De beste tips: zo komt je kind van de speen af

31.10.2017 07:26
tips-kind-speen

Handig hoor, een speen, maar wel zo fijn als je kind er niet tot z’n achtste mee rondloopt. Hoe je van dat ding af kunt komen? Kinderpsycholoog, opvoedkundige en moeder Tischa Neve geeft tips.

“Als je als ouders het gemak van een speen blijft inzien, komt je kind er nooit van af”,  zegt ze.

 

‘Hup, speen erin’

Tischa adviseert om ‘oudere’ kinderen niet nog met een speen te laten rondlopen. “Tussen de 0 en 2 jaar? Prima. Maar laat je ze er te lang veel mee rondlopen, dan zijn niet te verstaan met zo’n ding in hun mond, wordt het ook slecht voor de mondmotoriek en het gebit en wordt het voor ouders alleen maar gemakzucht. Je denkt al snel: hup, speen erin, dan is mijn kind wel stil.” Daarom raadt ze aan de speen sowieso alleen te gebruiken tijdens het slaapritueel. “Hoe meer je het koppelt aan een vast moment, hoe minder je kind er de rest van de dag om gaat zeuren.”

 

‘Geef je kind mede de regie’

Rigoureus afbouwen: dat is volgens Tischa vaak de beste manier om je kind ook ’s nachts zonder speen te laten slapen. “Zodra je kind een jaar of 3 is, kun je uitleggen dat een speentje niet per se meer nodig is. Vertel waarom het niet goed voor je is (of laat de tandarts het een keer uitleggen – helpt soms beter), maak eventueel een leuk afscheidsritueel en geef je kind mede de regie in hoe en wanneer jullie ermee gaan stoppen.”

 

Succes vieren

Hebben jullie een moment afgesproken, dan adviseert de opvoedkundige om echt alle spenen uit huis te bannen. “Daar moeten kinderen (en jij) even doorheen, maar dit zorgt ervoor dat je uit frustratie niet nog iets tevoorschijn kunt halen. Hou vol, probeer in plaats van een speen bijvoorbeeld een knuffel te geven en vier de succesjes. Voorbeeld: als je kind in de auto zonder speen in slaap is gevallen, gebruik dan dat moment door te zeggen: ‘Zie je wel, het is je gelukt te slapen zonder speen!’. Dat stelt ze gerust.”

 

Tischa Neve is kinderpsycholoog, opvoedkundige en moeder van een zoon (8) en twee pleegdochters (23) en (11). Ook is ze oprichter van Groot&klein. Hier kun je terecht voor opvoedadvies, opvoedcursussen, lezingen en workshops.