Beeld: Getty
Beeld: Getty

"Kijk mam, die politieman heeft handboeien net zoals die van jou in de slaapkamer!" Uitspraken als deze zorgen ervoor dat je alles laat vallen en met rode kaken zo snel mogelijk wegloopt. Het zal je maar gebeuren!

1. Heerlijk die onschuld

"De zoon van een vriend wees naar een moslima met een boerka aan. 'Kijk, een ninja', riep hij."

 

2. De vrouw met baard

"Stond ik dan met mijn driejarige dochter Madelaine in het openbare toilet. Roept ze loeihard: 'mama, waarom heb jij een baard van onderen?'"

 

3. Volgende keer beter opbergen

"Op straat zagen we een politieagent. Roept mijn kind veel te hard: 'Kijk mam, die politieman heeft handboeien net zoals die van jou in de slaapkamer!'"

 

4. Hier met die wijn

"De dochter van een vriendin was koppig en wilde geen water drinken. Mijn dochter probeerde te helpen. 'Mijn mama wordt heel blij van drinken', riep ze hard."

 

5. Nou ja, blij? Niet altijd

"Tijdens het boodschappen doen met de kinderen stopte ik een fles wijn in de winkelkar. Dit was tijdens mijn scheiding. Roept mijn dochter: 'O, kijk. Mama is weer verdrietig.'"

 

6. Hét gesprek

Onderweg naar de voetbalwedstrijd van mijn dochter, vroeg mijn zoon spontaan waar baby's vandaan komen. Ik vertelde hem over hoe sperma, eitjes enzovoorts. Hij dacht lang en hard na over mijn verhaal. Pas als we langs de lijn staan, komt hij met een vraag. En wat voor een. Natuurlijk net als alle andere ouders erbij staan. 'Papa, zit je sperma nog in mij?' Ik ging zowat dood."

 

7. Goed begin van een date

"Ik was net aan het daten met een nieuwe man. Toen hij een keer bij ons thuis deed mijn vijfjarige zoon de deur open en zei hij bloedeerlijk dat ik er zo aankwam omdat ik even op de wc zat om mijn kont af te vegen."

Bron: Boredpanda

fotoserie-breken-genderregels

Dat meisjes veel meer doen dan haren vlechten en met poppen spelen, bewijst deze krachtige fotoserie van Huffington Post. Hokjesdenken: wat is dat? Gewoon doen waar je zin in hebt en aantrekken wat je mooi vindt.

Want ook vrouwen kunnen president worden...

 

...of skateboarder

 

...of schermer.

 

Lees ook
Dit meisje vindt gendernormen maar stom >

 

Vissen vangen? Kunnen dochters ook prima.

 

Net zo goed als dat jongens ballerina's mogen dragen...

 

...of meisjes graag motorrijden.

 

Ook meisjes kunnen sportieve dromen hebben...

 

...net zoals zij

 

...en zij.

 

En een meisje op de maan? Wie weet.

 

Eerst maar oefenen met een Lego-raket...

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Ionica Smeets checkt

Ionica Smeets (38) is wiskundige en moeder van Tex (7) en Rifka (2). In Kek Mama checkt ze de zin en onzin van opvoedfabels en -feiten: hoef jij dat niet meer te doen.

Soms flap ik het hele verhaal er ineens weer uit. Zoals laatst toen een lieve leidster op het kinderdagverblijf vrolijk vroeg of we nog een derde kindje zouden willen. Ineens hoorde ik mezelf ratelen over hoe het allemaal kantje boord was geweest bij Tex. Hoe ik met een zwangerschapsvergiftiging in het ziekenhuis belandde en het niet lukte de bevalling op gang te krijgen. Hoe ik steeds verder wegzakte. En hoe uiteindelijk iemand uit een operatiekamer is geduwd, zodat Tex en ik met een spoedkeizersnede gered konden worden.
 

Bang

Het duurde jaren voor ik durfde te denken aan een tweede kind. De eerste jaren was ik op Tex’ verjaardag altijd wat verdrietig omdat ik terugdacht aan de angst en pijn bij zijn geboorte. Pas toen hij vier werd, was zijn verjaardag voor het eerst alleen maar een feestelijke dag.

Die verjaardag zat inmiddels ook Rifka in mijn buik. Na lang twijfelen durfden we het toch nog een keer te proberen. Met extra veel controles in het ziekenhuis en medicijnen om een zwangerschapsvergiftiging te voorkomen. Ik was zo bang dat het desondanks mis zou gaan. Ik begon pas aan de babykamer toen ik 28 weken zwanger was, omdat vanaf dat moment de overlevingskans van de baby boven de 95 procent lag. Het voelde als een groot cadeau toen Rifka een paar maanden later gezond in haar wiegje lag.
 

Cijfers om stil van te worden

In Nederland worden jaarlijks tussen de 160.000 en 210.000 kinderen geboren. En toch blijft het me verbazen hoeveel zwangerschappen er nog mislopen in deze moderne tijd: vorig jaar 881. Het zijn cijfers om stil van te worden.

Gelukkig dalen die cijfers langzaam maar zeker. Te vroeg geboren kindjes krijgen steeds betere zorg en we weten ook steeds meer over wat we kunnen doen om dood-geboorte te voorkomen. Eind vorig jaar verscheen bijvoorbeeld een Britse studie waaruit bleek dat bij moeders die op hun rug insliepen doodgeboorte twee keer zo vaak voorkwam als bij moeders die op hun linkerzij gingen slapen. Volgens de cijfers van dit onderzoek zou rugslapen in Nederland jaarlijks bij veertien doodgeboren kinderen een rol spelen.

Deze studie bewijst niet dat op je rug slapen de oorzaak is van doodgeboorte, maar het is een kleine moeite om zwangere moeders te adviseren op hun linkerzij in te slapen. De meeste zwangere vrouwen geven aan dat ze best een andere inslaappositie kunnen aanleren als dat nodig is. Overigens hoeven zwangere vrouwen die op hun zij gaan slapen niet te schrikken als ze ’s nachts op hun rug wakker worden, het blijkt vooral te gaan om de positie waarin je in slaap valt. En het blijft natuurlijk een heel kleine kans dat het misgaat als op je rug. Bij de meeste vrouwen die op hun rug slapen gaat het gewoon goed.
 

Zegeningen

Terug naar dat derde kindje. In mijn hoofd weet ik dat de risico’s klein zijn, maar ik durf het toch niet aan. Ik tel mijn zegeningen en ben dolgelukkig dat we nu met z’n vieren zijn.

 

 

Als je ook iets gecheckt wilt hebben: mail ionicacheckt@kekmama.nl


Dit artikel staat in Kek Mama 02-2018.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >