Beeld: Getty
Beeld: Getty

Kek Mama-columnist Mariëtte Middelbeek zet elke week persoonlijk, herkenbaar en met humor de zaken voor je op een rij. Deze week: Hij noemde mijn zoon een mietje.

 

Mariëttes zoon Casper (2) heeft een heel zorgende kant. Mariëtte blij, maar sommige mensen vinden daar iets van.

Casper werd één en kreeg een pop. Ik had iets gelezen over genderneutraal speelgoed (of eigenlijk was het meer gender-overschrijdend) en dat leek me een nou eens goed idee. Casper had op dat moment al een indrukwekkende verzameling auto’s en dat vond ik allemaal best, maar ik wilde a, dat hij ook minder stereotiep speelgoed zou krijgen en b, dat we hem met die pop wellicht een beetje konden gaan voorbereiden op de komst van de echte baby van wie ik op dat moment pril zwanger was. Heel eerlijk: het hele plan leidde in eerste instantie tot licht gefronste wenkbrauwen bij de wederhelft, maar die begon hoe langer hoe meer in te zien dat stereotypen hopeloos uit de tijd zijn.

 

Bam, daar ging de baby tegen de muur

Maar goed, die pop dus. Daags na de verjaardag werd hij omgedoopt tot ‘baby’ (het was een hij, want hij droeg blauw, zo zijn we hier dan weer wel) uit de speelgoedkist gevist, aan de borst gedrukt en rondgesjouwd als ware het een echt broertje. Ik blij natuurlijk, met m’n genderneutrale ideeën. Maar nog tijdens mijn triomfantelijke ‘zie je wel, zo ontwikkelt hij zijn zorgende kant en hij is pas één en denk eens aan al die voordelen die hij hier in zijn leven van gaat hebben’-speech, besloot Casper eens de mogelijkheden van het nieuwe speelgoed te gaan onderzoeken. Bam, daar ging de baby tegen de muur. Hij verplaatste zijn aandacht naar zijn auto’s en zo sneuvelde mijn projectje.

 

Spenen, dekens en flesjes

Tot nu. Nora heeft sinds vorige week een pop. Dat leek me wel aardig, want haar lievelingsspeelgoed is nu de autocollectie van haar broer en dat vond ik wel weer wat naar de andere kant doorslaan. Die pop heeft ze zelf alleen nog geen seconde vast kunnen houden, want zodra Casper hem (of haar eigenlijk, want deze is geheel gehuld in roze) zag, daalde zijn testosteron tot ongekende laagte. Niet alleen deze pop moest verzorgd, ook het blauwe babybroertje werd opgediept uit de speelgoedlade en wordt nu continu voorzien van spenen, dekens en flesjes. Het tweetal is ook al rondgesjouwd in een veel te grote draagzak. Daardoor vielen ze nog bijna in de sloot, maar dat was niet het ergste wat er tijdens dat wandelingetje gebeurde.

 

Mietje

Het ergste was dat Casper trots z’n poppentweeling liet zien aan een nietsvermoedende voorbijganger (man, middelbare leeftijd, tikje nors) en te horen kreeg dat vrouwen voor baby’s zorgen en mannen moeten werken. En dat hij wel een mietje was (een MIETJE). En nee, het was geen grap. Gelukkig had Casper zo zijn eigen mening over de emancipatiekwestie. Hij keek de man aan, klemde zijn baby’s nog eens extra tegen zich aan en zei: ‘Mama werken.’ Daarna liepen we door, waarbij ik mezelf er slechts met uiterste krachtsinspanning van wist te weerhouden om te vragen wie hier nu eigenlijk het mietje was.

 

Mariëtte Middelbeek (33) is schrijver en chef redactie van Kek Mama. Ze is getrouwd met Erik, met wie ze zoon  Casper (2) en dochter Nora (7 maanden) heeft.

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >