Beeld: Sara van Gorp
Beeld: Sara van Gorp

Hoofdredacteur Sara stapt met haar mannen op de Stena Line ferry waar de kinderen zelf ijs mogen scheppen en pa en ma pimpelen in de cocktailbar.

Ko (7) maakt me een paar weken voor vertrek om zes uur ’s ochtends wakker. Op doordringende fluistertoon: “Mam, wanneer gaan we met de ferry?” Ik, in halfslaap: “Eh, dat weet ik nog niet precies, hoezo?” Ko: “Nou, dan kan ik me vast verheugen!” We wonen vlakbij het Amsterdamse IJ waar enorm indrukwekkende schepen liggen. Toeristen staan bij hun hut te zwaaien als we langsfietsen. Die zotte Hollandse moeders met kinderen voor- en achterop plus uitpuilende fietstassen. Ik hoor het ze denken terwijl wij fantaseren over slapen op zo’n schip. 

 

Ik wil dat ook-stress

En nu gaan we dan eindelijk. Maar eerst karren we naar de Duitse havenstad Kiel waar we, compleet met auto, de ferry gaan nemen naar het  Zweedse Göteborg. Voor onderweg heb ik voor elk een paar identieke mini-cadeautjes. Al zit er ruim vier jaar tussen Ko en Toon, ik heb intussen geleerd dat ik ze wegens ‘ik wil dat oooook-stress’ maar beter allebei hetzelfde opdraaibeestje, dinovingerpopje en raketpen kan geven. Dat een pen niet het allerbeste cadeau is voor een tweejarige – het dak van de auto is nu beklad, Toon was inderdaad al opvallend stil achterin – is een tweede.

 


 

Lees ook
8x geweldige uitjes in Zweden >

 

Vergapen aan gigantische ferry

Bij aankomst vergapen we ons aan de gigantische ferry. Twaalfhonderd passagiers passen erin. En dan zijn er nog twee restaurants, een supermarkt, een bar en een megazonnedek. “Mam, hier kun je zo verdwalen”, roept Ko terwijl we door de gangen struinen op weg naar onze hut. Ko en Toon stormen binnen, klooien met het stapelbedtrappetje en verstoppen zich in de badkamer. En dan richting restaurant. Daar heeft Ko het als groot buffetliefhebber ook al weken over, hij blijft heen en weer lopen van tafel naar buffet. Toon rolt intussen over de vloer. Ik mijmer wat over Franse kinderen die een viergangendiner zonder morren keurig uitzitten. Onze jongetjes duwen en trekken intussen gierend van de lach aan elkaar. Totdat Ko ontdekt dat hij zelf ijsjes kan scheppen. Toon krijgt er ook een van hem en… rust.

 


Love Boat-gevoel

Met uitzicht op het water overvalt me ineens het Love Boat-gevoel. We komen toevallig een collega tegen die een paar keer per jaar met het complete gezin deze overtocht maakt vanwege een huisje in Zweden. Zijn tip: boek een suite op de elfde verdieping. Prachtige hutten met jacuzzi, ramen van vloer tot plafond en als je wil zelfs een rond bed. Hoe Love Boat wil je het hebben.

 


 

Zweedse equivalent van de vogeltjes dans

Ko en Toon draven richting speelhoek, Mark en ik zitten er in fijne fauteuils bij. Tot alle kinderen worden uitgenodigd voor de disco. Nou heb ik van huis uit een frisse afkeer van elke vorm van animatie meegekregen, maar ik probeer zo min mogelijk mijn voor- en afkeuren op de jongens over te dragen, dat moeten ze lekker zelf uitzoeken. En dus moedig ik ze aan als ze enthousiast achter een aardige Zweed aanrennen richting podium. Toon stort zich vol overgave tussen alle grote kinderen. Hij tolt rond op het Zweedse equivalent van de vogeltjes dans terwijl Ko stiekem oplet dat z’n broertje niet onder de voet wordt gelopen. Mark en ik doen nog een koffie en genieten van het zicht op onze hooligans.

 

 

Lees ook
Vlog Sara: op de Stena Line ferry naar Zweden >


Wat een luxe

Na een uur zijn ze volledig verhit en gaan ze onder licht protest mee naar de hut. Maar hé, bedtijd is bedtijd en Mark en ik hadden nog een avondprogramma in  gedachten. Namelijk: klinken met cocktails in de ferrybar. We hebben er  speciaal onze babyfoon voor afgestoft. Maar eerst het avondritueel in de gezellige hut. Stoeien op het ‘grote’ bed (1,20 meter, ook leuk, weer eens samen in zo’n twijfelaar), tandenpoetsen, voorlezen en zachtjes zingen. Als Ko en Toon liggen te ronken, vertrekken we naar beneden. Wat een luxe, op stap zonder oppas. We grinniken als we de enthousiaste kinderdisco-Zweed ABBA horen zingen. 

 


 

Magisch is het

’s Ochtends blijven Ko en Toon uit het raam turen. Magisch is het, water zo ver als je kunt kijken. Ik verbaas me over de briljante douche, man, wat is die lekker. Na het fijne ontbijtbuffet leven de jongetjes zich uit op de race-automaten. Daarna zijn ze niet weg te slaan bij de speelhoek. Er worden instant vrienden gemaakt. Mark kan Ko nog net oppikken voordat hij met z’n kompanen over het héle schip verstoppertje gaat spelen. Die hadden we dan voorlopig niet teruggevonden. Ik geniet intussen op het dek van de zonnige aankomst in Göteborg. Havens, ik hou ervan. Grandioze kranen, containers en een prachtbrug waar we onderdoor varen.  Als ik de jongetjes ophaal bij de speelhoek om te vertrekken, zijn ze er niet weg te krijgen. Ko is bokkig: “Ik wil m’n ferry-vrienden niet missen.” Ik weet ’m ermee te troosten dat we na onze vakantie weer teruggaan met de ferry en nieuwe vrienden maken. Wij gaan eerst genieten van de mooie weidsheid van Zweden en verheugen ons vast op de terugreis. En als we nog een keer gaan, doen we een hut met jacuzzi. 

 

Kek Mama mag je 10% korting op het fijne autopakket Kiel-Göteborg geven. Boeken kan t/m 30 mei voor reizen t/m 31 dec 2017. Kijk op www.stenaline.nl/kekmama

7x waterspelletjes kinderen
Beeld: Unsplash

Lege frisdrankflessen, een zakje ballonnen en wat plastic bekertjes: met deze 7 waterspelletjes voor kinderen kan de pret beginnen (en leun jij - op veilige afstand - lekker achterover in je tuinstoel).

Op een rij

Geef je kinderen en hun vriendjes een plastic bekertje en zet ze in een rij achter elkaar. De eerste giet een bekertje met water over zijn hoofd leeg (zonder achterom te kijken!) en het kind daarachter moet het water opvangen. Hoeveel blijft er over voor de laatste in de rij?

 

Speelgoedauto

Trek twee lijnen in je tuin of op straat: de start en finish. Zet op de eerste een paar speelgoedautootjes neer en geef je kinderen een waterpistool. Drie, twee, een… en spuiten maar. Wie als eerste zijn autootje over de finish krijgt, is de winnaar. Handig: zet een grote emmer water neer zodat de waterpistolen bijgevuld kunnen worden.
 

Lees ook
6x de leukste uitjes als je kind een echte waterrat is >


Flessenvoetbal

Niets leuker dan een potje ballen: laat de kinderen in een cirkel of tegenover elkaar staan met voor hun voeten een met water gevulde plastic fles. Met een voetbal moeten ze proberen elkaars fles om te gooien terwijl ze die van zichzelf beschermen. Enne… laat de doppen achterwege, maar dat had je natuurlijk wel begrepen.Bowlen

Leuke variant op het voetbal: maak je eigen bowlingbaan door de met water gevulde flessen in een driehoek bij elkaar te zetten. De kinderen gooien of rollen de bal over de baan: wie scoort als eerste een strike?

 

Waterballonnen

Een gouwe ouwe: vul enkele ballonnen met water en span een lijn in de tuin. Hang de ballonnen goed vast en laat de kinderen de ballonnen om de beurt kapotslaan met een stok. Pret gegarandeerd. Nog leuker: met een waterpistool van een afstandje goed mikken tot de ballonnen knappen.

 

Restaurant

Verdeel de kinderen in twee teams: de obers en de restaurantgasten. Zet een paar stoelen en hoge obstakels neer als hindernissen en laat de obers met een dienblad met bekertjes water het parcours afleggen. Een lastige klus, want de gasten gooien ondertussen natte sponzen naar ze toe. De bekertjes verdwijnen aan het einde van het parcours in een lege emmer. Draai de rollen halverwege om: hebben de obers of gasten het meeste water overgebracht?

 

Glijbaan

Wat is er leuker dan je eigen waterglijbaan in de achtertuin? Leg een stuk zeil in het gras, sproei ‘m nat met water en gebruik wat zeep om het zeil glad te maken. De kinderen nemen een aanloopje en glijden maar! Let er wel op dat de baan goed nat blijft, dus zet één van de kinderen ernaast met de tuinslang (kun je zelf lekker blijven zonnen).
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gamehallen kinderen
Beeld: Pexels

Gamehallen hadden voorheen niet het allerbeste imago (troosteloos, om een voorbeeld te noemen). Maar deze arcadehallen zijn écht heel leuk voor je kinderen - en stiekem ook voor jezelf.

1. Gamestate

In: Utrecht (maar er zit er ook eentje in Rotterdam en Kerkrade)

Vorig jaar werd-ie met veel bombarie in Utrecht geopend: Gamestate, de grootste gamehal van de Benelux, jawel! In deze retro gamehal spelen je kinderen (en jij) old school spelletjes als Mario Kart, Pacman en Donky Kong. Maar ook moderne games als Angry Bird en Candy Crush ontbreken niet. Deze arcadehal is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, die aan het eind van de dag ook nog eens een leuk prijsje mogen uitzoeken.

 


2. Funhouse

Kermisfananten kunnen hier hun hartje ophalen. Er zijn tal van attracties die je van de jaarlijkse kermis kent: ballen schieten, schuifautomaten en een draaimolen. Allemaal leuk en aardig, maar de videospellen mogen er ook zijn. Autoracen, dansen, schieten: alles kan. Net als rammen op de flipperkast - dat is zoiets als fietsen, je verleert het nooit.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

3. Bonami

In: Zwolle

Wil je naast lol maken en spelletjes spelen je kinderen iets van historisch besef bijbrengen? Dan vind je de perfecte combi in het Bonami Spelcomputer Museum. De museumcollectie telt computers in alle soorten en maten en begint in het jaar kruik (nou ja…) met floppy’s en de eerste pc. In de Arcadehal staan zo'n vijftig arcadekasten en flipperkasten. Leuk: met een groot deel van alle tentoongestelde items kan gewoon gespeeld worden. Van spelen op de eerste pong-computers tot de nieuwste snufjes: je vindt het hier.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Dit zijn de leukste sprookjesparken in Nederland >

 

4. The Game Box

In: Almere

Klassiek meets modern in deze Flevolandse gamehal. Je kunt ouderwets een knuffel winnen voor je geliefde (of laten winnen) door loeihard op een boksbal te meppen. Je kids kunnen met simulatoren voor dinosaurussen vluchten in de wereld van Jurassic Park. Jullie kunnen weddenschappen afsluiten wie het snelste is in een autorace en samen dansen  met Dance Dance Revolution. Door te gamen verdienen jullie tickets, waarmee je prijzen kunt uitkiezen. Mop mop, gas d’r op!

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

5. Funland

In: Scheveningen

Zin in actie na een dagje strandhangen? Of laat het Hollandse weer jullie in de steek? Op de Scheveningse boulevard zit een van de bekendste gamehallen van Nederland: Funland. Je kinderen kunnen helemaal losgaan op nostalgische kermisattracties én de nieuwste arcade games. Airhockey, de Hoover of de DDR Dance Machine (dit is blijkbaar een rage uit Japan, niet het voormalige Oost-Duitsland): vervelen doen jullie je er geen moment, beloofd.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >