Alles wat je wilt weten over krentenbaard bij kinderen

01.11.2019 10:09
krentenbaard kinderen Beeld: Shutterstock

Krentenbaard is niet gevaarlijk, maar kan voor kinderen wel vervelend zijn. Wij vertellen je hoe je de kans op besmetting zo klein mogelijk maakt. En wat je moet doen als je kind er toch last van krijgt.

Krentenbaard wordt meestal veroorzaakt door de stafylokok-bacterie, die wordt overgedragen via handen, speelgoed, hoesten of niesen. Er ontstaan wat wondjes, rode plekjes en soms blaasjes met pus. Deze breiden zich langzaam uit (meestal in het gezicht, maar soms ook over de rest van het lichaam) en kunnen flink jeuken. Vervolgens drogen de plekken in en blijven er korstjes over. Als deze rond de neus en mond zitten, kan het eruitzien als een baard van krenten – vandaar ook de naam.

Goed om te weten: zodra de wondjes uitgedroogd zijn, zijn ze niet meer besmettelijk.

 

Lees ook
Rode vlekjes bij je kind: een overzicht >

 

Hoe voorkom je dat je kind krentenbaard krijgt? 

Je kunt je kind natuurlijk nooit honderd procent beschermen voor bacteriën van buitenaf, maar onderstaande maatregelen verkleinen de kans op een besmetting wel: 

  • Was de handen van je kind regelmatig met zeep en droog ze goed af
  • Hou de nagels van je kind schoon en kort
  • Zorg ervoor dat je kind z’n eigen handdoek heeft (en gebruik elke dag een schone)
  • Zit je kind op de crèche of op school? Vraag dan of ook zij hun handen wat vaker kunnen wassen
  • Maak speelgoed één keer per dag schoon met zeep

 

Huisarts

Krentenbaard gaat meestal binnen één tot drie weken vanzelf over, maar een bezoek aan de huisarts kan nooit kwaad. Soms wordt er dan (crème of zalf met) antibiotica voorgeschreven om de genezing te bespoedigen. Worden de klachten na drie weken nog niet minder? Neem dan opnieuw contact op met de huisarts.

Bron: thuisarts.nl

 

Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >