Zo ga je goedkoop op vakantie met kinderen

28.02.2019 14:31
goedkoop vakantie met kinderen Beeld: Pixabay

Je wilt lekker op vakantie met je gezin, maar moet wel letten op je portemonnee. Ga gewoon goedkoop op vakantie met kinderen: keuze genoeg en minstens zo leuk. Hierbij een paar tips.

1. Kies een goedkope bestemming

Je hoeft echt niet naar de Malediven om het kinderen naar hun zin te maken. Je maakt ze vast net zo blij met een vakantie naar bijvoorbeeld Duitsland of België. En dat zijn juist landen waar je goedkoop op vakantie kunt gaan met kinderen. Voor zongarantie (in de zomer) zijn Kroatië, Slovenië of Macedonië goede opties. Hier is het leven nog tamelijk goedkoop, dus zo kunnen jullie fijn uiteten. Staar je niet blind op een vakantie naar landen als Spanje of Frankrijk, want doordat deze zóveel toeristen ontvangen, vragen ze vaak de hoofdprijs. 
 

2. Vermijd het hoogseizoen

We weten dat dit met schoolgaande kinderen niet zo makkelijk gaat, maar ook dan zijn er nog opties om het goedkoop aan te pakken. Door meteen weg te gaan als de vakantie in jullie regio vroeg valt, bijvoorbeeld. Als hij laat valt, ga dan ook laat – kan tot wel honderden euro’s schelen.
 

3. Ga voor een goedkopere accommodatie

Een vijfsterrenhotel is (logisch) veel duurder is dan een hutje op de hei, maar je hebt ook goeie middenwegen. Op vakantieparken zijn de stacaravans meestal simpel, maar wel comfortabel. Of kies voor privé-accommodaties via Airbnb. Zo hebben jullie (in tegenstelling tot een kleine hotelkamer) zeeën van ruimte, betaal je stukken minder én heel belangrijk: in de woningen zit alles wat je als gezin nodig hebt.
 

Lees ook
5x leuke vakantieparken in Nederland >

 

4. Last Minute of vroegboeken?

Alleen als je écht op het laatste moment wilt beslissen waar jullie naartoe gaan (kan met kinderen een kriem zijn) is een last minute aantrekkelijk. Het blijkt namelijk dat vroeg boeken vaak net zo goedkoop, of soms zelfs goedkoper is. Hoe dit komt? Half Nederland kiest voor een last minute en ja, is de vraag groot, dan schieten de prijzen omhoog. Wanneer je goedkoop op vakantie met kinderen wil gaan is vroegboeken je beste optie.
 

5. Google ‘budgetvakantie’

Geen zin om alles helemaal zelf uit te pluizen? Verschillende reisorganisaties bieden compleet georganiseerde budgetvakanties aan. Misschien niet heel creatief, maar wel lekker makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is Google erom vragen. De zoekmachine doet de rest.

 

6. Kies voor all inclusive

Elke avond uit eten gaan kan flink in de papieren lopen. Kies daarom voor een all inclusive vakantie: ontbijt, lunch én diner betaal je vooraf, dus je weet wat je kwijt bent. Extra handig: in de meeste hotels gaat het om buffetten, dus je kind kan prima opscheppen wat hij lekker vindt. Veel reisorganisaties bieden ook all inclusive vakanties aan inclusief excursies. Let daarop bij het boeken, want ook zo ben je vaak goedkoper uit dan wanneer je een excursie ter plekke bijboekt.

 

7. Kook zelf

Tja, simpel maar waar. Boek een leuk appartement met goede kookgelegenheid en ga zelf kokkerellen. Scheelt je een hoop euro’s. Check wel of de keuken minstens twee kookpitten heeft, anders is het een hele klus om wat lekkers klaar te maken. Maar hou het de meeste avonden lekker simpel: knakworstjes op brood of een soepje gaat er ongetwijfeld prima in. Gezond eten kan thuis wel weer.

 

8. Blijf in Nederland

Je hoeft heus niet per se naar het buitenland om een leuke vakantie te hebben. Met een mooie zomer is het ook heerlijk vertoeven in eigen land. Prop de auto vol, rijd maximaal twee uurtjes (extra fijn voor je kroost op de achterbank) en sla je tent op op een leuke camping. Tip: kies voor een regio waar je niet zo snel komt, bijvoorbeeld één van de Waddeneilanden. Dan geniet je én van de zon en het zwembad of strand, én je kan er een dagje op uit en een nieuwe omgeving ontdekken. 

 

9. Huur een villa

Klinkt duur, maar dat hoeft het niet te zijn. Ga met een grote groep op vakantie, bijvoorbeeld je (schoon)familie, en huur een villa waar je met z’n allen kunt logeren. Zodra iedereen meebetaalt, bespaar je heel wat. De badkamer zul je waarschijnlijk moeten delen, maar hé, er zijn ergere dingen.
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >