De beste tips tegen statische kleding

15.04.2000 12:33
topstory mama over seks Jo-Anne jonge mannen daten Beeld: Shutterstock

Heb jij de verwarming nu ook op de hoogste stand staan? Misschien is het toch een idee om de radiator even uit te zetten. Waarom? Omdat de warmte zorgt voor een droge lucht en hierdoor wordt, jawel, je kleding statisch. 

Ken je dat? Wil je net de auto instappen krijg je een flinke schok als je de deur open trekt. Of vliegt je haar ook opeens in de lucht omdat je net een statische trui over je hoofd hebt getorkken? Op de een of andere manier heb je hier meer last van in de winter dan in de zomer. Hoe dat komt, vraag je? Hoe droger de lucht, hoe statischer je kleding wordt. En daar draagt jouw grote vriend de verwarming, absoluut aan bij. Maar ja, hoe kom je er dan gemakkelijk van af? WIj geven je acht tips waar je zo mee uit de voeten kunt. Schrijf je mee?  

8 tips tegen statische kleding

#1 Investeer in leren schoenen. Goed nieuws als je nog op zoek was naar een reden – of excuus – om een nieuw paar schoenen aan te schaffen. Leren laarzen voorkomen dat er elektrische lading opbouwt, waardoor je geen last meer hebt van schokken. 

#2 Hallo fijne wasverzachter. Een wasverzachter ruikt niet alleen heerlijk, maar is ook goed tegen statische kleding. Is je kleding al schoon, maar nog steeds statisch? Doe dan een klein beetje wasverzachter in een plantenspuit en spuit dit gemixt met water op je kleding. 

#3 Metalen kledinghanger. Een metalen voorwerp is een goede manier om de elektrische lading weg te halen. Kies daarom voor een kledinghanger van metaal. Dag statische coupe!

#4 Leg een statisch keldingstuk even in de vriezer. Ja, het staat er echt. Mocht je nog tijd over hebben in de ochtend? Leg dan de boosdoener even in je vriezer. Een half uurtje is hierbij lang genoeg. Laat de stof wel eerst op kamertemperatuur komen als je ‘m eruit haalt. 

#5 Hydrateer je huid. Sowieso een goede tip, want je huid kan altijd wel wat vocht gebruiken. Maar wist je dat smeren met een crème er ook voor zorgt dat er minder stof aan je blijft kleven waardoor je minder snel statisch wordt? 

#6 Haal je haarlak uit de kast. Een alternatief voor wasverzachter is haarlak. Draai het statische kledingstuk binnenstebuiten en spray aan de binnenkant een klein beetje. Wel van een afstandje om vlekken te voorkomen. 

#7 Verstop een veiligheidsspeld. Heb je geen metalen kledinghanger? Dan kun je ook gewoon een veiligheidsspeld gebruiken. Stop ‘m in je zak, want zo voorkom je ongewenste schokken. Makkelijker kan bijna niet. 

#8 Kies voor natuurlijke materialen. Natuurlijke materialen zijn altijd een goede keuze. Zo draag je bij aan een duurzamere modewereld én heb je minder last van statische kleding. Materialen als katoen en linnen gaan schokken namelijk juíst tegen. En is dat niet precies wat je nodig hebt?