Beeld: Getty
Beeld: Getty

Lieve (30) is moeder van Jan (3) en Dries (1). Ze was gelukkig getrouwd, tot haar man afgelopen Kerstmis totaal onverwachts zijn koffers pakte. Voor Kek Mama schrijft ze over alles wat ze sindsdien doormaakt. Deze week: Lieve gaat voor het eerst alleen met haar zoons op vakantie.

De auto is ingepakt, de jongens aangekleed en ik zit uiterst relaxed aan een kopje koffie. We hebben er allemaal enorm veel zin in. Voor het eerst gaan we met z’n drieën op vakantie. Ik bekijk de weersvoorspelling nog even snel op mijn telefoon en glimlach van oor tot oor. Aankomende week is het fantastisch weer... Je krijgt wat je verdient!

 

Overal op letten

Na een krappe dertig minuten rijden komen we aan op de camping. Mijn vader heeft de caravan neergezet en ook de voortent staat al. We worden hartelijk ontvangen met een kop koffie waarna hij gaat en ik echt alleen ben met de jongens. De zon schijnt volop, de zwembroeken en bikini komen tevoorschijn en we installeren ons op het strandje vlak voor onze caravan. Dries wil direct het water in en ook Jan blijft niet stil zitten en is dolenthousiast. Rustig op mijn handdoekje een boekje lezen is er niet bij. Met ogen voor en achter hou ik alles in de gaten. Na een uurtje ben ik stiekem kapot.

 

Gecharmeerd

Als we terug zijn bij de caravan, spelen de heren lief met elkaar en heb ik direct aanspraak. We staan in een Duits laantje en iedereen die voorbij komt is gecharmeerd van de kinderen. Als ik vertel dat ik voor het eerst als alleenstaande moeder op vakantie ben, biedt iedereen direct hulp aan voor het geval er iets mocht zijn.

 

'Dit doe ik toch maar even'

De eerste avond besluit ik, om het niet al te moeilijk te maken, patat te halen. We genieten echt samen. Na het eten zet ik de jongens op de fiets en rij ik rustig richting het toiletgebouw. Tot mijn grote vreugde is er, naast een grote familiedouche, ook een ‘kinderwasplaats’. Er zijn drie douches naast elkaar in een enorme ruimte waar vaders en moeders hun kinderen gratis, en zo lang als ze willen, kunnen douchen zonder natte rug van het klamme zweet. Jan geniet zichtbaar en ook Dries zit in zijn badring te glunderen. Wanneer beide heren in hun pyjama’s op de fiets zitten en ik een ommetje maak, voel ik me trots! Trots op die mannen, ruikend naar zeep met hun natte haartjes in de wind en trots op mezelf dat ik het toch maar even doe!

 

Het valt toch allemaal wel mee

Als Dries in bed ligt, spelen Jan en ik nog even een spelletje en drinken we stiekem samen een glaasje cola. Na een verhaaltje ligt ook hij heerlijk te slapen. Ik ruim wat rommel op, schenk een glaasje wijn in en pak voor het eerst sinds de geboorte van Dries een boek. Op mijn gemak installeer ik me, open het boek en geniet van de rust. Wie heeft er gezegd dat je als alleenstaande moeder van twee kleine mannen niet kan gaan kamperen? Ik heb vandaag het tegendeel bewezen, hoewel moe maar zeer zeker voldaan! We gaan zien wat de rest van de week gaat brengen, ik heb er in ieder geval enorm veel zin in!

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

positief opvoeden
Beeld: Pexels

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die positief worden opgevoed, een grote kans hebben om zich te ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen met veel zelfvertrouwen. Makkelijk gezegd, maar hoe pak je zoiets aan?

Wij hebben als handvat de vijf basisprincipes op een rij gezet.
 

1. Een veilige en stimulerende omgeving bieden

Een hele logische. Als je kind zich vrij kan bewegen en zich veilig voelt, zal het veel gaan ontdekken en uitproberen. En dit helpt om z'n vaardigheden te ontwikkelen. Wat hierbij heel belangrijk is? Een veilig huis. Berg medicijnen goed op, leg gevaarlijk spul buiten bereik van je kind en zet hekjes voor de trappen. Zo kun jij ook wat meer ontspannen en hoef je geen politieagent te spelen.
 

2. Laten leren door positieve ondersteuning

Je hoeft echt niet elke minuut van de dag met je kinderen te spelen, maar het is wel belangrijk dat je er voor ze bent wanneer ze naar je toe komen voor hulp of om te praten. Daarnaast vinden kinderen het prettig om te horen wat ze goed doen en om aangemoedigd te worden om nieuwe dingen te leren: een schouderklopje op z'n tijd is altijd fijn.
 

Lees ook
Jan legt het nog een keer uit: complimenten >

 

3. Een aansprekende discipline hanteren

Stel duidelijke regels op en leg op een heldere manier uit wat je kind fout doet wanneer hij of zij zich niet aan deze regels houdt. Belangrijk hierbij is: reageer snel en doortastend. Dit zorgt ervoor dat je kind weet wat-ie kan verwachten en zich zeker en veilig voelt. Extra tip: je hoeft niet altijd meteen op elk klein probleem in te gaan. Negeer het gedrag waarvan je denkt dat het eigenlijk aandacht vragen is. Geef het niet te veel aandacht, dan stopt het vanzelf.
 

4. Realistische verwachtingen hebben

Kinderen ontwikkelen zich allemaal op hun eigen manier, én in hun eigen tempo. Je koter moet er dan ook aan toe zijn om iets nieuws te leren. Als je te veel van je kind vraagt, is de kans groot dat hij ongewenst gedrag gaat vertonen. Blijf realistisch en onthoud dat niemand perfect is. Oh, en wees ook niet te streng voor jezelf.
 

5. Goed voor jezelf zorgen

Dit is een hele belangrijke: als je goed voor jezelf zorgt, wordt de opvoeding van je kind daar ook makkelijker en leuker van. Doe eens iets wat je leuk vindt, zonder dat je kinderen erbij zijn en je zult zien dat je rustiger en geduldiger bent wanneer je kind je nodig heeft.

Bron: Positiefopvoeden.nl

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >