kind-niet-goed-ziet

Uit onderzoek* blijkt dat één op de drie kinderen van wie de ogen zijn getest, een oogafwijking heeft. Maar hoe kom je er op het eerste gezicht achter of jouw kind slecht ziet? Check deze (onverwachte) tekenen.

1. Dyslectisch?!

Bij slecht zicht gaat het er bij een kind niet alleen om of-ie schérp ziet, het gaat ook om de verwerking in de hersenen. Zo wordt er soms gedacht dat een kind dyslectisch is (haalt de letters 'p' en 'q', 'd' en 'b' door elkaar), terwijl het in werkelijkheid slecht ziet. 

 

2. Warboel

Kinderen met slecht zicht hebben vaak moeite met het verwerken van beeld dichtbij, omdat er een instabiel beeld ontstaat. Zo kan het lijken of cijfers en plaatjes van plaats of vorm veranderen, dit kan nogal verwarrend zijn. Vaak wordt dit te snel afgedaan als concentratieprobleem, terwijl tijdens een bezoek aan een optometrist misschien wel iets anders blijkt.

 

3. Opvallend schuin

Merk je dat jouw kind bij het lezen of tekenen z'n hoofd opvallend schuin houdt of beweegt-ie veel? Ook dit zou kunnen duiden op slecht zicht. Kinderen proberen op deze manier het beeld in hun hoofd scherp te krijgen. 

 

4. Binnen de lijntjes

De samenwerking tussen (goed werkende) ogen en handen is belangrijk voor de coördinatie. Zo merk je bij kinderen die slecht zien vaak dat ze een onregelmatig handschrift hebben en moeite hebben met kleuren binnen de lijntjes. 

 

5. Evenwicht

Ook met het schatten van afstand (in het verkeer of tijdens balspellen) en het bewaren van evenwicht kunnen slechtziende kinderen moeite hebben. Hoe dit komt? Bij een goed samenspel tussen het linker- en rechteroog kun je diepte zien: er wordt een driedimensionaal beeld gevormd dat ook het evenwichtsorgaan prikkelt. Het kind leert hierbij ook veraf en dichtbij te kijken, iets wat niet wordt gestimuleerd bij tweedimensionale beelden (zoals bijvoorbeeld de televisie en computer).

 

6. Hoofdpijn

Kinderen die slecht zien hebben na school vaak last van hoofdpijn en zijn moe. Dit komt omdat ze de hele dag door knijpen met hun ogen en veel knipperen. Ook kunnen ze branderige ogen krijgen of last hebben van fel licht.  

 

Wil je weten of jouw kind wel goed ziet? Doe dan een oogmeting bij de optometrist van Pearle Opticiens

 

* Onderzoek van Pearle Opticiens in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland.

producten-kinderfeestje-thuis

Je hoeft echt de deur niet uit om kinderen een onvergetelijke verjaardag te geven: organiseer een paar leuke spelletjes thuis en iedereen is de hele dag zoet. Wel nog even de boel versieren - met deze fijne producten van Xenos, bijvoorbeeld.

Indianenthema

Ga je voor een indianenthema? Trek dan de verkleedkist open, knutsel tooien van karton en tover je huis of tuin met kussens, boomstammen en stokpaarden om tot een indianenparadijs. Deze tipi is hierbij ideaal: leuk voor buiten, maar ook fijn in de slaap- of speelkamer. Zo heb je er na dat ene feestje ook nog wat aan. Tip: je kunt de tent pimpen met textielstiften.

 

Slaapfeestje

Of je gebruikt de tent waarvoor-ie echt bedoeld is. Leg er bijvoorbeeld wat lekkere kussens en plaids in, zet een bak chips neer, draai een leuke film, maak wat kindercocktails en klaar ben je. Zet je breekbaar spul uit het zicht en gebruik je wegwerpservies, dan hoef je je niet druk te maken dat kinderen de woonkamer op stelten zetten.

 

Alsof je op een festival bent

Maak het af met deze lichtjes in de vorm van een ananas en je waant je zowat op Coachella. (Overigens ook leuk om te gebruiken tijdens een tuinfeest of om de slaapkamer van je kind mee op te fleuren.)

 

Bank die tegen een stootje kan

En is het mooi weer? Dan mag een fijne bank in de tuin niet ontbreken. Een die tegen een stootje kan, waar meer dan twee kinderen op passen en er ook nog leuk uitziet (want regent het pijpenstelen, dan kan-ie ook prima in de woonkamer staan met wat plantjes erop): alsjeblieft. Het bankje is door de lokale bevolking in Indonesië gemaakt. Met de hand en van gerecycled hout. 

 

Reis rond de wereld

Met deze kaart kun je alle kanten op: kijk bijvoorbeeld wie als eerste alle landen heeft geraden, geef tijdens het knutselen elk groepje een land als thema of maak met z'n allen een 'reis rond de wereld'. Na afloop kun je de poster gewoon op de kamer van je kind hangen - ziet er nog mooi uit ook.

bizarre-gender-reveal-taarten

Weten we allemaal: op internet zie je de vreemdste dingen voorbijkomen. Zo ook dit lijstje met wel heel eh, bijzondere gender reveal-taarten.

Wij zouden ze niet één, twee, drie kiezen, maar ach: over smaak valt niet te twisten...

 

Behoorlijk dubbelzinnig.

 

Aansnijden? Zou niet durven.

 

Ah, oké. Dat het maar duidelijk is...

 

Ook niet erg smaakvol.

 

Lees ook
Dit zijn de meest gekozen babynamen van 2017 >

 

Want een baby heeft al een snor, natuurlijk.

 

Frank, bedankt hè!

 

Dat is de vraag...

 

En hier vind je vast ook wat van...

Bron: someecards.com

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >