Promotie
Happy Meal

Met een Happy Meal maak je niet alleen je kind blij, maar steun je ook een bijzonder goed doel: het Ronald McDonald Kinderfonds. Smaakt die Happy Meal toch net iets lekkerder. 

Van elke verkochte Happy Meal gaat er vijf cent naar het Ronald McDonald Kinderfonds. Dit fonds zorgt ervoor dat ouders - en broertjes en zusjes - dichtbij hun kind kunnen zijn als hij in het ziekenhuis ligt. Zij 'wonen' dan zolang de ziekenhuisopname duurt in het Ronald McDonald Huis met, zoals moeder Paula vertelt: 'alles wat je thuis ook hebt'. 

More content below the advertising

Paula, moeder van Jelte (5)

'Jelte is niet vanzelf gekomen en werd veel te vroeg geboren met een risico voor zowel hem als mij. Terwijl ik al vrij snel het ziekenhuis mocht verlaten, moest hij daar nog weken blijven. Het is vreselijk om je kind niet bij je te hebben. Het Ronald McDonald Huis is maar 550 meter van het VUmc, maar zelfs dat voelt ver weg. Na weken zelf in het ziekenhuis te hebben gelegen, was het zo fijn om in het huis een eigen plek te hebben en samen te kunnen zijn met mijn man. De rust die je daar krijgt, neem je mee als je naar je kind gaat in het ziekenhuis. Ik geloof echt dat dat goed is geweest voor ons allemaal. Jelte doet het nu fantastisch, hij is zo sociaal.'

Danielle, moeder van Mian (4)

'Mian werd na een aanrijding opgenomen in het ziekenhuis. De dag dat hij wakker werd, zijn wij met onze drie andere kinderen het Ronald McDonald Huis ingegaan. De andere drie vinden het daar fantastisch. Kinderen kunnen er onbezorgd spelen, er zijn meerdere speelhoeken en je mag een cadeautje uitkiezen als je binnenkomt. Ik ben sinds kort vrijwilliger geworden in het huis en elke keer als ik erheen ga, vragen de kinderen of ze mee mogen. Een dubbel gevoel, maar het is zo'n geruststelling dat we ernaartoe kunnen als het nodig is. Ook voor Mian is dat fijn; hij ziet zijn broertje en zusjes de hele dag als hij in het ziekenhuis ligt.'

Paulien, moeder van Luna (11)

'Bij de geboorte van Luna hebben wij met onze zoon Tim, van toen één jaar, vijf weken in het Ronald McDonald Huis geslapen. Het was zo goed dat we dichtbij konden zijn en de hele dag naar haar toe konden, zelfs 's nachts. Ik vind het belangrijk dat ook Tim gelijk een band heeft kunnen opbouwen met Luna, broertjes en zusjes worden er echt bij betrokken. Als ouders hadden we hierdoor ook veel meer rust en konden we ons terugtrekken op onze eigen plek als dat nodig was. Doordat je uitgerust bij je kind kunt zijn, heeft Luna denk ik veel meer aan ons gehad. En ondanks de nare periode, konden we leuke dingen doen en positief zijn voor Tim en Luna. Het huis is een belangrijke plek geworden voor ons.'

McHappyDay

Elk jaar viert McDonald's in november McHappyDay, dit jaar op 21 november. Een dag om iedereen te bedanken die heeft bijgedragen aan het Ronald McDonald Kinderfonds. Op deze dag zijn alle Happy Meal-verpakkingen versierd met de tekeningen van kinderen wiens ouders, broertjes en zusjes in het Ronald McDonald Huis mochten verblijven. Bekijk hier de bijzondere video met het verhaal van de kinderen:

 

wat-verwachten-tweede-trimester-zwangerschap

Je bent nu twaalf weken zwanger en het eerste trimester inclusief misselijkheid, stemmingswisselingen en afkeer van voedsel en geuren kun je - hopelijk - achter je laten. Maar wat komt er op je af in het tweede trimester? Wij zetten het op een rij.

Zintuigen

Vanaf de dertiende week tot de vijfde maand groeit je baby gemiddeld van 7 naar 37 centimeter en weegt-ie uiteindelijk nog net geen kilo. Hij traint z'n spieren, oefent met ademen én z'n zintuigen gaan werken. Zo kan hij jouw stem vanuit de baarmoeder horen en uiteindelijk herkennen. Verder wordt de vorm van het gezicht steeds menselijker en kan je partner aan het eind van het tweede trimester contact maken met de baby door zijn of haar hand op jouw buik te leggen.

More content below the advertising

 

Lees ook
Deze foto verdient de prijs voor 'zwangerschapsaankondiging van het jaar' >

 

Jij tijdens het tweede trimester

Voor de meeste vrouwen is dit de leukste fase van de zwangerschap: de kans op een miskraam is veel kleiner geworden, misselijkheid neemt af en je buik krijgt nu echt vorm - je komt zo'n halve kilo per week aan. Toch kun je na twaalf weken ook weer nieuwe kwaaltjes krijgen. Brandend maagzuur, bijvoorbeeld. Of bandenpijn en harde buiken. Ook kun je ineens heel vergeetachtig of klungelig zijn. Máár: blame it on the hormonen.

Nog meer mogelijke kwaaltjes: 

  • Pijn in je onderrug
  • Zwangerschapsstriemen
  • Zwangerschapsmasker
  • Kramp in je benen
  • Slapeloosheid
  • Aambeien

 

To do's

Ook deze periode moeten jullie weer veel regelen. Per week zetten we wat tips voor je op een rij: 

Week 14: oriënteer je op een zwangerschapscursus als je die graag wil volgen.

Week 15: veel vrouwen slaan rond deze periode aan het winkelen voor de babyuitzet.

Week 16: vraag het kraampakket aan bij jouw verzekering.

Week 17: als jij en je partner niet getrouwd zijn, moet je partner jullie kind erkennen om ook officieel als vader geregistreerd te worden. Je moet hier samen voor naar het gemeentehuis.

Week 18: het is niet verplicht, maar rond deze tijd kun je een afspraak maken voor de twintigwekenecho. Hier kijkt de echoscopist of je kind lichamelijke afwijkingen heeft. Het is dus geen pretecho, maar een medische echo.

Week 24: hoewel het nog even duurt, is het misschien fijn om nu al te bespreken hoe en waar (thuis of in het ziekenhuis) je zou willen bevallen.

Bron: babyopkomst.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
waarom-veel-babys-s_nachts-niet-doorslapen

Hoe heerlijk het moederschap ook is, die slapeloze nachten zijn afzien. Gelukkig gaat dit - thank goodness - allemaal over, maar troost je tot die tijd met deze vier redenen waarom baby's nog niet doorslapen. Weet je tenminste dat het niet aan jou ligt.

1. Geef 'het vierde trimester' de schuld

Onderzoekers zeggen dat de eerste drie maanden van baby's moeten worden gezien als het 'vierde trimester': ze hebben extra veel aandacht nodig en dit kan ook de reden zijn dat pasgeboren kinderen zo verdomd vaak wakker worden in de nacht. Hoogleraar Darcia Narvaez: 'Onze baby's worden wel 9 tot 18 maanden eerder geboren dan dieren. We willen de baby rustig houden, maar ze zijn nog niet voldoende ontwikkeld.'

More content below the advertising

 

2. Het is de evolutie

Ook zegt Narvaez dat het nu eenmaal in 'de aard van het beestje' zit dat baby's 's nachts wakker zijn. Hiermee doelt ze op het eeuwenoude jachtinstinct. 'Je moet altijd waakzaam blijven, ook tijdens je slaap.' Peter Fleming, een professor aan de Universiteit van Bristol, is het hiermee eens. 'Voor het grootste deel van de menselijke geschiedenis - en nog steeds in veel delen van de wereld - worden baby's zo dicht mogelijk bij hun ouders gehouden, zowel overdag als 's nachts.'

 

Lees ook
‘Wanneer kan ik van mijn baby verwachten dat hij doorslaapt?’  >

 

3. Jouw baby wil graag aandacht

'Jullie kind blijft heus niet wakker om je te irriteren, maar hij wil graag jullie aandacht', stelt Fleming. 'Juist in de nacht is er voor jullie minder afleiding en daar kunnen kinderen van profiteren.'

 

4. Jouw baby is een genie

Oké, ietwat overdreven misschien, maar Fleming zegt dat je een verband kunt leggen tussen intelligentie, ontwikkeling en veel wakker zijn 's nachts. Hij gaat zelfs zo ver dat hij denkt dat ouders die goed naar de behoeften van hun baby luisteren, ervoor zorgen dat het kind later meer empathie heeft. Een studie toonde zelfs aan dat kinderen hierdoor op latere leeftijd minder snel depressief waren.

Bron: Scary Mommy

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >