Dit moet je weten over het schoolrapport van je kinderen

26.06.2018 11:00
schoolrapport kinderen Beeld: Unsplash

Het ene kind wil het liefst z’n rapport verstoppen, het ander komt er dolblij mee aanzetten. Ieder rapport is anders, en soms moet je even weten hoe je het moet ‘lezen’. Zo ga je om met het schoolrapport van je kind.

Gemiddeld zo’n drie keer per jaar krijg je ‘m onder ogen: het schoolrapport van je kind. Elke school heeft een eigen manier van beoordelen en verslag doen. Wat wel voor iedere school geldt, is dat ze moeten werken met een leerlingvolgsysteem (LVS). Dit is sinds een paar jaar verplicht. Met zo’n systeem houdt een school de resultaten van elke leerling, klas en de school zelf bij. Een bekend LVS is bijvoorbeeld het Cito volgsysteem.

 

Wat staat er in een rapport?

In een schoolrapport staan de prestaties van jouw kind tijdens die betreffende schoolperiode. Zo zie je hoe de zaken ervoor staan: zijn er dingen verbeterd of moet er ergens harder aan getrokken worden? Er staan Cito-resultaten in het rapport (als de school met dit LVS werkt), maar ook de resultaten van losse toetsen ernaast. Die toetsen gaan over de stof die net in de klas behandeld is. Sommige scholen beoordelen vooral met cijfers, andere werken veel met letters: onvoldoende, zwak, matig, voldoende, ruim voldoende en goed.

 

Hoe belangrijk zijn hoge cijfers?

Natuurlijk zeggen cijfers iets over de voortgang van jouw kind op school. Maar een leraar kijkt niet alleen naar deze meetbare cijfers, maar ook naar jouw kind zelf. De persoonlijke ontwikkeling van een leerling telt dus zeker ook mee. Luistert jouw kind goed naar de docent, hoe is zijn inzet, wordt er fijn samengewerkt in groepjes, hoe is de concentratie,  helpt jouw kind andere klasgenootjes, enzovoorts. Ook deze eigenschappen worden in een rapport beoordeeld.

 

Lees ook
KIND: 4x gezonde tussendoortjes voor mee naar school >

 

Hoe reageer je op een slecht rapport?

Soms is een rapport niet alleen maar een jubelverhaal en vallen de cijfers tegen. Word dan niet meteen boos op je kind – ook niet als je vermoedt dat-ie er met z’n pet naar gegooid heeft. Probeer te achterhalen waar deze jammerlijke resultaten vandaan komen. Zit hij niet lekker in z’n vel? Klikt het niet met de docent? Of kan het verholpen worden met wat extra hulp?

 

Hoe beloon je een goed rapport?

Een goed rapport is natuurlijk harstikke fijn en er is niets mis mee om je kleine bolleboos even in het zonnetje te zetten. Haal iets lekkers of koop een klein cadeautje, maar benadruk vooral dat je zo trots bent dat jouw kind zo goed z’n best heeft gedaan. Leg de nadruk dus op de inzet, niet puur op de resultaten.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >