Dit doe je als je kind waterwratjes heeft

27.06.2018 12:41
waterwratjes kinderen Beeld: Pixabay

Plots zitten er allemaal kleine, doorzichtige bultjes op de huid van je kind. Alles over het ontstaan, behandelen en voorkomen van waterwratjes bij kinderen.

Wat is het?

Waterwratjes zijn gladde bultjes die gevuld zijn met vocht. Het vocht is doorschijnend van kleur en de bultjes zijn klein, vaak minder dan een halve centimeter groot. Opvallend: in het midden van het bultje zit een deukje. Waterwratjes komen vooral voor bij kinderen vanaf 1 jaar, bij volwassenen zie je het minder vaak. De bultjes kunnen over het hele lijf voorkomen. In de meeste gevallen is er sprake van groepjes waterwratjes en komen ze op meerdere plekken voor, zoals de benen, buik of bij de ogen. Soms geven ze wat ongemak omdat ze kunnen jeuken.

 

Hoe ontstaan waterwratjes bij kinderen?

Waterwratjes worden veroorzaakt door een virus. Als de huid daarmee besmet wordt, ontstaan de bultjes. Het virus zit in het vocht dat in de blaasjes zit. Dat betekent helaas ook dat ze zeer besmettelijk zijn. Kinderen op een dagverblijf of op school spelen (of sporten) veel samen en hebben vaak innig lichamelijk contact. Hierdoor kan het virus zich verspreiden. Maar dit kan ook gebeuren via besmet speelgoed, kleding, zwembandjes of handdoeken.

 

Lees ook
VIDEO: Kinderen over hoofdluis >

 

Hoe voorkom je ze?

Besmetting voorkom je in huis onderling geen washandjes of handdoeken te delen, zeker niet als er al een gezinslid besmet is. Heeft jouw kind waterwratjes? Voorkom dan verdere besmetting door je kind ervan te weerhouden de bultjes open te krabben (want dan komt het besmettelijke vocht eruit). Zijn de bultjes toch open gekrabd? Desinfecteer dan de huid en plak de open wratjes daarna af met een pleister of gaasje. Was je handen altijd grondig na lichamelijk contact – laat je kind zelf ook regelmatig zijn handen wassen, zeker als-ie aan de wratjes heeft gezeten – en maak ook regelmatig het speelgoed schoon.

 

Kun je waterwratjes behandelen?

In principe kunnen de waterwratjes geen kwaad en is er geen behandeling nodig. Ze verdwijnen namelijk vanzelf. Dat kan wel een paar maanden tot een jaar duren, dus geduld is vereist. Eerst droogt het vocht in, daarna trekken de bultjes weg. Behandelingen bij de huisarts (wegbranden, bevriezen of wegsnijden) kunnen pijnlijk zijn en littekens veroorzaken. Het is dus beter om gewoon af te wachten. Wel kun je mentholgel tegen de jeuk gebruiken.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >