Onderhuidse pukkel: wat nu?

12.04.2000 13:53
topstory mama over seks Jo-Anne jonge mannen daten Beeld: Shutterstock

De ene ochtend word je wakker met een perzikhuidje, een dag later rol je onder je lakens vandaan met een absurd grote bobbel op je kin. Een onderhuidse pukkel! Hoe verlos je jezelf van dit mormel?

Al dagen wacht je totdat je deze knoeperd kunt uitknijpen. Maar helaas: een onderhuidse pukkel heeft geen wit of zwart hoofddeksel. En tot je grote verbazing kan ‘ie absurde proporties aannemen. Het rode ding loeit als een sirene en schreeuwt om bevrijd te worden. Zo doe je dat.

De naald is je hulpmiddel bij een pukkel!

Een hekel aan naalden? Nu niet meer. De frustratie van de onderhuidse puist zal het winnen van je angst. Laat een gaatje prikken op de plek waar de loeiende pukkel zich bevindt. Echte lefgozers willen dit misschien zelf proberen. Beter kun je dit klusje laten klaren door een dermatoloog of schoonheidsspecialist. Hierdoor zal de pus als een enthousiaste waterval naar buiten stromen. In no time is de zwelling verdwenen en ben je weer herenigd met je perzikhuid. Het is belangrijk om dit te (laten) doen voordat de pukkel zelf als een vulkaan uitbarst, want anders kun je er littekens aan overhouden. Een goede huidverzorging helpt natuurlijk ook bij het voorkomen van pukkels. Denk hierbij aan een toner, een masker en goede reinigingsmelk.

Vaarwel kroket

Friet speciaal en krokante kroketten kun je voortaan beter laten staan. En ook als je na een zoveelste beschonken avond langs de Mac wil: doe het niet. Als je vaak vette happen eet, vergroot je de kans op pukkels enorm. Bijt je nu gretig in een dikke chocoladereep karamel zeezout? Ook suiker levert onderhuidse pukkels op. Natuurlijk wil je jezelf niet al dit lekkers ontzeggen. Dat hoeft ook niet. Alleen: veelvuldig snacken zal je geen poezelig huidje opleveren.

Roken

Met de nieuwe sigarettenpakjes word je al flink op de kast gejaagd. Door al die dodelijke teksten en afzichtelijke foto’s ben je misschien al wat minder enthousiast nicotine wolkjes aan het blazen. Dat je van roken diepe groeven en een dunne huid krijgt, wist je waarschijnlijk al. Daarnaast komt ook acne sneller om de hoek kijken. Druk dus snel die peuk uit en lach jezelf toe in de spiegel, met een puist-vrij gezicht.