Promotie

Sta je voor de luierschappen, maar lijd je aan keuzestress door die verrekte zwangerschapshormonen? Wij zetten op een rij waar je zoal op kunt letten bij het gebruik en de aanschaf van luiers.

Scheelt je een hoop uitzoekwerk.

More content below the advertising

 

1. Maat

Er zijn vier soorten luiers waar je uit kunt kiezen: wegwerpluiers, wasbare luiers, luierbroekjes en zwemluiers. Wegwerpluiers zijn de meest gebruikte luiers en kennen we allemaal al. Je gooit ze (de naam zegt het al) weg als je ze één keer hebt gebruikt. Maar om lekken te voorkomen, is het wel belangrijk om de juiste maat aan te houden. Deze is als richtlijn gekoppeld aan het gewicht van je kind, maar je kunt het beste zelf goed kijken of-ie past: 

  • prematuur – minder dan 2, 5 kilo
  • newborn – 2 tot 5 kilo
  • mini – 3 tot 6 kilo
  • midi – 4 tot 9 kilo
  • maxi – 7 tot 18 kilo
  • maxiplus – 9 tot 20 kilo
  • extra large – 11 tot 25 kilo

 

2. Blijven ze lang droog?

Je kind gebruikt gemiddeld vijf luiers per dag, dat zijn er zo’n 150 per maand. Wel zo fijn als een luier dan doet waar hij voor gemaakt is. Exemplaren met een snel drogende toplaag en goede absorptie bieden tot zo'n twaalf uur bescherming - vaak staat dit op de verpakking aangegeven. Ook handig is een plasindicator: een streepje op de luier dat verkleurt zodra je kind heeft geplast. Hoef je alleen maar even de romper los te halen om te zien of je de boel moet verwisselen.

 

3. Materiaal en draagcomfort

Tegelijkertijd moet een luier natuurlijk ook de babyhuid beschermen. Meestal staat op de verpakking of de luiers dermatologisch getest zijn, maar je kunt het zelf het allerbeste voelen door ze uit te proberen bij je kind. Let dan vooral op de zachtheid van de materialen en pak ook gelijk het punt 'bewegingsvrijheid' mee. Zit de luier niet te strak om de beentjes? Voelen de 'flappen' aan de zijkanten fijn en sluit alles goed aan? Door de goede verdeling van het vocht vormt de luier zich naar het lichaam van je kind.

 

4. Design

Van basic wit tot een complete dierentuin op de achterkant: luiers heb je in tig verschillende soorten. De één vindt het design belangrijker dan de ander, maar toegegeven, wij worden wel vrolijk van een leuk printje. En je kind vast ook.

 

Waar we helemaal blij van worden? De nieuwe premium luiers van Albert Heijn. Werken perfect, zijn superzacht, blijven extra lang droog en zien er ook nog eens hartstikke leuk uit. Onze lezeressen mochten zelfs meedenken over de designs op de luier: twee verschillende prints uit de dierenwereld. Hoe groter je kind, hoe avontuurlijker de dieren die erop staan. Daar kan je kind mee gezien worden.

En het wordt mooier, want als Kek Mama-abonnee kun je ze nu met 40% korting kopen. Dus ga met jouw persoonlijke abonneebrief naar de winkel, toon je bonuskaart en maak gebruik van de actie!

voordelen-tweede-kind

Je staat dan misschien zo nu en dan 'in de schaduw' van je oudere broer of zus en krijgt vaker afdankertjes, maar er zitten ook een heleboel voordelen aan het tweede kind zijn. Blogger Rochaun Meadows-Fernandez somt ze op.

1. Je leert van ervaringen

"En dus niet op de harde manier - die zes maanden durende straf van je oudere broer of zus, daar zit je immers zelf écht niet op te wachten. Natuurlijk krijg je ook je rebelse fase, maar het motiveert je wel om innovatief te zijn (en om nieuwe manieren te vinden om de regels alsnog te overtreden)."

More content below the advertising

 

2. Je wordt altijd beschermd

"Op school voel je je onaantastbaar, want je hoeft maar één woord te zeggen of je oudere broer of zus komt in actie."3. Je kunt hun spullen gebruiken

"Boeiend als die outfit van je zus van vorig seizoen is, voor jou is-ie nieuw. Daarbij weet iedereen dat je altijd de nieuwste muziek hebt en slechts een muur verwijderd bent van de beste gadgets."

 

Lees ook
Opvoedtip: zo ga je om met ruzies tussen broers/zussen >4. Je ouders zijn milder voor jou

"Hoewel je misschien wat creatiever moet zijn met het overtreden van de regels, zijn je ouders met 'de jongste' vaak stukken milder. Want de oudste overtreffen? Dat gaat je toch niet lukken."5. Jij bent nooit eindverantwoordelijk

"En vooral niet als er iets misgaat. Als jij en je broer of zus vechten, heb jij bijvoorbeeld veel minder kans om in de problemen te raken - zelfs als jij de eerste duw gaf."6. Je weet niet hoe het is om zonder een broer of zus te leven

"En dat is het allermooiste: je bent nooit alleen. Je hebt altijd iemand die op je let, iemand om mee te praten en iemand om steun bij te vinden."

Bron: Scary Mommy
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
kindgebonden-budget

Door een fout bij de Belastingdienst zijn honderdduizenden ouders gedupeerd: zij kregen geen kindgebonden budget, terwijl ze er wel recht op hadden. Het goede nieuws is dat het kabinet het deels zal nabetalen.

Minder leuk voor hen, want dat gaat een tegenvaller opleveren tussen de 375 miljoen en 445 miljoen euro.

More content below the advertising

 

600 euro per jaar

Rest nog wel de vraag: hoe heeft het zover kunnen komen? Komt-ie: de toeslag werd stopgezet als ouders teveel verdienden, maar zou automatisch hervat moeten worden als er weer aan de voorwaarden van de toeslag werd voldaan. Dat is alleen niet gebeurd. Vóór 2015 liepen ouders daardoor elk jaar gemiddeld 600 euro mis. Vanaf 2015 is dat ongeveer 1000 euro. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zijn sinds 2008 ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd.

 

Lees ook
Het kindgebonden budget: hoe werkt het?

 

Het wordt onderzocht

Het kabinet zal de bedragen die vanaf 2013 te weinig zijn betaald alsnog uitkeren - gewoonlijk vervallen na vijf jaar bedragen waar mensen recht op hadden. Op dit moment wordt onderzocht hoe de terugbetaling moet worden geregeld en hoeveel tijd in beslag gaat nemen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >