Alles wat je moet weten over een koortslip bij je baby

25.09.2019 14:19
koortslip baby Beeld: Shutterstock

Een koortslip komt bij volwassenen regelmatig voor en kan dan geen kwaad, maar voor baby’s kan de infectie wél gevaarlijk zijn. Hier lees je waarom.

Wat is een koortslip?

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus en bestaat uit blaasjes op of rond de lippen. Het wordt overgedragen via speeksel, bijvoorbeeld door het delen van een drinkbeker, speelgoed, slabbetje of door het geven van een kus. Heb je als moeder herpes genitalis? Dan kan het virus ook via de vaginale geboorte worden overgedragen aan je kind.

 

Wat zijn de symptomen?

Voor volwassenen is een koortslip niet gevaarlijk, maar baby’s zijn extra vatbaar omdat het afweersysteem van baby’s (vooral in de eerste vier maanden) nog niet volledig is ontwikkeld. Het is daarom belangrijk om allert te zijn op symptomen als: 

  • Koorts
  • Slecht drinken
  • Suf zijn
  • Gezwollen lymfeklieren
  • Blaasjes op of om de mond

Goed om te weten: het komt bijna nooit voor dat een baby in de eerste zes maanden een koortslip krijgt, maar is dit toch het geval, bel dan gelijk de dokter voor gepaste medicatie. Het virus kan zich bij jonge baby’s namelijk snel verspreiden naar ogen, hersenen of andere organen. En dit kan weer leiden tot een oog-, hersen- of hersenvliesontsteking. 

 

Lees ook
Deze jongen maakt teddyberen voor zieke kinderen >

 

Hoe behandel je een koortslip? 

Is je baby ouder dan zes maanden en eet en drinkt hij goed? Dan hoef je niet direct actie te ondernemen: vaak gaat een kortslip vanzelf weg. Wel kun je (als je ziet dat je baby last heeft van het zweertje) ijs op het plekje aanbrengen. In overleg met de huisarts kun je ook een milde pijnstiller geven.

Zorg er verder voor dat de kans op besmetting zo klein mogelijk is: was handjes regelmatig en doe je baby tijdens het slapen wantjes om, zodat hij niet aan het zweertje kan pulken.

Bron: dokterdokter.nl

 

Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief >