Alles over migraine

08.11.2018 15:27
pijn na bevalling Beeld: Shutterstock

Flinke hoofdpijn is al vervelend, laat staan als je migraine hebt. Wat kun je eraan doen en komt het ook bij kinderen voor? Wij leggen ’t je uit.

Wat is migraine en hoe ontstaat het?

Als je last hebt van herhalende aanvallen van plotselinge, zware hoofdpijn, kan er sprake zijn van migraine. Vooral werkende mensen tussen de 15 en 55 jaar hebben er last van. Van de vrouwen krijgt ongeveer 30% in haar leven een keer migraine, bij de mannen is dat minder: een kleine 15%. Over de oorzaak is helaas nog maar weinig bekend. Je hersenstam wordt ontregeld en daardoor ontstaat de enorme hoofdpijn, maar hoe dat precies zit, weet men niet. Wel staat vast dat mensen met migraine vaak overgevoelig zijn voor bepaalde prikkels en dat erfelijkheid een grote rol speelt.

Wat zijn de symptomen?

Een aanval van migraine uit zich in zware, kloppende hoofdpijn. Meestal zit de pijn aan één kant van het hoofd, maar ook aan beide kanten komt voor. Veel patiënten zijn misselijk en moeten overgeven, of zijn overgevoelig voor licht en geluiden. Het kan ook dat je vlekken gaat zien. Er zijn een aantal factoren die een aanval van migraine kunnen uitlokken, zoals vermoeidheid en je menstruatie. Hoelang de hoofdpijn aanhoudt, verschilt per persoon – bij de één is het na een paar uur weg, bij de ander duurt het meerdere dagen.

 

Lees ook:
‘Mijn migraine is vrij plotseling begonnen, dus misschien houdt het ook een keer zomaar op’ >

 

Wat kun je eraan doen?

Veel migrainepatiënten vinden het prettig om in een donkere kamer te liggen. Ook bestaan er medicijnen die je kunt nemen als een migraineaanval begint, om te voorkomen dat de hoofdpijn flink doorzet. Neem hiervoor contact op met je huisarts.

 

Wat als je kind last heeft van migraine?

Migraine komt ook bij kinderen voor. Geschat wordt dat het één op de tien tot dertig kinderen treft. Meestal duurt een aanval bij een kind één tot twee uur. Je kunt een aanval bij je kind mogelijk herkennen, als hij bijvoorbeeld sneller boos of prikkelbaar is. De kans op een aanval is bij een kind groter als hij slecht heeft geslapen of een grote inspanning geleverd heeft. Veel kinderen hebben last van misselijkheid en moeten braken. Daarom is het verstandig om medicatie tegen de migraineaanval via een zetpil in te dienen, maar overleg ook even met de huisarts. Leg je kind in een donkere kamer en laat hem zoveel mogelijk slapen. Na een migraineaanval kan het een tot twee dagen duren voor je kind weer helemaal de oude is.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >