De juf
Beeld: Getty

Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: juf Maaike en haar groep zeven.

“Piet is de rijk-ste jong-en van de klas, hij gaat op va-kan-tie naar Sche-ve-ning-en”, leest Loetje (10) voor. Hij heeft dyslexie, maar heeft een moeilijk boek gekozen. Ciske de Rat stamt uit 1943 en is geschreven voor volwassenen. Opmerkelijk genoeg hield Loetje zijn boekbespreking vorig jaar over hetzelfde boek, hoor ik van mijn collega uit groep zes. Het exemplaar dat hij voor zijn neus heeft is kennelijk het enige boek thuis. Loetjes ouders zijn geen lezers. Zijn moeder kijkt de hele dag tv, en zijn vader is een schat van een man en kan niet lezen. Hij groeide op in een tijd dat er geen aandacht was voor dyslexie. Nu is hij vakkenvuller bij de Action. Daarvoor hoef je niet te kunnen lezen. 
 

Uit zijn hoofd

Gelukkig wordt Loetje begeleid bij zijn dyslexie. Zijn prestatie van vandaag is imposant. Eigenlijk is het geen voorlezen meer wat hij doet; het lijkt of hij ieder woord uit zijn hoofd kent. Hij was de laatste dagen zo opgewonden dat ik het boek zelf ben gaan lenen bij de bieb. Al lezend begon ik te begrijpen wat Loetje fascineert. Er zijn wat parallellen tussen hem en Ciske. Ze zijn allebei mager en klein met grijze ogen. Ciske heeft een heks van een moeder die hem verwaarloost en mishandelt. Zijn vader zit op zee. Hij moet het hebben van onderwijzer Bruis, die probeert hem te beschermen.

Loetjes moeder is geen heks, maar ze heeft wel harde ogen en ik vind haar niet lief voor Loetje. Hij verstrakt als hij haar ziet. Soms tref ik beschimmeld brood aan in zijn trommeltje. Loetjes vader heeft volgens mij weinig inbreng. Daarom let ik een beetje op Loetje. Hij voelt dat en komt geregeld om aandacht bedelen met dat schaapachtige lachje van hem.


Lees ook
Vanessa (6) wil bij juf Saskia komen wonen >

 

"Goed gedaan, kanebrajer!"

Nu leest Loetje voor hoe Ciskes moeder ruziemaakt met schoolmeester Bruis, de ik-figuur in het boek. “Ze riep me een aan-tal on-heus-heden toe waar-van ik meer de toon dan de in-houd be-luis-ter-de.” Toevallig. Loetjes moeder was vorige week ook boos op me. Ze klaagde dat ik Loetje te zacht aanpak, en dat hij daarom nooit luistert. Loetje stond er bedremmeld bij. Ik bracht haar tot bedaren door erop te wijzen dat Loetje uitstekend zijn best doet in de klas. Nog toevalliger: in het boek reageert Meester Bruis ongeveer hetzelfde. Loetje leest voor: “Op school gaat het goed met hem. Hij doet zijn best en ik heb geen klach-ten.”

Loetje kijkt stralend op en vangt mijn blik. Opeens dringt tot me door: dit stukje heeft hij speciaal voor mij gekozen. Ik word er warm van. Na afloop geef ik hem een negen. “Goed gedaan, kanebrajer!”, zeg ik. De klas kijkt verbaasd, maar Loetje giechelt. Kanebrajer is het troetelnaampje van meester Bruis voor Ciske de Rat; het is het ouderwetse woord voor kanjer.

 

Dit artikel staat in Kek Mama Magazine en is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderen-met-twee-moeders-of-vaders

Kinderen met homoseksuele ouders groeien even gelukkig, tevreden en goed functionerend op als kinderen uit een gezin met een vader en een moeder. Dat zegt hoogleraar homoseksueel ouderschap Henny Bos.

Door de kinderen te observeren, filmen en vragenlijsten in te laten vullen, zag Bos hoe ze zich gedroegen op school en binnen het gezin. En wat blijkt? Ze voelen zich niet minder gelukkig. Ook vertonen ze niet meer grensoverschrijdend gedrag.

 

'Begrensde acceptatie'

Maar toch kunnen ze volgens de wetenschapper van één ding wel last hebben: de 5 procent die uitgesproken negatief is over homoseksualiteit. Bos: "Er is sprake van een begrensde acceptatie vanuit de maatschappij: enerzijds heb je in Nederland als homo of lesbische vrouw veel vrijheid, maar tegelijkertijd vinden mensen het geregeld vies als twee mannen elkaar zoenen."

 

Lees ook
Vrolijke opvoedtantes Els en Do over opgroeien zonder mannen >

 

'Wie is nou je echte moeder?'

"De samenleving zendt tegenstrijdige boodschappen uit en dat zien we ook terug in ons onderzoek", vervolgt Bos. "Zo krijgt de helft van de kinderen met twee moeders of twee vaders weleens vragen als: wie is nou je echte moeder? Of: mis je dan geen vader?’" Het zou volgens de wetenschapper best kunnen dat kinderen het moeilijk hebben met zulke vragen, maar ouders kunnen hier een belangrijke rol in spelen: "Hoe bereiden zij hun kinderen voor op opmerkingen en reacties vanuit de maatschappij? Ook de zichtbaarheid van andere vergelijkbare gezinnen helpt. Dat kinderen om zich heen zien dat er meer zijn zoals zij."

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
De juf

Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Annette (41) geeft les aan groep 7.

Dinsdagochtend elf uur, een binnenzwembad op de Veluwe. We zijn met de bovenbouw op kamp. Er zijn maar liefst 75 leerlingen mee. Vorig jaar waren het er vijftig, en toen vond ik al dat het maximum was overschreden. Nu zijn er niet eens meer slaapzalen voor de begeleiders in onze kampeerboerderij. ’s Nachts liggen we met tien leerkrachten en tien ouders op opblaasmatrassen in de ruimte tussen de voordeur en de keuken. Max, de vader van Julia, heeft zich op de plek naast mij weten te wurmen. Hij trakteert me iets te vaak op ongewenste knipoogjes. Gelukkig heb ik een niets onthullende pyjama aan. Maar het slaapt niet lekker.
 

Buikpijn van de spanning

Ik heb al weken buikpijn van de spanning, omdat ik veel verantwoordelijkheden heb. En dan heb ik ook nog de cursus voor bedrijfshulpverlener gevolgd. Wat heeft me bezield? Als dank voor mijn ijver ben ik nu verantwoordelijk voor alle ongelukjes en ongelukken die voorbijkomen.

Ik sta als bhv’er een trapje hoger dan een EHBO’er. Ik kan niet alleen pleisters plakken, tekenbeten behandelen en mitella’s aanleggen, maar ook de stabiele zijligging toepassen, reanimeren en branden blussen.

De andere volwassenen begeleiden gezellig wedstrijden, spelletjes, droppings. Ik zeul erachteraan met mijn EHBO-kist. Gisteren, op dag één, heb ik ontelbaar veel pleisters geplakt, zeven bloedende knieën verbonden, drie hoofdwonden gestelpt en vier teken verwijderd.

Vanochtend viel Elsje (7) uit een boom. Haar enkel zwol op en werd blauw. Een breuk? Ik spoot er een coldspray op. Een van de chauffeurs bracht haar naar de EHBO in de stad.

Ze waren nog niet weg of er klonk gebrul uit de keuken. Keukenhulpje Benjamin (8) had te enthousiast uien gesneden. Uit zijn wijsvinger spoot bloed, het topje lag er bijna af. Ook hij is naar de EHBO. Met een gaasje uit mijn kist.
 

Lees ook
Juf Charlotte (41) wordt gek van de ouders van Fiene >

 

Zwembandjes

Nu zijn we dus in het zwembad. Terwijl zeven leerlingen geen diploma hebben. Die moeten zwembandjes om. Mijn hart slaat een slag over als ik twee paar bandjes aan de kant van het diepe zie liggen. Ik ren naar de badmeester. Samen scannen we de bodem van het bad. Of daar een kind ligt. Dan zie ik de zwemdiplomaloze Hamza en Anouar (beiden 8) van de glijbaan glijden. Zonder zwembandjes. Overspannen roep ik ze naar de kant, sleur ze uit het water en zeg streng: “Of die dingen aan, of ik bind jullie voor de rest van de dag vast op een stoel.”
 

Nog één nacht

Collega Inge belt vanuit het ziekenhuis. Benjamins vinger is gehecht. En Elsjes enkel is niet gebroken, maar wel zwaar gekneusd. Inge brengt ze naar huis. Morgen gaan wij ook. Ik kan niet wachten. Nog één keer douchen onder een lauw, miezerig straaltje. Nog één nacht op mijn slaapmatrasje naast de knipogende Max. Ik snak naar mijn eigen man. En naar mijn eigen bed. En naar een bad van drie uur. En naar de herfstvakantie.


Dit artikel staat in Kek Mama 10-2018.
 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >