Getest door de redactie: dít zijn de beste foodprocessors van 2021

18.11.2021 16:21
beste foodprocessors 2021

Babyhapjes, pastasauzen of soep: met een fijne foodprocessor ben je in een mum van tijd klaar. Extra handig met een baby of een klein kind, dus. Maar wat zijn nu de beste foodprocessors? Kek Mama en Ouders van Nu testten een paar exemplaren en dit is het resultaat. 

Een handig overzicht. 

 

Waarom is een foodprocessor zo handig? 

Een foodprocessor neemt een hoop werk uit handen, want hij hakt, snijdt, maalt of pureert groenten en fruit razendsnel. De functies verschillen nogal per foodprocessor. De een is heel simpel, terwijl de ander ook kan stomen of opwarmen. Ben je regelmatig in de keuken te vinden om in één keer een hoop gerechten voor te bereiden? Of schotel je je kind graag een vers hapje voor? Dan is een foodprocessor een handige uitkomst. Pastasauzen, soepen of smoothies: je kunt het zo gek niet bedenken of een foodprocessor maakt het voor je. Voor alleen snijden of pureren is een staafmixer of hakmolen ook voldoende. Met een foodprocessor heb je het volledige pakket: hakken, snijden, raspen, mengen en pureren. Meestal krijg je er ook accessoires bij, zoals rasp- en snijschijven. Soms ook een deegkneder of een stoomfunctie. 

 

Waar moet je op letten bij het kopen van een foodprocessor? 

We zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij:

 

Gebruiksgemak
Stel jezelf een paar vragen: waar wil je de foodprocessor voor gebruiken? Hoe vaak heb je ‘m nodig? En welke functies heeft hij nodig? Er is altijd wel een exemplaar te vinden dat voldoet aan je wensen.

Uiterlijk
Je zou denken dat het uiterlijk van een foodprocessor niet zo belangrijk is, maar als-ie elke dag op het aanrecht staat, praat je wel anders. Heb je niet zoveel ruimte? Dan is een klein apparaat misschien handiger. 

Schoonmaken
Goed om te weten: soms kunnen niet alle onderdelen van een apparaat in de vaatwasser. En alles met de hand afwassen, kan best een gedoe zijn. Even checken of hij vaatwasser-proof is, dus. 

BPA-vrij
Bisphenol A (BPA) is een chemische stof die gebruikt wordt voor de productie van polycarbonaat, een soort plastic. Het is pas schadelijk als het wordt verhit en je het binnenkrijgt via voeding. Baby’s en kinderen zijn daar nog gevoeliger voor. Kies daarom voor een foodprocessor die 100% BPA-vrij is.  

Prijs
De prijzen van foodprocessors lopen nogal uiteen. Wil je een apparaat met alles erop en eraan? Dan ben je meestal wat meer geld kwijt. Een simpele foodprocessor is wat goedkoper. Ga voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. 

 

De beste foodprocessors van 2021

Kek Mama en Ouders van Nu testten zes foodprocessors voor je, elk met andere functies. Deze zes foodprocessors zijn getest:

 

En de winnaar is…

De Philips Avent steekt er bovenuit, maar het scheelt nauwelijks met de Alecto 5-in-1. De foodprocessor van Philip scoort vooral op gebruiksvriendelijkheid. ‘Sinds z’n entree in huis ligt de vriezer vol groentehappen, sauzen en zelfs home-made aardbei- en perenijsjes’, aldus redacteur Marjolein, die alle foodprocessors een aantal weken testte. Andere pluspunten: fijn qua onderhoud, veilig apparaat en doet z’n werk terwijl jij druk bent met andere dingen. En niet geheel onbelangrijk: een grote hit bij Marjoleins dochter van 14 maanden. Op de Alecto 5-in-1 is ook niets aan te merken en de prijs-kwaliteitverhouding klopt helemaal. De Béaba Babycook Original is wat eenvoudiger, maar er is niets mis mee. Kijken we naar looks, dan wint de foodprocessor van KitchenAid. Een echte eyecatcher met veel luxe opties. Maar het is volgens Marjolein niet de eerste foodprocessor waar je aan denkt als je babyhapjes wilt maken. De NutriBullet en NutriBullet Baby eindigen onderaan de lijst en dat heeft er simpelweg mee te maken dat ze alleen kunnen blenden. Ga je op vakantie? Dan zijn deze apparaten wél handig. Hieronder lees je een uitgebreide review met plus- en minpunten van alle foodprocessors. 

 

Lees ook
Getest door de redactie: de beste babyfoons (zonder camera) van 2021 >

 

Philips Avent 4-in-1 gezonde babyvoedingmaker SCF885/01

‘De Philips Avent 4-in-1 is vriendelijk in gebruik. Verse puree en happen zijn zo gepureerd en eventueel gestoomd, glad en zonder klonten, en het apparaat is makkelijk schoon te maken.’ 

Een voorraad soep, babyhapjes of smoothies maken, is geen probleem: de inhoud van de kan is 1 liter. En terwijl het apparaat voor je aan de slag gaat, kun jij weer aan het werk (of éindelijk die koffie opdrinken). Als je een heldere pieptoon hoort, is de maaltijd klaar. Ook het verwarmen en garen van rauwe en bevroren ingrediënten is geen enkel probleem voor deze foodprocessor. Enige nadeel: als je het apparaat op het onderstel klikt, hoor je niet zo’n duidelijke klik waardoor je misschien denkt dat hij niet goed vast zit. Deze foodprocessor is een uitkomst voor de eerste hapjes van je kind. Maar ook later – als je baby wat grovere texturen eet – komt hij nog van pas. 

 

Ja, deze van Philips is wat voor mij

 

Alecto BFP-66 – 5-in-1 gezonde babyvoeding foodprocessor  

‘Dit apparaat doet wat hij moet doen. Veilig, makkelijk en daarom zeker ook een aanrader.’

De Alecto 5-in-1 heeft behoorlijk wat functies: naast stomen en malen kan hij ook flessen en speentjes steriliseren en voeding opwarmen. Voor die laatste twee functies zou Marjolein hem niet gebruiken, want daar doet-ie nogal lang over. Nog een minpuntje: de deksels glippen bij het open- en dichtdraaien snel uit je handen. Maar al met al is dit een enorm fijne foodprocessor. Compact, licht en ideaal om babyvoeding mee klaar te maken. En niet geheel onbelangrijk: hij is veilig. Ben je ‘m vergeten terwijl je de deur uit bent? Geen probleem, want hij gaat na een halfuur vanzelf uit.  

Bestel ‘m hier

 

Béaba Babycook Original

‘Een voedzaam hapje is in een handomdraai gemaakt. Ook de onderdelen zijn eenvoudig los te halen en schoon te maken.’

Staat gemak bovenaan je wensenlijst? Dan is de Béaba Babycook Original een fijne. Het kan eigenlijk niet misgaan, want het apparaat heeft één knop en twee standen: een voor pureren, een voor stomen. Klein puntje van kritiek: tijdens het stomen wordt de deksel erg heet. En het pureren van wortel gaat niet helemaal vlekkeloos (letterlijk). De mengkom verkleurt namelijk vrij snel. Maar dat maakt ‘m zeker niet minder goed. 

Doe mij deze foodprocessor maar

 

KitchenAid 5KFP0719 Foodprocessor

‘De KitchenAid 5KFP0719 ziet er indrukwekkend uit en is met alle bijgeleverde accessoires ontzettend veelzijdig.’

Raspen, snijden, hakken of deeg kneden: deze BPA-vrije foodprocessor doet alles (nouja, bijna alles) wat je vraagt. En hij is met een inhoud van 1,7 liter ook heerlijk ruim. Zoek je een apparaat dat alleen geschikt is voor babyhapjes? Dan is deze KitchenAid niet nodig. Maar als je voorlopig nog even met dezelfde foodprocessor vooruit wil, is dit een krachtige en luxe keukenhulp.

Deze KitchenAid staat prachtig in mijn keuken

 

NutriBullet 5-delig 600 watt

‘Maak er je smoothie mee na het sporten, blend een schaaltje diepvriesfruit als babyhap of gooi er (ongeschilde) groente in om razendsnel een saus of soep voor te bereiden.’

Ook weleens makkelijk: een foodprocessor zonder toeters en bellen. Druk even op de bovenkant en hup, daar gaat-ie. Je kunt er alleen mee blenden, maar dat gaat wel heel krachtig en razendsnel. Hij is lekker compact en staat dus niet in de weg op het aanrecht. Met een inhoud van 0,7 liter is hij niet echt ruim, dus wil je een voorraad maken, dan ben je niet in één keer klaar. 

Dit lijkt me een fijne foodprocessor

 

NutriBullet Baby

‘Heb je meer gemaakt dan je kind direct gaat eten, dan kun je de rest in de bijgeleverde afsluitbare siliconenvormpjes gieten om in te vriezen.’

Van hetzelfde merk, maar dan helemaal kidsproof. De NutriBullet Baby bestaat uit ronde bewaarbakjes, siliconenvormpjes en twee kannen met gezichtjes erop. Extra handig: op de deksel van zo’n bewaarbakje zit een draaischijf zodat je precies kunt aangeven wanneer je het babyhapje hebt gemaakt. Het is een foodprocessor zonder poespas: je kunt er alleen mee blenden, niet opwarmen. 

Je bestelt de NutriBullet Baby hier

 

 

Waarom kun je ons vertrouwen?
De redacties van Kek Mama en Ouders van Nu bestaan voornamelijk uit moeders met kinderen van 0-16 jaar. Onze redacteuren weten daardoor als geen ander wat er speelt in het leven van een ouders. Wij weten wat belangrijk is voor ouders en snappen waar ouders blij van worden. Met die kennis en onze praktijkervaring testen we voor jou regelmatig producten waarvan wij denken dat je er echt iets aan hebt. We zijn geen deskundigen, maar hebben wel overal verstand van.

Hoe worden de producten geselecteerd?
De producten die we testen, selecteren we zelf – zonder tussenkomst van adverteerders. We worden regelmatig benaderd door merken met de vraag hun producten te testen. We beoordelen altijd zelf welke producten er wel en niet meegaan in de tests.

Disclaimer
Een positieve review-score kan niet worden gekocht. We testen geen producten in ruil voor geld en we sturen geleende producten altijd terug naar de leverancier of het persbureau. Je krijgt dus altijd eerlijke informatie. Als je besluit iets te kopen via links in onze artikelen, kan het zijn dat we hiermee een kleine commissie verdienen.

Hoe zit het met de awards?
De redacteuren van Kek Mama kunnen ervoor kiezen een getest product te belonen met een van onderstaande awards. Het is mogelijk dat een product meerdere awards toegewezen krijgt.


Dit product is een van de beste in zijn klasse, een echte aanrader. Er zijn geen minpunten en de prijs is in verhouding. Kortom: een uitstekend product dat je gerust kunt aanschaffen.

 

Dit product biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De koper krijgt veel waar voor zijn geld; het product werkt als beloofd. Wellicht vertoont het product wat minpunten, maar de prijs maakt dat goed.

 

Dit product heeft een innovatieve eigenschap die andere producten binnen die categorie niet hebben. Deze vernieuwing biedt de gebruiker veel waarde.

 

Met dit product mag je gezien worden. Vanwege het design is het een aanwinst voor je garderobe of interieur.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >