Blijven zitten op de basisschool: wat zijn de regels?

06.06.2019 11:37
blijven zitten basisschool regels Beeld: Shutterstock

Blijven zitten: het overkomt bijna de helft van de Nederlandse kinderen wel een keer in zijn schooltijd. Maar wanneer blijft een kind op de basisschool zitten, en wat zijn de regels? Wij zetten de feiten voor je op een rijtje.

Veel kinderen die blijven zitten op de basisschool – een kleine tien procent, volgens cijfers van de Rijksoverheid – doen dat in groep 2. Ze kleuteren dus een jaartje extra. Vaak is een kind dan nog te speels, volgens school, en kan het zich nog niet goed concentreren op de lesstof. Dat zou de overstap naar de ‘schoolse’ groep 3 te groot maken. Iets waar de overheid overigens niet altijd even blij mee is: in 2016 al oordeelde staatssecretaris Sander Dekker dat scholen hun onderwijs beter zouden moeten inrichten op de sprongen die kinderen maken in hun ontwikkeling.

Vroeger moesten kinderen die na 1 oktober jarig zijn, een jaar extra kleuteren. Tegenwoordig ligt die grens vaak rond 1 december. Die – heel jonge – leerlingen kleuteren dus juist iets korter.

 

De regels

Er zijn geen vastomlijnde regels voor wanneer een kind blijft zitten op de basisschool. Basisscholen maken die regels zelf, en ze verschillen dan ook van school tot school. Ze staan vermeld in de schoolgids en het schoolplan.

Er zijn basisscholen waar kinderen niet kúnnen blijven zitten. Iedere leerling functioneert op zijn eigen niveau, is dan vaak de opvatting, en daar wordt het voortgezet onderwijs later op gekozen. Daarnaast zijn basisscholen in Nederland verplicht om kinderen passend onderwijs te bieden, en ze extra te ondersteunen waar mogelijk.

Wel is er één landelijke regel: wanneer een kind veertien is, móet hij van de basisschool af. Er zit dus een grens aan hoe vaak een leerling kan doubleren in het basisonderwijs.

 

Lees ook:
Bijles op de basisschool: zo werkt het >

 

Wanneer blijft je kind zitten?

Wanneer je kind blijft zitten, doen scholen dat doorgaans in nauw overleg met de ouders. Daarin blijft school bepalend. Scoort je kind slecht op één onderdeel, dan is dat geen reden om te doubleren. Meestal blijven kinderen pas zitten wanneer ze veel lager dan gemiddeld scoren op bijna alle onderdelen, en in hun ontwikkeling dus sterk achterlopen op hun klasgenoten.

Bij bijzonderheden, zoals dyslexie en dyscalculie, liggen de zaken wel anders. Vaak krijgt een kind dan aangepaste zorg in het volgende leerjaar. Blijven zitten is dan niet nodig; er verandert namelijk niks aan het probleem wanneer het kind doubleert.

Ook kan een school besluiten een kind voorwaardelijk over te laten gaan. De voorwaarden bespreek je dan als ouders met de school. Vaak betekenen die een taak in de zomervakantie.

 

Tienminutengesprek

Blijven zitten komt nooit uit de lucht vallen; meestal is in februari al duidelijk dat een kind het schooljaar niet zal halen. De meeste scholen bespreken dat tijdens de tienminutengesprekken. Daar hoef je als ouder natuurlijk niet op te wachten. Als je zelf het vermoeden hebt dat je kind niet meekomt op school en misschien niet overgaat, kun je altijd zelf een gesprek aanvragen met de leerkracht.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >