Coalitie: ‘Geef schooladvies groep 8 pas ná de eindtoets’

13.02.2019 09:09
schooladvies-na-eindtoets

Sinds 2014 krijgen kinderen uit groep 8 in februari hun advies, terwijl ze pas in april of mei de eindtoets maken. D66, VVD en CDA willen dit weer omdraaien. 

Hoogopgeleide ouders

“De toets moet betrokken worden bij het schooladvies, zodat de leraar alle beschikbare informatie heeft en er geen heroverweging meer nodig is”, zegt D66-Kamerlid Paul van Meenen. Nu is het nog zo dat kinderen het schooladvies – vmbo, havo of vwo – krijgen vóór de toets wordt gemaakt. Als een leerling beter scoort op de eindtoets dan verwacht, wordt het geadviseerde niveau wel heroverwogen, maar volgens Van Meenen worden in de praktijk vaak alleen de schooladviezen van leerlingen met mondige, hogeropgeleide ouders naar boven aangepast: de andere ouders kennen volgens hem ‘minder goed de weg’.

 

Lees ook
Vrolijke opvoedtantes Els en Do over schooladvies >

 

‘Het is onlogisch’

Ook de andere coalitiepartijen zijn vóór het idee. “Het is onlogisch dat er zo’n tijd tussen het advies en de toets zit”, zegt VVD-Kamerlid Heerema. “Wij vinden het het belangrijkst dat het schooladvies van de leraar komt, die de beschikking heeft over alle informatie, inclusief de eindtoets”, laat Bruins van de ChristenUnie aan de NOS weten.

 

Het moment

Alleen over het moment waarop de toets moet worden gehouden, is nog geen overeenstemming.  De PO-Raad (de sectororganisatie voor het primair onderwijs) en de VVD vinden april of mei te laat en wil dat de toets eerder wordt gemaakt, Van Meenen wil dat het moment ongewijzigd blijft. “Maar dan zijn de scholieren alleen nog maar bezig met musical en kamp’’, zegt VVD-Kamerlid Rudmer Heerema.

Bron: NOS / ANP

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >