Beeld: Sara van Gorp
Beeld: Sara van Gorp

Hoofdredacteur Sara stapt met haar mannen op de Stena Line ferry waar de kinderen zelf ijs mogen scheppen en pa en ma pimpelen in de cocktailbar.

Ko (7) maakt me een paar weken voor vertrek om zes uur ’s ochtends wakker. Op doordringende fluistertoon: “Mam, wanneer gaan we met de ferry?” Ik, in halfslaap: “Eh, dat weet ik nog niet precies, hoezo?” Ko: “Nou, dan kan ik me vast verheugen!” We wonen vlakbij het Amsterdamse IJ waar enorm indrukwekkende schepen liggen. Toeristen staan bij hun hut te zwaaien als we langsfietsen. Die zotte Hollandse moeders met kinderen voor- en achterop plus uitpuilende fietstassen. Ik hoor het ze denken terwijl wij fantaseren over slapen op zo’n schip. 

 

Ik wil dat ook-stress

En nu gaan we dan eindelijk. Maar eerst karren we naar de Duitse havenstad Kiel waar we, compleet met auto, de ferry gaan nemen naar het  Zweedse Göteborg. Voor onderweg heb ik voor elk een paar identieke mini-cadeautjes. Al zit er ruim vier jaar tussen Ko en Toon, ik heb intussen geleerd dat ik ze wegens ‘ik wil dat oooook-stress’ maar beter allebei hetzelfde opdraaibeestje, dinovingerpopje en raketpen kan geven. Dat een pen niet het allerbeste cadeau is voor een tweejarige – het dak van de auto is nu beklad, Toon was inderdaad al opvallend stil achterin – is een tweede.

 


 

Lees ook
8x geweldige uitjes in Zweden >

 

Vergapen aan gigantische ferry

Bij aankomst vergapen we ons aan de gigantische ferry. Twaalfhonderd passagiers passen erin. En dan zijn er nog twee restaurants, een supermarkt, een bar en een megazonnedek. “Mam, hier kun je zo verdwalen”, roept Ko terwijl we door de gangen struinen op weg naar onze hut. Ko en Toon stormen binnen, klooien met het stapelbedtrappetje en verstoppen zich in de badkamer. En dan richting restaurant. Daar heeft Ko het als groot buffetliefhebber ook al weken over, hij blijft heen en weer lopen van tafel naar buffet. Toon rolt intussen over de vloer. Ik mijmer wat over Franse kinderen die een viergangendiner zonder morren keurig uitzitten. Onze jongetjes duwen en trekken intussen gierend van de lach aan elkaar. Totdat Ko ontdekt dat hij zelf ijsjes kan scheppen. Toon krijgt er ook een van hem en… rust.

 


Love Boat-gevoel

Met uitzicht op het water overvalt me ineens het Love Boat-gevoel. We komen toevallig een collega tegen die een paar keer per jaar met het complete gezin deze overtocht maakt vanwege een huisje in Zweden. Zijn tip: boek een suite op de elfde verdieping. Prachtige hutten met jacuzzi, ramen van vloer tot plafond en als je wil zelfs een rond bed. Hoe Love Boat wil je het hebben.

 


 

Zweedse equivalent van de vogeltjes dans

Ko en Toon draven richting speelhoek, Mark en ik zitten er in fijne fauteuils bij. Tot alle kinderen worden uitgenodigd voor de disco. Nou heb ik van huis uit een frisse afkeer van elke vorm van animatie meegekregen, maar ik probeer zo min mogelijk mijn voor- en afkeuren op de jongens over te dragen, dat moeten ze lekker zelf uitzoeken. En dus moedig ik ze aan als ze enthousiast achter een aardige Zweed aanrennen richting podium. Toon stort zich vol overgave tussen alle grote kinderen. Hij tolt rond op het Zweedse equivalent van de vogeltjes dans terwijl Ko stiekem oplet dat z’n broertje niet onder de voet wordt gelopen. Mark en ik doen nog een koffie en genieten van het zicht op onze hooligans.

 

 

Lees ook
Vlog Sara: op de Stena Line ferry naar Zweden >


Wat een luxe

Na een uur zijn ze volledig verhit en gaan ze onder licht protest mee naar de hut. Maar hé, bedtijd is bedtijd en Mark en ik hadden nog een avondprogramma in  gedachten. Namelijk: klinken met cocktails in de ferrybar. We hebben er  speciaal onze babyfoon voor afgestoft. Maar eerst het avondritueel in de gezellige hut. Stoeien op het ‘grote’ bed (1,20 meter, ook leuk, weer eens samen in zo’n twijfelaar), tandenpoetsen, voorlezen en zachtjes zingen. Als Ko en Toon liggen te ronken, vertrekken we naar beneden. Wat een luxe, op stap zonder oppas. We grinniken als we de enthousiaste kinderdisco-Zweed ABBA horen zingen. 

 


 

Magisch is het

’s Ochtends blijven Ko en Toon uit het raam turen. Magisch is het, water zo ver als je kunt kijken. Ik verbaas me over de briljante douche, man, wat is die lekker. Na het fijne ontbijtbuffet leven de jongetjes zich uit op de race-automaten. Daarna zijn ze niet weg te slaan bij de speelhoek. Er worden instant vrienden gemaakt. Mark kan Ko nog net oppikken voordat hij met z’n kompanen over het héle schip verstoppertje gaat spelen. Die hadden we dan voorlopig niet teruggevonden. Ik geniet intussen op het dek van de zonnige aankomst in Göteborg. Havens, ik hou ervan. Grandioze kranen, containers en een prachtbrug waar we onderdoor varen.  Als ik de jongetjes ophaal bij de speelhoek om te vertrekken, zijn ze er niet weg te krijgen. Ko is bokkig: “Ik wil m’n ferry-vrienden niet missen.” Ik weet ’m ermee te troosten dat we na onze vakantie weer teruggaan met de ferry en nieuwe vrienden maken. Wij gaan eerst genieten van de mooie weidsheid van Zweden en verheugen ons vast op de terugreis. En als we nog een keer gaan, doen we een hut met jacuzzi. 

 

Kek Mama mag je 10% korting op het fijne autopakket Kiel-Göteborg geven. Boeken kan t/m 30 mei voor reizen t/m 31 dec 2017. Kijk op www.stenaline.nl/kekmama

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Koekhappen, sjoelen en ezeltje prik: ken jij die oud-Hollandse spelletjes nog? Wij geven je graag een opfriscursus, want reken maar dat je kind hier ook heel veel plezier aan beleeft.

Spijkerpoepen

Vertel dit aan je kind en hij begint al spontaan te lachen door de maffe naam. Toch is het heel logisch dat dit oude spelletje zo heet, want je moet op je hurken een spijker in een lege fles laten zakken. Je hebt er weinig voor nodig: lege flessen, een touw en dus een aantal spijkers. Bind het touw met daaraan een spijker om de middel van ieder kind, zet de kinderen in een rij en de pret kan beginnen. Wie heeft de spijker het snelste in de fles?

 

Sjoelen

Een spel dat bij veel gezinnen vroeger op Oudejaarsavond werd gedaan, maar eigenlijk is dit altijd leuk. Koop een sjoelbak via Marktplaats – of misschien heeft een familielid nog wel een oud exemplaar op zolder staan. Gooi de schijfjes in het gat met de hoogste punten – best een kunstje, want wie te hard gooit, krijgt ‘m net zo hard weer terug – en degene met de meeste punten heeft gewonnen.

 

Lees ook:
9x leuke binnenspelletjes voor kinderen >Koekhappen

Misschien wel hét spel, als we het over vroeger hebben. Wat heb je nodig? Een stuk ontbijtkoek, touw en een theedoek. Hang de plakken ontbijtkoek aan het touw en hang het touw op de juiste hoogte voor de kinderen, zodat ze er geblinddoekt wel bij kunnen. Wie het eerste de koek op heeft – met de handen op de rug natuurlijk – is de winnaar.Zaklopen

Ook een heel leuk ouderwets spelletje: zet een parcours uit met bijvoorbeeld pionnen of met water gevulde flessen en verdeel de kinderen in twee groepen. Het eerste kind in de rij wurmt zich in een jutenzak en legt al springend het parcours af, waarna de jutenzak wordt doorgegeven aan de tweede in de rij. De groep die het snelste is én geen pionnen of flessen heeft omgegooid, mag juichen.

 

Ezeltje Prik

Deze kent iedereen nog wel: teken een grote ezel op een stuk karton. De eerste speler moet geblinddoekt een prikvoorwerp met daaraan het touwtje – de staart van de ezel – op de juiste plek op het karton prikken. Degene die hier het beste in slaagt, is de winnaar. Ezeltje Prik is één van de spelletjes die ideaal zijn om binnen te doen, als het buiten stortregent. Wil je het extra moeilijk maken? Laat de kinderen dan eerst geblinddoekt een paar rondjes draaien.Ei op lepel

Twee lepels en twee eieren: meer heb je niet nodig voor dit spelletje. Verdeel de kinderen in twee groepen en laat iedereen één voor één met de lepel in de mond en daarop een ei, naar de overkant lopen en terug. Wie is het snelste klaar en heeft de eieren niet laten vallen? Ohja: wil je geen kliederboel, kook de eieren dan eerst even.Blikgooien

Stel een stapel blikken op als een toren en laat de kinderen met een kleine bal gooien: degene die de meeste blikken omver gooit, is de winnaar. Heel simpel, maar pret gegarandeerd.

 

Is het buiten mooi weer en heerlijk warm? Dan kan je kind ook z'n lol op met deze leuke waterspelletjes.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

strandtenten-hele-jaar-open

Laarzen aan en uitwaaien maar: een dagje strand is altijd lekker. Extra fijn: veel strandtenten zijn het hele jaar open. Wij zetten ze voor je op een rij.

1. San Blas


San Blas is een eilandengroep aan de Caribische kust en telt maar liefst 365 eilanden. Volgens de lokale bewoners is er één eiland voor iedere dag van het jaar. Dat gevoel wilden eigenaren Frank en Martine naar Nederland halen. En dat is ze gelukt, want bij San Blas in Bloemendaal krijg je dat buitengevoel het hele jaar door.

 

2. De Waterreus Scheveningen

strandtenten

Strandpaviljoen De Waterreus in Scheveningen is uitgeroepen tot Strandtent van het Jaar 2016. Terecht: het is er hartstikke gezellig en het eten smaakt verrukkelijk. Heerlijke stek om op een koude winterdag neer te strijken voor warme chocolademelk.

 

3. Blu Beach


Blu Beach is een wat chiquere strandtent in Noordwijk. Het terras staat vol met fijne loungebanken waarop je lekker neer kunt ploffen. Ook leuk om te weten: Blu Beach bestaat 5 jaar en viert dat met een speciaal driegangen menu dat je zelf kunt samenstellen.

 

4. Thalassa


Voor een lekker visje kun je terecht bij strandtent Thalassa in Zandvoort aan Zee. En hoe: de vis wordt 's nachts gevangen, 's ochtends aan land gebracht en ligt 's middags op je bord. Heerlijke stek met prachtig uitzicht over de zee.

 

5. Tijn Akersloot

strandtenten

'Van zwembroek tot winterjas', zoals ze zelf zeggen. Ook Tijn Akersloot in Zandvoort is het hele jaar open. Het paviljoen is prachtig, je kunt er surfen of andere watersporten beoefenen en in het restaurant eet je pizza's uit de houtoven.

 

6. Blijburg

strandtent

Bij strandpaviljoen Blijburg op strand IJburg in Amsterdam draaien ze fijne muziek en gaat het kampvuur ’s avonds regelmatig aan. En als je in het weekend komt, staan er altijd wel activiteiten op het programma, zoals live muziek of een theatervoorstelling voor kinderen. Let op: vanaf 30 oktober sluiten ze maandag, dinsdag en woensdag om 18.00. 

 

7. Strand Café DOK

strandtenten

Strand Café DOK is gevestigd in het centrumgebouw van Strandpark De Zeeuwse Kust in Renesse. Er is een uitgebreid kindermenu, een buitenspeeltuin met allerlei bootjes en een binnenspeeltuin in de vorm van strandhuisjes.

 

8. Timboektoe

strandtenten

Cheesecake, worteltaart, ijsjes, kids mac and cheese of gewoon een lekker portie bitterballen: bij strandpaviljoen Timboektoe vind je het allemaal op de menukaart. Ook keuze uit vegetarische of vegan gerechten. Deze strandtent is ook het hele jaar door geopend en vind je in Velsen-Noord, vlakbij IJmuiden. Leuk: als je geluk hebt, zie je de indrukwekkende cruiseschepen voorbij varen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >