Tuinieren met kinderen: 5 tips voor een mooie (en vruchtbare) moestuin

14.04.2020 10:02
tips_moestuin

Omdat kinderen toch al graag in de modder wroeten (en omdat de zon zich eindelijk laat zien) is een moestuin deze zomer ideaal. Gezond, leerzaam en jullie plukken de groenten na afloop gewoon uit eigen tuin.

Althans, als de boel goed verzorgd wordt. Daarom: vijf handige tips.

 

Kies een geschikte plaats

Het beste is om in de tuin een hoekje vrij te maken dat in ieder geval tussen 10.00 en 16.00 uur in de zon ligt. Zo krijgen de zaadjes genoeg licht om te groeien. Heb je geen zonnige plek in de tuin? Dan kun je de potten of kweektafel (als ze niet in vaste grond staan) regelmatig verplaatsen. 

 

Welke groenten?

Wees selectief in het kiezen van je groenten of fruit. Het is natuurlijk leuk om een complete jungle te zaaien, maar bijna alle planten hebben een andere verzorging nodig. Heb je weinig ervaring met tuinieren, focus je dan eerst op een paar soorten. Bijvoorbeeld radijs, pompoen, sla en tuinbonen. Ook tuinkers is makkelijk en snel: vooral leuk voor kinderen, dus. 

 

Ga voor een vruchtbare grond

Bedek altijd eerst de bodem met hydrokorrels, want die zorgen ervoor dat het water kan worden afgevoerd. Dan een beetje potgrond. Het liefst met grove delen, dan wordt de grond ‘luchtig’ en kunnen groenten makkelijker groeien. Strooi vervolgens een laagje van ongeveer centimeter potgrond over je moestuin. Hierin zit genoeg voeding voor zo’n honderd dagen. Daarna kunnen de kruiden erin gezet worden en kan de boel gaan groeien.

 

Lees ook
Waarom buitenspelen zo goed is voor kinderen (en hoe je het kunt stimuleren) >

 

Water geven

Probeer de planten niet te veel water te geven, dan ontstaan er schimmels. Maar laat ze ook niet uitdrogen. Je kunt dit het beste controleren door af en toe met je vinger te voelen. Is de grond droog of hangt de plant slap? Geef je planten dan ’s avonds water en geef liever veel tegelijk dan telkens kleine beetjes. Goed om te weten: sla, radijs en spinazie kunnen niet goed tegen droogte.

 

Goed onderhouden

Klinkt logisch, maar zorg ervoor dat de tuin goed wordt onderhouden: haal op tijd onkruid weg, let op dode bladeren en gebruik eventueel moestuinvoeding. Tip van grootmoeder: weer slakken met koffiedrab.

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >