Alles wat je wilt weten over narcose bij kinderen

03.12.2019 12:19
narcose-bij-kinderen

Eén op de zeven kinderen onder de drie jaar moet onder narcose, blijkt uit onderzoek. Maar wat houdt zo’n narcose in bij kinderen? Wij zetten de meest gestelde vragen op een rij.

Hoe gaat de voorbereiding? 

Net als bij volwassenen heb je vóór de operatie een afspraak met de anesthesioloog. Tijdens dit gesprek wil hij of zij alles weten of de gezondheid van je kind: gebruikt hij medicijnen? Is hij allergisch? Zijn er aandoeningen in de familie? Is je kind eerder onder narcose geweest en zo ja, hoe ging dat? Ook wil de medisch specialist de lengte en het gewicht van je kind weten om zo de juiste dosering van de narcose te bepalen. Soms wordt er bloed afgenomen.

De meeste ziekenhuizen hebben speciaal voor kinderen een (foto)boekje of video ter voorbereiding van de narcose. Heeft je kind de leeftijd dat hij begrijpt wat er gaat gebeuren, dan zijn er pedagogisch medewerkers en verpleegkundigen die extra voorlichting geven. 

Goed om te weten: te vroeg geboren baby’s kunnen de eerste maanden gevoelig zijn voor ademhalingsstoornissen na een narcose. Soms krijgen zij daarom een ruggenprik zónder narcose. Ook als je kind verkouden is, is de kans op ademhalingsproblemen (of complicaties zoals longontsteking) groter. Als de operatie niet dringend is, wordt hij uitgesteld. 

 

Lees ook
In dit ziekenhuis rijden kinderen zelf naar de operatiekamer >

 

Moeten kinderen ‘nuchter’ zijn voor de operatie? 

Ja, tenzij het een spoedoperatie betreft of je kind een maagdarmstoornis heeft. 

  • Kinderen tot zes maanden mag je tot zes uur voor de ingreep flesvoeding geven. Borstvoeding mag tot vier uur voor de ingreep.
  • Kinderen ouder dan zes maanden mogen eten tot zes uur voor de ingreep. Tot twee uur voor de ingreep mogen ze alleen heldere vloeistoffen drinken. Dus: water, thee, gezeefde bouillon, limonade van siroop of heldere vruchtensap.

 

Hoe worden kinderen verdoofd? 

In sommige gevallen kunnen jij en je kind kiezen of hij wordt verdoofd door middel van een prikje of kapje. Jonge kinderen (tot ongeveer vijf a zes jaar) worden meestal met een kapje in slaap gebracht.

 

Welke bijwerkingen kunnen kinderen krijgen van de narcose? 

Het kan zijn dat je kind misselijk wordt na de operatie, maar dat hoeft niet. Wel komt het vaker voor dat kinderen tot een paar dagen na de operatie nog wat suffer zijn. Ook kan je kind hees zijn of keelpijn hebben door de beademingsbuis, maar dit gaat vanzelf over. 

Bron: umcg.nl / dz.nl

 

De beste berichten van Kek Mama in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >