Zo krijg je deodorant vlekken uit kleding

14.04.2021 12:39
verliefd op de juf van kind verboden terrein Beeld: Getty Images

Niemand zit te wachten op zweetvlekken in je mooiste kledingstukken. Daarom spuiten of smeren we graag royaal met onze deodorantbus. Maar ook daar kan je vlekken door krijgen.

Overmatig zweten of overmatig transpireren. We hebben het er liever niet over. Het voelt wat gênant en persoonlijk. Maar veel vrouwen hebben er last van en gaan naarstig op zoek naar een goede deodorant. Een natuurlijke deodorant is hierbij favoriet. Maar dan... Je bent enthousiast aan het sprayen met je anti-transpirant deo en opeens verschijnt die gele vlek in je witte t-shirt. Gelukkig zijn er voor veel beauty problemen ook oplossingen. In een aantal simpele stappen ga jij die lelijke deodorant vlekken in je kleding te lijf.

Weg met die deodorant vlekken

Voor kleding gemaakt van wol, zijde of satijn volg je dezelfde stappen, maar was je het beste met de hand.

#1 Kiezen van het juiste wasmiddel. Voordat je te hard van stapel loopt: kies een wasmiddel dat past bij de textielsoort of kleur die je wilt wassen. Voor je witte shirt bestaat er een wasmiddel, maar ook je gekleurde kleding verdient een speciale wasbeurt. En stel dat je - met deodorant bespoten - kledingstuk heel delicaat is, bestaan ook daar goede producten voor.

#2 De deodorant vlek behandelen. Als je eenmaal het specifieke wasmiddel hebt gevonden, is het verwijderen van die deodorant vlekken appeltje-eitje. Doe een scheutje wasmiddel op de vlek en laat het 30 minuten intrekken.

#3 Je kledingstuk wassen. Laat die wasmachine maar draaien. Maar niet voordat je het waslabel hebt gecheckt. Laat je kledingstuk op de toegestane maximale temperatuur in de wasmachine draaien.

#4 Controleer of de vlek verdwenen is. Zet de droger nog niet gelijk op volle toeren, maar controleer eerst of de vlek er daadwerkelijk uit is. Is die lelijke vlek nog steeds zichtbaar? Herhaal het proces dan en/of koop een zure vlekkenverwijderaar. Deze redder in nood is te koop bij drogisterijen. Maar ook hierbij geldt: check het waslabel voordat je dit zure goedje op je kleding aanbrengt.

De vervangers van je wasmiddel

#1 Baking soda. Voor deze simpele hack heb je baking soda, water, een tandenborstel en wasmiddel nodig. De baking soda meng je met water zodat je een vaste substantie krijgt. Nu komt je oude tandenborstel om de hoek kijken. Hiermee smeer je het goedje op de vlek. Na 1 à 2 uur stop je je kledingstuk in de wasmachine of was je het met de hand. Klaar is Kees.

#2 Citroensap. Waar citroensap wel niet allemaal goed voor is. Easy does it bij deze tip: dep het sapje op de vlek. Met wat korreltjes zout geef je de vlek als het ware een scrub. Daarna gaat het de was in en je vlek is verdwenen.

#3 Babydoekjes. Je schoenen ermee poetsen, je make-up ermee afhalen en deodorant vlekken verwijderen. Babydoekjes zijn top. Met een vochtig babydoekje wrijf je stevig op de vlek en als je kledingstuk uit de was komt, is die vlek verleden tijd.