Bedplassen: hoe ontstaat het en wat kun je eraan doen?

20.03.2020 15:12
bedplassen hoe ontstaat het en wat eraan doen Beeld: Shutterstock

Als je kind ’s nachts in bed plast, heeft hij echt niet altijd te veel gedronken. Waar komt het wel door en wat kun je eraan doen? Alle info over bedplassen op een rij.

Een kind wordt zindelijk tussen zijn tweede en vijfde jaar. Hij is zich dan bewust van de aandrang om te plassen. Als je kind vijf jaar of ouder is en ’s nachts zijn plas niet kan ophouden, spreek je van bedplassen. Hij merkt dan niet dat hij ’s nachts naar het toilet moet.
 

Hoe vaak komt het voor?

Ruim vijftien procent van alle zesjarigen plast ’s nachts één of meerdere keren in bed. Bij kinderen die tien jaar zijn, is dat nog vijf procent. Bedplassen komt twee keer zo vaak voor bij jongens als bij meisjes, maar daar is geen duidelijke oorzaak voor. Wel is bekend dat bedplassen bij meer dan de helft van de kinderen in de familie voorkomt.

 

Wat is de oorzaak?

Vaak wordt gedacht dat kinderen bedplassen om aandacht te trekken. Dat is onterecht, want voor de meeste kinderen is het juist heel vervelend dat dit ze overkomt. Ook is het niet zo dat kinderen die in hun bed plassen ’s avonds teveel hebben gedronken.

Lees ook:
Zo vaak plassen is gezond voor je kind >

 

Bedplassen is een onbewust proces, waar in de meeste gevallen geen lichamelijke oorzaak bij valt aan te wijzen. Het gaat dan om primair bedplassen: je kind is nooit langer dan zes maanden aan één stuk door droog geweest. Hij heeft dan gewoon nog niet geleerd om zich ’s nachts bewust te worden van de aandrang van het plassen.

Daarnaast is er nog het secundair bedplassen: je kind is dan zeker een half jaar droog geweest, maar plast daarna weer minimaal drie maanden lang een aantal keer in zijn bed. Bij die vorm van bedplassen spelen vaak psychische oorzaken een rol, zoals stressvolle situaties thuis.

 

Wat kun je eraan doen?

Bij ongeveer vijftien procent van de bedplassende kinderen herstelt het probleem zich vanzelf: op een gegeven moment stopt het. Is dit bij jou kind niet het geval, dan kun je je kind iedere nacht wakker maken om hem te laten plassen. Medicijnen helpen niet, want je kind wordt er nooit helemaal droog mee en vaak beginnen de problemen na het stoppen van de medicatie weer opnieuw.

Er zijn wel twee behandelmethodes die je kunt toepassen, om te zorgen dat je kind op den duur niet meer in zijn bed plast:

  • Plaswekkermethode
    Je kind krijgt een broekje dat in verbinding staat met een wekker. Als het broekje nat wordt, gaat de wekker af: je kind wordt wakker en weet dat hij naar het toilet moet gaan om verder te plassen. Je bestelt deze plaswekker online of via je huisarts.
     
  • Wektraining
    Je gebruikt de plaswekker zoals hierboven omschreven, in combinatie met een kalender en een beloning.
     

Bron: Kenniscentrum Bedplassen & Thuisarts 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >