Zo kom je van die kriebelende trui af

14.04.2000 13:00
topstory mama over seks Jo-Anne jonge mannen daten Beeld: Shutterstock

We hebben een haat-liefde verhouding met wollen truien die o-zo mooi staan en heerlijk warm zitten, maar je continu blijven kriebelen. Heel erg zonde, daarom hebben wij een paar ultieme tips. Zo kun je die ene vervelende trui dus prima van de bovenste plank trekken.

Op het eerste oog behaaglijk, na even dragen niet meer. Kriebelende truien hebben de gave om ons tot waanzin te drijven. Weg doen dan maar? Liever niet. Wat je er tegen kunt doen? Een stuk meer dan je denkt. Er bestaat namelijk een heus stappenplan waarna jouw warme vriend zich heel wat beter zal gaan gedragen. Als in: nét zo warm, maar heel veel minder kriebelend. Daar worden wij blij van! Tover die wollen truien die stof liggen te happen in je kast dus maar weer tevoorschijn, want er is nog hoop. Of je kunt natuurlijk nog een paar mooie, nieuwe varianten erbij shoppen. Over geluksmomentjes gesproken. In zeven stappen is jouw trui voorgoed prikvrij.

Jouw trui kriebelvrij

#1 Meng wat koud water met een paar eetlepels witte azijn in een wasbak. Dompel de trui, binnenstebuiten, volledig onder in het badje. Laat hem 15 minuten weken en haal hem daarna uit het azijnwater. Knijp voorzichtig het water eruit. Spoel de trui eventueel nog een keer na als de azijnlucht je te heftig is.

#2 Haal je conditioner tevoorschijn. Leg de vochtige trui op een handdoek en masseer voorzichtig een laagje haarconditioner in de vezels van de trui. Zowel de voor-, als de achterkant. Op deze manier breng je als het ware een klein waxlaagje aan op de trui. Let er wel even op dat je niet per ongeluk de trui uitrekt als je dit doet. Je wilt namelijk niet eindigen met een wolletje dat opeens twee maten groter is dan het origineel.

#3 Laat de trui even weken. Laat de conditioner vervolgens 30 minuten zijn werk doen en spoel de trui daarna uit met koud water. Knijp ‘m voorzichtig uit zonder te wringen.

#4 Tijd om je trui te laten drogen. Dit doe je door ‘m plat op een schone handdoek te leggen of bovenop een droogrek.

#5 Inpakken maar. Is je trui helemaal droog? Vouw hem op en stop hem in een plastic zak, bij voorkeur eentje met een zip-sluiting.

#6 Hup de vriezer in. Leg de zak, inclusief trui, een nachtje in de vriezer. Hierdoor gaan de haartjes van de wollen vezels minder prikken.

#7 Vergeet niet je trui te ontdooien! Haal de volgende dag de zak uit de vriezer en laat je trui rustig ontdooien. Let op: doe dit terwijl je trui opgevouwen is. Als je hem te snel ‘ontvouwt', dan kunnen de vezels breken.

En tadá: een kriebelvrije trui! Supersimpel en superhandig. Heeft 't allemaal niet zo veel geholpen en prikt jouw trui er nog vrolijk op los? Misschien ben je dan wel (lichtelijk) allergisch voor dit warme materiaal. Dan kun je voortaan toch beter kiezen voor een behaaglijk omhulsel van een andere stof. Acryl bijvoorbeeld. Of katoen.