In samenwerking met Kek Mama

Alles over de lichamelijke ontwikkeling van je baby

14.08.2019 11:25
lichamelijke-ontwikkeling-baby

Eén keer knipperen en je pasgeboren baby is plots een nieuwsgierige dreumes. Maar hoe ontwikkelt een baby zich in het eerste jaar? En hoe kun je jouw kind hierbij stimuleren? Kek Mama geeft tips. 

Van 0 tot 1 maand: slapen, eten en groeien

De eerste weken slaapt je baby veel: zo’n 17 uur per dag, verdeeld in korte slaapjes van ongeveer drie uur. Uitgebreid spelen geeft nog te veel prikkels, maar vaak vinden baby’s het wel een uitdaging om je gezicht te bestuderen.

Merk je dat je kind wat onrustig slaapt? Dan kan deze Bedtijd Otter helpen. Het zachte buikje beweegt omhoog en omlaag in een ritmische beweging en imiteert zo jouw ademhaling. In combinatie met de rustgevende muziek, geluidjes en zachte verlichting, helpt dit je baby op een natuurlijke manier te ontspannen.

 

Van 1 tot 2 maanden: langzaam de wereld ontdekken

Kort na de geboorte hield je baby z’n handjes dicht, maar nu gaan ze open. Ook kan-ie z’n hoofd waarschijnlijk al heel voorzichtig oprichten als hij op z’n buik ligt. Nu begint je baby met zijn zintuigen de wereld te ontdekken en te begrijpen hoe hij dingen kan laten gebeuren. Hoe jij dit kunt stimuleren? Met deze Deluxe Gym. Van de lichtjes en muziek tot het bijtspeeltje in de vorm van een blad en de geurige wolk: er is van alles op te ontdekken.

Nog een tip: deze Groei-met-mij Buiklig Lama. Het pluche kussen met vlakke onderkant ondersteunt je baby terwijl deze de groeifasen doorloopt van kunnen liggen op de rug, tot liggen op de buik en zich op proberen te drukken naar zittend spelen en onderweg spelen.

Van 2 tot 3 maanden: meer en meer ontdekken

Je baby begint nu te wennen aan de wereld om zich heen en wil die nog meer ontdekken. De oog-handcoördinatie is volop in ontwikkeling en hij vindt vooral z’n handen en voeten interessant. Prikkels kan hij steeds beter verwerken, dus speelgoed met geluidjes wordt ook alleen maar leuker. Van een rammelaar tot een knisperboekje: je kunt alle kanten op.

Ook leuk is deze luiaard voor aan de wandelwagen. Makkelijk te bevestigen, zodat je baby de zachte en knisperende stofjes, de heldere ontdekkingsspiegel en de spannende bewegingen kan ontdekken, waar ze ook naartoe gaan.

 

Van 3 tot 4 maanden: geluidjes maken

Zijn de rompers van je baby zeiknat door het kwijl? Niet gek: rond deze periode beginnen de eerste tandjes door te komen. Dat wil overigens niet zeggen dat je kind binnen de kortste keren tanden hééft, want dit kan nog maanden duren. Baby’s maken op deze leeftijd steeds meer geluidjes, dus probeer lekker veel tegen ‘m te praten. Van snel tot langzaam en van hard tot zacht.

 

Van 5 tot 7 maanden: leren zitten

Een enorme mijlpaal voor baby’s: zelfstandig kunnen zitten. Hierdoor zien ze de wereld ineens vanuit een heel ander perspectief en wordt-ie steeds oplettender. Je kunt langzaam proberen om je kind zelfstandig een stukje brood te laten eten. En ook speelgoed kun je nu op een andere manier aanbieden.

Zo kan je kind deze blokken op elkaar stapelen terwijl hij zit – worden niet alleen z’n zintuigen, maar ook z’n spieren getraind. En voor Wibi’s in de dop is er deze speelpiano met vijf toetsen met verlichting, meer dan 30 meezingliedjes, melodietjes en zinnen. 

 

Van 7 tot 9 maanden: kleine voorwerpen oppakken

Je baby kan nu kleine dingen oppakken, kruipen en zichzelf misschien zelfs al optrekken. Kruipt je kind nog niet? Helemaal niet erg. Alle baby’s ontwikkelen zich op eigen tempo. Wel zou je het al spelenderwijs kunnen stimuleren met deze Kruip-En-Leer Vos, die het alfabet opzegt, tot tien telt, muziek maakt en rondjes draait. Hij kent ongetwijfeld al wat woorden als ‘hapje’, ‘knuffel’ of ‘kom maar hier’ én leert speelgoed herkennen. Verder kan zijn dat je kind wat onrustiger slaapt door de prikkels die hij moet verwerken en ook begint nu vaak de eenkennigheidsfase.

Van 9 tot 12 maanden

Grote kans dat je baby, of het nu kruipend, billenschuivend of staand is, bij je inboedel kan. Goed dus om breekbare of gevaarlijke dingen (zoals draden, scherpe tafelpunten en stopcontacten) goed af te dekken. Hij of zij zal ook steeds meer zelf willen doen. En dat is maar goed ook, want zo kan jij de boel weer stimuleren. Je merkt dat hij ‘wijzer’ speelgoed omgaat en dat hij precies weet wat hij wel en niet leuk vindt. Praten (piepen, gillen of iets wat daarop lijkt) vinden kinderen op deze leeftijd ook geweldig. Motoriek van je kind verder ontwikkelen? Dat kan met deze fijne blokken.

Check fisher-price.com voor meer leerzaam speelgoed.