open monumentendag
Beeld: Unsplash

In het weekend van 8 en 9 september vindt de Open Monumentendag weer plaats: meer dan 4000 monumenten in heel Nederland zijn dan gratis toegankelijk. Het thema dit jaar: ‘In Europa’. Het hele weekend worden er allerlei activiteiten georganiseerd en wij zetten er vast een paar voor je op een rij.

Mini-speurtocht – Amsterdam

Kinderen kunnen meedoen aan een leuke mini-speurtocht in het Amsterdamse Bos. Het Bos is door en voor Amsterdammers en hun omgeving gemaakt. Tijdens de speurtocht kom je allerlei monumenten tegen die daaraan herinneren.

More content below the advertising

 

Domtoren – Utrecht

Weet jij hoe het Domplein in Utrecht er vroeger uit zag? Tijdens de Open Monumentendagen kun je een rondleiding volgen en alles te weten komen over de beroemde kerk. Ook leuk: speel het Domplein-spel en ontdek aan de hand van kaarten en een maquette hoe het plein in 2000 jaar tijd is veranderd.

 

Scheepswerf – Arnhem

Aan de overkant van de Rijnkade in Arnhem is een werfpaviljoen dat je tijdens de Open Monumentendagen kunt bezoeken. Er draait een film met beelden van de ASM Werf en je kunt er een foto-expositie bekijken. Voor kinderen worden leuke historische activiteiten georganiseerd, zoals sieraden maken.

 

Lees ook
12x kindvriendelijke uitjes met de trein >

 

Dierentuin Blijdorp – Rotterdam

De bekende dierentuin van Rotterdam heeft maar liefst 21 unieke rijksmonumenten. Je kunt tijdens een 1-uur durende rondleiding alles te weten komen over o.a. de oude theeschenkerij en het giraffengebouw. Het ticket, dat je online moet kopen voor vijf euro, geeft je ook (beperkt) toegang tot de dierentuin vanaf een kwartier voor aanvang van de rondleiding, tot het einde.

 

Molen – Amerongen

Tijdens het weekend van de Open Monumentendagen zijn de wieken van Molen Maallust in Amerongen versierd met vlaggen. De molenaars vertellen alles over de werking van de molen en in de molenwinkel kun je terecht voor lekkere bakingrediënten. Extra fijn: je krijgt een gratis portie poffertjes.

 

Paardentram – Apeldoorn

Ongeveer 100 jaar geleden reed in Apeldoorn een paardentram tussen het treinstation en Paleis het Loo. Tijdens de Open Monumentendagen kun je ook een ritje maken met de paardentram: stap in bij het station en rijd gratis mee naar de Keizerskroon of andersom. Een aantal bijzondere, historische passagiers zijn ook aanwezig: wie weet zit je tijdens de rit naast tsaar Peter de Grote of keizerin Sissi.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >