6x verschillende manieren van bevallen

04.03.2019 07:20
manieren-van-bevallen

Niet iedere vrouw wil in bed bevallen en gelukkig zijn er (mits je geen medische indicatie hebt) genoeg alternatieven. Wij zetten ze voor je op een rij.

Badbevalling

Moet je er niet aan denken om in volle glorie op een (beval)bed te liggen? Dan is een badbevalling een mooie optie. Door het warme water kan je je lichaam goed ontspannen en het schijnt zelfs de pijn te verzachten. Ook een reden om in bad te bevallen: je baby komt niet gelijk in de ‘harde’ en koude buitenlucht terecht, maar heeft door het water een rustige overgang.

Als je in je eigen bad wil bevallen, moet het wel aan belangrijke eisen voldoen: er moet voldoende ruimte zijn voor de verloskundige om erbij te komen en het bad kan beter niet onder een schuin dak staan. Wel kan je altijd een opblaasbaar bevalbad huren voor thuis – weet je ook zeker dat de afmetingen goed zijn. Beval je in het ziekenhuis? Dan kan het dat ze daar ook een bad hebben, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

 

Crowd birthing

Moeder, schoonmoeder, vriendin, tante en buurvrouw: door crowd birthing maak je een feestje van je bevalling. Thuis is dat overigens geen probleem, maar beval je in het ziekenhuis dan kan het zijn dat er een limiet zit aan het aantal mensen dat erbij mag zijn. Ook geen ramp, want dan kan je jouw gepuf en gesteun altijd nog online delen. En ja, dat gebeurt echt.

 

Roma-rad

Klinkt als een gezellige kermisattractie, is het niet. Het is een enorme schommelstoel waar je op kunt zitten tijdens je bevalling. ‘Waar zoiets goed voor is?’, horen we je denken. Simpel: door zo’n stoel werkt de zwaartekracht wat mee. Eén nadeel: je mag de schommel thuis niet gebruiken, dus er moet maar net een ziekenhuis bij jou in de buurt zijn die er één heeft staan. De verloskundige of huisarts kan je aan deze informatie helpen.

 

Lees ook
9x bevallingsfoto’s waar je stil van wordt >

 

De baarkruk

Bekender dan de schommel, maar ook hier helpt de zwaartekracht wat mee. Fijn als het persen op bed niet wil vlotten, bijvoorbeeld. De kruk ziet eruit als een mix tussen een stoel en een toilet, maar dan zonder leuningen. De bedoeling is dat je partner (of moeder of wie er dan ook bij is) voor ‘leuning’ speelt. Gelukkig heeft zowat elk ziekenhuis wel een kruk, maar wil je dit zeker weten, vraag het dan altijd van te voren na.

 

De methode van Frédérick Leboyer

Leboyer was een Franse gynaecoloog die geloofde dat het voor baby’s het beste is om geboren te worden zonder al te veel prikkels: niet in een verlichte, koude (ziekenhuis)kamer, maar in een rustige, halfdonkere, stille ruimte. De baby wordt vrijwel gelijk op de buik van de moeder gelegd en de navelstreng pas doorgeknipt zodra hij is gestopt met kloppen. Zo kan de baby nog de maximale hoeveelheid zuurstof ontvangen. Daarna wordt de rug van de baby gemasseerd én wordt-ie in een bad gelegd dat op lichaamstemperatuur is. Goed om te weten: de methode is niet wetenschappelijk onderzocht, dus doe vooral wat voor jou goed voelt.

 

Hands-off bevalling

De naam zegt ’t al: hier gebruikt de verloskundige haar handen niet. Er wordt pas ingegrepen zodra dat echt nodig is of als je het als bevallende vrouw zelf aangeeft.

Bron: Babybites

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >