Checklist: hier moet je op letten bij de aanschaf van een autostoeltje

07.05.2021 09:57
waar-op-letten-autostoeltje

Om je kind zo veilig mogelijk te vervoeren, is een goed autostoeltje een must. Maar welke soorten bestaan er en waar moet je op letten als je er een gaat aanschaffen?

Een autostoeltje kan een hoop letsel voorkomen bij een aanrijding. Al moet je er niet aan denken, het is uiteindelijk het autostoeltje dat je kindje beschermt tijdens een auto-ongeval. Daarom is het gebruik ervan voor kinderen tot een lengte van 1,35 meter verplicht.

Keurmerk

Wist je dat een autostoeltje een Europees keurmerk moet bezitten? Het gaat dan om één van deze twee: de nieuwe i-Size goedkeuring (ECE-R129) of de ‘oudere’ ECE-R44 norm.
Autostoelen met de i-Size goedkeuring doorstaan strengere crashtesten en bieden daardoor een verbeterde hoofd- en nekbescherming. Baby’s en peuters moeten volgens i-Size tot minimaal 15 maanden verplicht achterwaarts reizen. Daarnaast sluiten I-Size autostoeltjes aan bij de lengte van je kind in plaats van de leeftijd of het gewicht.

ISOFIX

Ga je shoppen voor een goede autostoel, dan is het handig om een model te kopen dat geschikt is voor het ISOFIX-systeem – mits je dat natuurlijk op de achterbank van je auto hebt zitten. Dat scheelt namelijk een hoop gedoe met het plaatsen van het autostoeltje. De ISOFIX-punten zorgen er voor dat je het stoeltje snel en ook meteen goed vastklikt aan het chassis van je auto. Zo heb je dus meteen een hele veilige basis.

 

Lees ook
Voor deze vakantiebestemmingen zit je (maximaal) 3 uur in de auto >

Waar moet je nog meer op letten?

Naast het keurmerk en de eventuele ISOFIX-aansluiting zijn er nog een aantal andere belangrijke punten om in de gaten te houden. We sommen ze voor je op:

  1. Probeer het autostoeltje te allen tijde op de achterbank te monteren. Mocht dit echt geen optie zijn, dan kan de autostoel ook op de voorstoel geplaatst worden – mits zich daar geen airbag bevindt (of deze is uitgeschakeld).
  2. Vervoer je kind tot 15 maanden het liefst tegen de rijrichting in, dus achterstevoren: bij een frontale aanrijding wordt het lichaam door het achterwaarts gerichte autostoeltje volledig ondersteund en maakt het hoofd een minder harde klap naar voren. Is je kind al wat ouder, dan kan hij of zij prima voorwaarts vervoerd worden.
  3. Misschien niet de belangrijkste tip, maar wel fijn om rekening mee te houden: kijk naar de bekleding van het stoeltje. Je kind knoeit ongetwijfeld van alles en nog wat en dan is het wel zo handig als je de bekleding gewoon hup, in de wasmachine kunt stoppen.
  4. Zorg ervoor dat er niet te veel ruimte zit tussen het lichaam van je kind en de gordel: houd maximaal twee vingers dik aan. Is het winter? Let er dan op dat je de winterjas van je kind uitdoet tijdens de autorit. Die zorgt er namelijk voor dat je de gordel van de autostoel niet goed en strak genoeg kan afstellen.
  5. Je kunt het beste als richtlijn aanhouden dat het hoofdje niet boven de rand van de stoel mag uitsteken. Zodra het hoofd buiten de beschermde omgeving valt, is het tijd voor een nieuwe autostoel.

 

Lees ook:
De rit kan beginnen: 5x mooie en veilige autostoeltjes >

 

En hoe zit het in het buitenland?

Volgens de Europese richtlijn moeten kinderen die kleiner zijn dan 1.50 meter in een EU goedgekeurde en passende autostoel worden vervoerd – Nederland heeft er met 1.35 meter dus voor gekozen af te wijken van deze regel. Maar hoe zit het met de rest van Europa? Wij zetten de regels van de meest voorkomende vakantiebestemmingen voor je op een rij.

  • België – Net als in Nederland moeten kinderen onder de 1,35 meter in een autostoeltje zitten. Als er op de achterbank geen plek is voor drie autostoeltjes, mag het derde kind (ouder dan 3 jaar) met alleen de gordel worden vastgezet. Kinderen jonger dan 3 jaar moeten op een autostoeltje zitten.
  • Duitsland – Wanneer je kind jonger is dan 12 jaar of kleiner is dan 1,50 meter, moet het in een goedgekeurd autostoeltje zitten.
  • Frankrijk – Hier wordt niet gekeken naar lengte, maar naar leeftijd: als kinderen jonger zijn dan 10 jaar, moeten ze in een autostoeltje zitten.
  • Italië – Kinderen kleiner dan 1,50 meter moeten in een autostoeltje zitten.
  • Spanje – Kinderen tot 1,35 meter moeten in een autostoeltje zitten, net als in Nederland.
  • Oostenrijk – Ook hier geldt dat kinderen onder de 1,50 meter in een autostoeltje moeten zitten, of als ze jonger zijn dan 14 jaar

Bron: Consumentenbond

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >