Zo voorkom je blaren door nieuwe schoenen

12.04.2000 20:26
Het is weer eens zo ver: je hebt blaren door nieuwe schoenen. Want hoewel je in de winkel die schoenen al enigszins voelde knellen, zouden ze vást en zeker gaan uitlopen tijdens het dragen. Het gevolg? Blaren op de voet, op je hak en op de voetzool.

Wij begrijpen maar al te goed dat je die prachtige schoenenvondst niet in de winkelrekken kon laten staan. Maar op een stel blaren onder je voeten zit je natuurlijk niet te wachten. Daarom zetten wij een aantal oplossingen voor je op een rij, om vanaf nu eenvoudig blaren op voeten te voorkomen. Zo kan jij ongestoord genieten van je nieuwe schoenen én een blaarvrij leven.

Zo voorkom je blaren in je nieuwe schoenen

#1 Trek je nieuwe schoenen aan met je dikste paar sokken en verwarm de plekken die knellen met een föhn. Deze plekken zorgen namelijk voor wrijving, waardoor er blaren ontstaan. Houd vervolgens de schoenen aan, totdat ze helemaal zijn afgekoeld. De warmte zorgt ervoor dat het materiaal op de knellende plekken uitzet, waardoor je nieuwe schoenen opeens als gegoten zitten.

#2 Geen föhn in huis? Probeer je nieuwe schoenen dan thuis goed in te lopen door ze ’s avonds een paar uur met je dikste sokken aan te trekken. Loop even wat vaker naar de keuken/wc/badkamer om ze extra op te rekken.

#3 Heb je een leuk paar enkellaarsjes van leer gescoord? Pak dan een dunne sok, maak deze wat vochtig en draag hem in je nieuwe leren schoenen. Terwijl de sokken in je schoenen opdrogen, zal het leer uitzetten door het vocht en vormt het zich mooi naar je voet. Houd de schoenen aan totdat de sokken volledig droog zijn. Vaarwel blaren.

#4 In de categorie ‘nooit gedacht’: smeer wat gel deodorant aan de binnenkant van je schoen op de plaatsen waar het schuurt. De deodorant voorkomt het ontstaan van blaren.

#5 Strik je schoenen goed vast. Oké, knellende schoenen die je voeten doen voelen als kerstrollade zitten we natuurlijk niet op te wachten. Maar tegelijkertijd zorgt een loszittende schoen juist voor meer wrijving en wrijving leidt tot blaren. Span je schoenen dus goed genoeg aan zodat ze niet knellen, maar ook niet te los zitten.

#6 Voorkomen is beter dan genezen. Preventief te werk gaan is dus de oplossing: oftewel kwistig in de weer met blarenpleisters en –sprays om directe wrijving te voorkomen. Plak en spuit het op de plaatsen waar de schoenen knellen en je de blaren verwacht. Misschien niet de goedkoopste optie, maar zeker wel doeltreffend