Vlekken uit leer krijgen? Zo doe je dat

08.04.2000 12:01
topstory mama over seks Jo-Anne jonge mannen daten Beeld: Shutterstock

Leren items zijn altijd in de mode. En als je er goed mee omgaat gaan ze ook nog eens jaren mee. Met onze tips hoef je voortaan niet meer te balen als je onvoorzichtig bent geweest met je glas rode wijn in de buurt van jouw nieuwe leren tas.

Vervelender kan bijna niet. Een vlek in één van jouw favoriete leren kledingstukken. Drama! Of toch niet? Gelukkig kun je vlekken in je leren kleding heel makkelijk voorkomen én genezen. Of je nou vlekken hebt in je leren jas, tas of broek: je gevlekte items worden weer schoon met onze tips.

Vlekken uit je leren kleding in 3.. 2.. 1..

#1 De watervlek. Regen kun je helaas niet in alle kledingstukken trotseren zonder dat het lelijker wordt. Vlekken van water komen vaak voor in leer en verwijder je makkelijker dan je denkt. Haal de zachte kant van een vochtige spons over de vlekken van naad tot naad. Zo verkleurt de rest van je leer ook iets, maar daar zie je uiteindelijk niets meer van. 

#2 De zoutvlek. Te veel op de gestrooide stoep gewandeld met je leren boots? Zoutvlekken verwijder je gemakkelijk door een mix van witte azijn en water. Gebruik drie delen witte azijn en één deel water. Dep het goedje vervolgens op de vlek en hij verdwijnt als sneeuw voor de zon.

#3 De vetvlek. De makkelijkste oplossing om vetvlekken uit leer te verwijderen is met bruiswater. Boen voorzichtig – met de nadruk op voorzichtig – over de vlek. Dit kan je ook gebruiken voor suède, maar dan moet je extra oppassen. Valt de vlek daarna nog op? Behandel het kledingstuk dan van naad tot naad met een vochtige doek. Ook kan je er wat babypoeder overheen strooien. Laat het poeder een nacht rusten en de volgende dag zal het vet in de poeder zijn ingetrokken.

#4 De vloeibare vlek. Gemorst met frisdrank, sap, wijn of sterke drank? Dep dan direct met keukenpapier en gedestilleerd water. Laat het daarna drogen. Lukt dit niet? Herhaal de behandeling, maar dan met alkalivrije zeep.

De allergrootste tip die we je kunnen meegeven is toch wel om je leren items bij aanschaf in te spuiten met een beschermende spray. Zo voorkom je dat vlekken in het leer trekken omdat er altijd een laagje omheen zit. Scheelt een hoop stress én kosten.