gemiddelde-prijs-kinderopvang

Niet onbelangrijk om te weten als je van de kinderopvang gebruik wil maken: wat kost het eigenlijk? Wij zochten het voor je uit.

Prijzen

Kinderopvang kostte in 2019 gemiddeld € 7,83 per uur, maar de prijzen lopen per opvang en stad erg uiteen. Kijk daarom niet te veel naar de prijs, maar naar wat voor jou als ouder goed voelt, adviseert Gjalt Jellesma, voorzitter van Boink (Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang). "Zijn luiers en (biologische) voeding inbegrepen, bijvoorbeeld? En hoe ruim zijn de openingstijden? Voor sommige ouders zijn ruimere openingstijden prettig, omdat ze dan niet in de knel komen met werktijden. Voor anderen wordt de opvang daarmee onnodig duur."

Article continues after the ad

Hiermee doelt Gjalt op de dagdelen die kinderdagverblijven aanbieden: sommige crèches zijn bijvoorbeeld van 7 tot 19 open en voor die uren betaal je dus ook - zonde als je je kind om 08:30 uur brengt en om 18:00 uur weer ophaalt. Wil je weten hoe je hierop kunt besparen? Lees het hier.

 

Lees ook

Onderzoek: in deze landen is kinderopvang het duurst >

 

Kinderopvangtoeslag

Als je kinderen naar de opvang gaan, dan heb je in de meeste gevallen recht op kinderopvangtoeslag: een tegemoetkoming van de overheid voor ouders. Het maximale uurtarief waar je kinderopvangtoeslag voor krijgt is €8,17 (2020). Kost het kinderdagverblijf per uur meer, dan krijg je voor je extra kosten geen toeslag.

Let op: je krijgt deze toeslag alleen als je kind naar een geregistreerde dagopvang of buitenschoolse opvang (BSO) gaat. Dat betekent dat het kinderdagverblijf of de gastouder geregistreerd moet zijn in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Oppas in de zin van opa, oma of de buurvrouw tellen dus niet mee.  

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Instagram >