De beste tips om zijde te wassen

13.04.2000 11:39
topstory mama over seks Jo-Anne jonge mannen daten Beeld: Shutterstock

Zijde: een stof die net zo rijkelijk is als fluweel, maar dan net even anders. Hoe mooi deze stof ook is, des te vervelender het is om te wassen. Je moet het namelijk echt met de hand wassen. Laat de moed niet gelijk in de schoenen zakken, want wij geven de beste tips om je zijden kledingstuk een speciale wasbehandeling te geven.

Toegegeven: het is een stof met gebruiksaanwijzing. Maar als je deze gebruiksaanwijzing eenmaal begrijpt, gris je jouw item vast veel vaker uit je kast. Het is slim om je kledingstuk niet direct op de huid te dragen (doe er een shirtje onder), want zweetvlekken komen niet ten goede aan je zijden jurk, blouse of shirt. Je item wil je natuurlijk met liefde behandelen, dus onthoud deze tips als je gaat wassen. Waarschuwing: zijde wassen is niet voor ongeduldige mensen, het vergt liefde, tijd en aandacht. Maar hé, dan heb je ook wat.

Zijde wassen: aan de slag met handwas

#1 Bijna altijd met de hand. Hoe makkelijk het ook is om je kleding in de wasmachine te gooien, doe het niet met zijde. Deze luxe stof heeft extra zorg nodig, dus maak een badje met lauwwarm water en gebruik een speciaal zijdewasmiddel. Soms kun je het wél in de wasmachine doen. Let dan goed op de wasvoorschriften.

#2 Gooi niet alles op een hoop. Wie doet het niet: alle kleding bij elkaar gooien tijdens het wassen. Bij deze stof moet je dit niet doen. Was ieder kledingstuk los van elkaar, want het ene item is het andere niet.

#3 Wassen op een natuurlijke manier. Ontvlekker, wasverzachter of bleekmiddel: het zijn vijanden van deze stof. Vergeet allerlei geur- of kleurmiddelen en was op een zo natuurlijk mogelijke manier. Begin met lauwwarm water en eindig met koud water voor het mooiste resultaat.

#4 Eerste hulp bij vlekken in zijde. Oh, wat een paniek als er een vlek in je favoriete jurk, blouse of ander geliefd kledingstuk zit. Want hoe moet je een zijden sjaal of zijden blouse wassen met een grote vlek erin? Ga vooral niet boenen, maar dep de vlek droog. Hoe voorkom je een vlek in een zijden stof? Vermijd alcohol en deodorant. Hoe je dat doet? Nou, gewoon door je jurk of blouse thuis te laten tijdens een feestje of spannende date.

#5 Droog de stof voorzichtig. Wring de stof nooit uit, want dit beschadigt de vezels. Hoe laat je het dan wel drogen? Knijp je kledingstuk voorzichtig uit zodat het niet meer kletsnat is en rol het vervolgens in een droge handdoek. Na een aantal minuten laat je het aan een kledinghanger drogen (zeg maar dag tegen kreukels!). Een zuurstofrijke ruimte is hierbij een must, dus op warme dagen hang je het aan de waslijn buiten.

#6 Strijken van zijde. Haal je kledingstuk van de hanger als het nagenoeg droog is. De kreukels die makkelijk kunnen verschijnen, verdwijnen als sneeuw voor de zon als je het item half nat strijkt. Als je item toch al droog is, kun je er een natte doek overheen leggen. Spuit je kleding in ieder geval niet nat, want zo ontstaan vlekken en dat wil je niet.