kind-niet-goed-ziet

Uit onderzoek* blijkt dat één op de drie kinderen van wie de ogen zijn getest, een oogafwijking heeft. Maar hoe kom je er op het eerste gezicht achter of jouw kind slecht ziet? Check deze (onverwachte) tekenen.

1. Dyslectisch?!

Bij slecht zicht gaat het er bij een kind niet alleen om of-ie schérp ziet, het gaat ook om de verwerking in de hersenen. Zo wordt er soms gedacht dat een kind dyslectisch is (haalt de letters 'p' en 'q', 'd' en 'b' door elkaar), terwijl het in werkelijkheid slecht ziet. 

 

2. Warboel

Kinderen met slecht zicht hebben vaak moeite met het verwerken van beeld dichtbij, omdat er een instabiel beeld ontstaat. Zo kan het lijken of cijfers en plaatjes van plaats of vorm veranderen, dit kan nogal verwarrend zijn. Vaak wordt dit te snel afgedaan als concentratieprobleem, terwijl tijdens een bezoek aan een optometrist misschien wel iets anders blijkt.

 

3. Opvallend schuin

Merk je dat jouw kind bij het lezen of tekenen z'n hoofd opvallend schuin houdt of beweegt-ie veel? Ook dit zou kunnen duiden op slecht zicht. Kinderen proberen op deze manier het beeld in hun hoofd scherp te krijgen. 

 

4. Binnen de lijntjes

De samenwerking tussen (goed werkende) ogen en handen is belangrijk voor de coördinatie. Zo merk je bij kinderen die slecht zien vaak dat ze een onregelmatig handschrift hebben en moeite hebben met kleuren binnen de lijntjes. 

 

5. Evenwicht

Ook met het schatten van afstand (in het verkeer of tijdens balspellen) en het bewaren van evenwicht kunnen slechtziende kinderen moeite hebben. Hoe dit komt? Bij een goed samenspel tussen het linker- en rechteroog kun je diepte zien: er wordt een driedimensionaal beeld gevormd dat ook het evenwichtsorgaan prikkelt. Het kind leert hierbij ook veraf en dichtbij te kijken, iets wat niet wordt gestimuleerd bij tweedimensionale beelden (zoals bijvoorbeeld de televisie en computer).

 

6. Hoofdpijn

Kinderen die slecht zien hebben na school vaak last van hoofdpijn en zijn moe. Dit komt omdat ze de hele dag door knijpen met hun ogen en veel knipperen. Ook kunnen ze branderige ogen krijgen of last hebben van fel licht.  

 

Wil je weten of jouw kind wel goed ziet? Doe dan een oogmeting bij de optometrist van Pearle Opticiens

 

* Onderzoek van Pearle Opticiens in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland.

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >