Alles wat je moet weten over kolven (én de fijnste kolfapparaten)

19.03.2021 10:58
kolvende-moeders

Geef je borstvoeding en ga je binnenkort weer aan het werk? Of vind je het fijn als iemand anders ook eens een voedingsmoment kan overnemen? Dan kan kolven een goede oplossing zijn. Wij beantwoorden de meest gestelde vragen hierover.

Waarom kolven?

Je kind ‘de borst’ geven is een mooie manier om je kind te voeden, maar kan ook behoorlijk intensief zijn. Alleen jij als moeder kan je baby aanleggen, dus moet je 24/7 in de buurt zijn. Ga je weer aan het werk? Vind je het prettig om jullie kind als je de deur uit bent via de fles te voeden? Of wil jij ook wel een keer een nachtje doorslapen? Dan is kolven een idee.

Ook is kolven goed om de melkproductie te stimuleren (hoe vaker je voedt/kolft, hoe meer productie), kan je er een melkvoorraad mee aanleggen én vermindert het gespannen of pijnlijke borsten. Pakt je baby de borst niet goed? Ook dan kan zo’n apparaat een uitkomst zijn.

Hoe vaak kolven?

Dat hangt helemaal af van hoeveel jouw baby nog bij je drinkt. Je kolft namelijk net zoveel als hoevaak je je kind zou aanleggen. Bij de meeste vrouwen die weer aan het werk gaan, is dit gemiddeld drie keer per dag. Ga je alleen even kort de deur uit, dan kan één keer kolven ook genoeg zijn.

 

Lees ook
Zo ziet een dag van een kolvende, werkende moeder eruit >

 

Welke verschillende kolfapparaten zijn er?

Je hebt twee verschillende soorten kolfapparaten, maar de voorkeur verschilt per persoon – kijk dus vooral goed naar wat jou zelf fijn lijkt.

Handkolf – Hiermee bepaal je helemaal zelf de snelheid en kracht van afkolven. De meeste handkolven hebben iets weg van een plantenspuit en met de hendel kan je het kolven zelf reguleren. Vaak hangt er aan de kolf een flesje waar de melk direct in komt. Zo kun je zien hoeveel je hebt afgekolfd.

Dr. Brown

Dr. Brown's Handkolf

Het zachte schild van deze handkolf past zich aan de vorm van je borst aan en volgt de natuurlijke bewegingen tijdens het kolven. Heel fijn: ook voor vrouwen met kleine handen is de kolf makkelijk te bedienen.
– Praktisch en efficiënt handmatig kolven
– Volgt de natuurlijke bewegingen tijdens het kolven
– Inclusief een brede halsfles 150 ml, fase 1 speen en 1 afsluitdop

Bestel ‘m hier

 

Ardo Amaryll

Ardo Amaryll Start handkolf

Omdat de hendel draaibaar is, is de Amaryll Start Handkolf geschikt voor zowel rechts- als linkshandigen. Met behulp van de apart verkrijgbare Ardo Pumpset Kit kun je ‘m ombouwen tot elektrische kolf.
– Inclusief een borstschelp van 26 mm
– Praktisch en efficiënt handmatig kolven
– Met Ardo Pumpset Kit om te bouwen tot elektrische kolf

Bestel ‘m hier

 

Elektrische kolf – Deze werkt, zoals de naam al zegt, op stroom. Je hebt ze in verschillende soorten en maten: er zijn enkele en dubbele kolfsets en er bestaan kolfbeha’s waarmee je in combinatie met een elektrische kolf ‘handsfree’ kunt kolven. Je kunt het apparaat zelf kopen, maar toegegeven: ze zijn redelijk prijzig. Kun je het geld niet missen, dan is het ook mogelijk om er een te huren.

Medela Freestyle Flex

De Medela Freestyle Flex is een dubbele elektrische borstkolf, waardoor je heel snel melk afkolft.Hij is compact én licht en dankzij de oplaadbare accu en USB-adapter kun je opladen en kolven waar en wanneer je wilt. Ook verkrijgbaar als enkelzijdige kolf
– Flex-technologie voor 11 procent meer melk
– 2-fase systeem stimuleert het natuurlijke zuiggedrag van je baby
– Inclusief extra maat borstschild, koeltas incl. flesjes, adapter met USB aansluiting en draagtas

Bestel ‘m hier

 

Ardo Calypso To Go

 

Ardo Calypso Double Plus Borstkolf

Deze borstkolf wordt geleverd als complete set met een borstvoedingstas, koeltas met koelelementen, borstschilden in drie verschillende maten (zodat er altijd een passende bij zit) en een borstmassage-inzetstuk. Ook verkrijgbaar als enkelzijdige kolf
– Maakt weinig geluid
– Garantie: 400 gebruiksuren
– Ook mogelijkheid voor handmatig kolven met meegeleverde handgreep

Bestel ‘m hier

 

Er zijn overigens ook vrouwen die liever zelf met de hand kolven. Vraag de kraamhulp of lactatiekundige dan om advies.

 

Tips als kolven niet lukt

Kolven is niet iets wat je zo één, twee, drie doet. Als het niet lukt, dan kunnen onderstaande tips helpen:

  • Eet en drink genoeg – Borstvoeding geven/kolven kost enorm veel energie en als je niet genoeg eet of drinkt, kan de melkproductie afnemen.
  • Zorg ervoor dat je de juiste borstkolf hebt – Eentje die mooi om je borst past, geen pijn doet en goed vacuüm kan zuigen.
  • Ontspan – Niet altijd even makkelijk, maar het helpt echt. Probeer een rustig plekje op te zoeken, zorg ervoor dat je lekker zit en zet desnoods wat relax muziek op. Stress en spanning kan de melkproductie namelijk ook in de weg staan.
  • Kolf als je volle borsten hebt – Dus niet als je kind net heeft gedronken.
  • Masseer je borsten – Hierdoor worden ze warm en wordt het toeschietreflex opgewekt.

Bron: 24baby.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >