de baby ook niet gewend aan stilte. Juist niet zelfs, sommige baby’s slapen juist veel beter als ze niet in complete stilte liggen.

 

Lees ook
Híer vind je de mooiste ledikanten voor kinderen >

6. Zet de stofzuiger aan

Om op het geluid verder te gaan: het blijkt dat baby’s sneller in slaap vallen met het geluid van een föhn of stofzuiger aan. Dit wordt ook wel ‘white noise’ genoemd: een toon die vergelijkbaar is met het geluid van moeders bloedstroom via de bloedvaten, in de baarmoeder. De buren zijn misschien iets minder blij, maar ach…
 

7. Kamertemperatuur

Zorg ervoor dat het in de babykamer rond de 18 graden is. Ook is het belangrijk dat de ruimte goed geventileerd wordt en dat de temperatuur constant blijft. Zet in de zomer liever geen airco in de kamer, maar zorg dat je baby wat luchtiger gekleed is.
 

8. Licht in de kamer

Voor het ritme van een baby is het belangrijk om het verschil tussen dag en nacht te herkennen, dus maak de kamer overdag niet pikdonker: het doorschemeren van wat daglicht is prima. In de avond/nacht is een nachtlampje prima.

 

Lees ook
Muziekmobiel nodig voor in de box? Dít is het aanbod >

9. Speen

Veel baby’s krijgen bij het naar bed gaan een speen. Gevolg: je moet steeds ’s nachts uit bed om dat ding terug in de mond van je kind te stoppen als-ie eruit valt. Om dit te voorkomen, kun je de speen vlak voor het slapengaan uit zijn mond halen. Of haal de speen weg als hij slaapt, zodat hij er niet aan went.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >